Zpět na blog

3/9: Instalace WordPressu a doporučených pluginů

Instalace WordPressu

Nyní již máte zříízený webhosting, a tak je čas nainstalovat WordPress. WordPress je základní stavební kámen, který nám umožní vytvořit web a navázat na něj další rozšiřující moduly (pluginy).

A proč vlastně zrovna WordPress?

  1. Je zdarma
  2. Běží na něm 37 % všech webů na internetu.
  3. Jeho kód je opensource, což znamená, že je veřejně přístupný a kdokoliv ho může upravovat a vydávat nové pluginy nebo šablony. Pokud tak potřebujete eshop rozšířit o nějakou funkci, s 99% pravděpodobností na to již někdo vytvořil vhodný plugin.
  4. Díky jeho popularitě není nouze o tutoriály a návody, jak udělat prakticky cokoliv. (Spousta jich je i v češtině, např. weby wplama.czmusilda.cz)
  5. Ovládat se ho naučí každý

Českými alternativami WordPressu jsou například Shoptet nebo Upgates (Upgates má i hezky zpracovaný blog s návody do začátků podnikání). Tyto platformy mají tu výhodu, že s nimi eshop založíte rychleji a snadněji, než na WordPressu. Nevýhodou je, že za eshop budete muset platit měsíční poplatky, které v závislosti na vašich potřebách nemusí být nízké. WordPress je zdarma a jakmile se s ním naučíte, dokážete si web přizpůsobit přesně tak, jak budete chtít.

Výhody a nevýhody WordPressu podrobněji rozebírám v kompletním PDF průvodci založením e-shopu, který jsem vydal v rámci svého projektu SellOnline.

Jdeme na instalaci WordPressu! Srozumitelně to popisuje Tomáš Andrlík v tomto videu. Až WordPress doinstalujete, což by vám nemělo zabrat déle než pár minut, pokračujte dále.

Základní nastavení

1. Aktualizace verze WordPressu
Pokud vám WordPress nabízí aktualizaci na novější verzi, tak jako mně na tomto screenshotu, web aktualizujte kliknutím na tlačítko Zvažte jeho aktualizaci a poté na tlačítko Aktualizovat.

Základní nastavení WordPressu 1

2. Uživatelé
V záložce Uživatelé uvidíte jediný profil se jménem admin. Nedoporučuji nechávat si toto přihlašovací jméno, protože je častým terčem hackerů. Pro změnění jména bude třeba vytvořit nového uživatele a toho starého smazat.

Základní nastavení WordPressu - uživatelé

Vyplňte uživatelské jméno, email a vyberte si heslo pomocí kliknutí na tlačítko Zobrazit heslo a vepsání svého vymyšleného hesla. Úroveň uživatele vyberte Administrátor.

Základní nastavení WordPressu - Nový uživatel

Původního uživatele se jménem admin smažte.

3. Obecné nastavení
Dále přejděte do záložky Nastavení > Obecné. Zde pojmenujte svůj web, zvolte jeho popis, nastavte výchozí jazyk, časové pásmo a formát data a času.

Jak založit eshop: Základní nastavení - čas a datum 1
Pokud na webu chcete zobrazovat datum v českém formátu den.měsíc rok (23. 10. 2018), použijte toto nastavení:

Jak založit eshop: Základní nastavení - čas a datum

4. Komentáře
V Nastavení > Nastavení komentářů můžete nastavit pravidla přidávání komentářů na váš web. Toto se v našem případě bude týkat stránek jednotlivých produktů.

Jak založit eshop: Základní nastavení - Nastavení komentářů

5. Trvalé odkazy
V Nastavení > Trvalé odkazy můžete nastavit podobu URL vašich stránek. Pro přehlednost doporučuji zvolit možnost Název příspěvku, čímž vaše URL bude vypadat např. Takto: pouziteknizky.cz/o-nas.

Jak založit eshop: Základní nastavení - Trvalé odkazy

 

V ostatních záložkách z Nastavení nic měnit nemusíte.

Voilà! Základní nastavení je za námi. V příští kapitole začne ta zábavná část – přizpůsobíte vzhled webu k obrazu svému.

Pokud nechcete, aby váš web byl zatím přístupný, zabrouzdejte do záložky Pluginy -> Instalace pluginů a vyhledejte plugin Coming Soon & Maintenance Mode. Aktivujte ho, zapněte Coming Soon mód a je to. Nyní se návštěvníkům webu bude zobrazovat zpráva, kterou si nastavíte, například “Něco se chystá!”.

SSL zabezpečení

Nutnou součástí každého eshopu je aktivace protokolu HTTPS (šifrovaný přenos dat, to “S” na konci znamená Secure). Nejenže byste bez tohoto protokolu byli náchylnější útokům a kráděžím dat, ale navíc váš eshop nebude působit věrohodně na zákazníky a bude jim zobrazovat varovné hlášky, což není fajn. Takže, jak na to?

Téměř každý poskytovatel webhostingu umožňuje nastavení takzvaných Let’s Encrypt certifikátů, které jsou zdarma.

Pokud jste u Wedosu, v horním menu klikněte na Webhosting, vyberte vaši doménu a v levém sloupci zvolte záložku HTTPS. Vyberte možnost “HTTPS s certifikátem Let’s Encrypt” a potvrďte (pokud ji nemáte odemčenou, neobjednali jste si při koupení webhostingu příplatkovou službu HTTPS, tak ji na této stránce teď doobjednejte).

Následně do tohoto certifikátu musíte přidat vaší doménu. Klikněte na tlačítko “nastavení domén certifikátu” hned vedle zvolené možnosti Let’s Encrypt a na této stránce přidejte svou doménu kliknutím na šedé tlačítko Přidat domény. Všechny zatrhávací políčka nechce tak, jak jsou.

Jak vytvořit eshop: Nastavení SSL certifikátu u Wedosu

 

To nejtěžší máte za sebou, teď stačí změnit výchozí adresu vašeho webu, aby lidi směrovala na https. V administraci WordPressu přejděte do Nastavení -> Obecné a obě adresy změňte tak, aby začínaly na https (https://www.vasedomena.cz). Změny uložte a máte hotovo.

EDIT 6.10.2021: V nových verzích WordPressu již tento krok není potřeba.

Jak vytvořit eshop: Nastavení SSL certifikátu u Wedosu 2

Pluginy, které budete potřebovat (a které se mohou hodit)

První dva pluginy, které zde uvedu, jsou naprostou nutností. Ostatní jsou jen doporučení, která můžete, ale nemusíte využít.

UpdraftPlus – automatické zálohy
Tento plugin si na 100 % nainstalujte. Bude za vás automaticky zálohovat váš eshop pro případ, že by se něco stalo (a věřte, že se stane). Vždy poté můžete sáhnout po jedné z uložených verzí a nahrát jí. Můžete zapnout automatické odesílání záloh do vzdáleného úložiště jako je Google Drive nebo Dropbox (doporučuji).

Wordfence – ochrana pro váš eshop
Pokud si myslíte, že malý eshop jako ten váš nikdo nebude chtít hackovat, jste na omylu. Malé weby jsou častými cíli robotů, kteří se snaží rozlousknout přihlašovací údaje do vaší administrace. Wordfence nám v Mementeře pomáhá vyblokovat desítky až stovky útoků denně.

WP Fastest Cache – zrychlení webu
Každá vteřina, o kterou se váš web načítá déle, může odradit zákazníky. Proto je dobré používat některý z “cache” pluginů, které načítání webu zrychlí. Takovým pluginem, který je velmi populární a poměrně jednoduchá na nastavení je právě WP Fastest Cache. Nastavit si ho můžete například takto:

Jak založit eshop: Nastavení WP Fastest Cache

 

Ještě stojí za zmínku, že modernějším bráchou WP Fastest Cache je plugin WP Rocket. Jedná se o placený plugin, ale extrémně efektivně optimalizuje váš web.

Yoast SEO – aby vás lidé našli ve vyhledávačích
Nejpopulárnější plugin z oblasti SEO, tedy Search Engine Optimization neboli optimalizace pro vyhledávače. Vytvoří za vás sitemapu webu (textové zobrazení struktury webu, kterou vlastně říkáte: “Hele, Google, mám tu tyhle stránky a tyhle příspěvky a tyhle kategorie a tyhle produkty, tak je koukej zobrazovat ve vyhledávání.”), umožní vám u každé stránky upravit její titulek a popisek, který se při vyhledávání zobrazí a spoustu dalších věcí. Takže instalujte.

Smush – optimalizace obrázků
Tento plugin za vás automaticky zkompresuje obrázky, aby nezabíraly tolik místa, což způsobí rychlejší načítání stránek. Pro maximální kompresi (za cenu drobné ztráty kvality, často ale okem nepostřehnutelné) můžete obrázky kompresovat i ručně pomocí nástrojů jako je compressjpeg.comcompresspng.com

Více užitečných pluginů doporučuji v kompletním PDF průvodci založením e-shopu, který jsem vydal v rámci svého projektu SellOnline.

Rejstřík

Úvod
1. kapitola: Byznys plán
2. kapitola: Doména a webhosting
3. kapitola: Instalace WordPressu a doporučených pluginů
4. kapitola: Design & Brand
5. kapitola: Instalace WooCommerce a nastavení produktů
6. kapitola: Doprava
7. kapitola: Platby
8. kapitola: Administrativa
9. kapitola: Marketing
Bonus: Mindset a automatizace

Vít Aora

MINDSET NEWSLETTER

Přidejte se k více než 5 tisícům lidí a odebírejte můj 14denní páteční Mindset Newsletter. Sdílím v něm vždy 5 krátkých tipů pro nastavení mysli, zkvalitnění života a skutečné sebepoznání.

Navíc vám zdarma pošlu jednu z mých nejoblíbenějších vedených meditací Energetický restart, která vám pomůže se za 11 minut kdykoliv přeladit do klidu a pohody.

formulář