Zpět na blog

7/9: Platby

Nastavení plateb na eshopu je něco, na co se všichni ptají a čeho se většina lidí bojí. Není důvod! Díky tomu, že využíváte celosvětově rozšířený WordPress, za vás již jiní připravili řešení.

Bankovní převod a dobírka jsou základní možnosti, které ve WooCommerce nastavíte bez toho, abyste museli hledat vhodný plugin nebo cokoliv programovat. Pár správně mířených kliknutí a je to – přijímáte platby!

Paypal je otázka instalace jednoho pluginu, který vytvořili přímo autoři WooCommerce. V nastavení pluginu jen propojíte eshop se svým firemním PayPal účtem a voilà.

Platby kartou také nejsou tak komplikované, jak by se mohlo zdát. Existuje mnoho platebních bran, které můžete využít. Já mám dobré dlouholeté zkušenosti s GoPay, tak využijeme tu. Alternativy jsou např. The Pay nebo ComGate, mrkněte na srovnání platebních bran.

Ve svém kompletním PDF průvodci založením e-shopu také představuji nejpopulárnější zahraniční platební bránu Stripe. V závislosti na cenové hladině vašeho zboží může mít o trochu vyšší transakční poplatky, ale její implementace do WordPressu je narozdíl od výše zmíněných zdarma. Ušetříte cca 2500 Kč ročně.

K implementaci platební brány vám bude stačit 1) správný plugin 2) bankovní účet 3) registrace u poskytovatele platební brány, v našem případě GoPay. Nic těžkého, zvládneme to 🙂

Dobírka a bankovní převod

Přejděte do WooCommerce -> Pokladna a aktivujte způsoby platby, které chcete využívat. Tlačítkem Spravovat poté upravíte jejich nastavení.

Nastavení plateb ve WooCommerce 1

Nastavení plateb ve WooCommerce dobirka 2

Nastavení plateb ve WooCommerce 3 prevod

Tyto možnosti se poté zobrazí na stránce pokladny.

Zobrazení platebních metod v pokladně

PayPal

K aktivaci PayPalu na svém eshopu vyhledejte plugin WooCommerce PayPal od autora: WooCommerce. Nainstalujte ho, v nastavení WooCommerce pokladny aktivujte a přejděte do nastavení.

Zde svou bránu pojmenujte, nastavte popisek, logo atd. a klikněte na modré tlačítko, které vás přenese na PayPal, kde se přihlaste ke svému firemnímu účtu (nebo ho založte, pokud ho ještě nemáte – můžete založit nový nebo upgradovat svůj stávající).

Nastavení plateb přes PayPal

Další nastavení, která jsem měnil:
Pokladna na stránce košíku – vypnout.
Vyžadovat fakturační adresu – zapnuto.
Vyžadovat telefonní číslo – zapnuto.

Chci, aby možnost platby byla až na stránce pokladny a aby zákazníci museli zadat fakturační adresu a telefon. Pokud prodáváte jen virtuální zboží, můžete toto nastavení zvážit.

Platební karty: GoPay

Nastavení GoPay projdeme ve dvou krocích: registrace GoPay účtu a nastavení pluginu ve WordPressu.

GoPay funguje tak, že vám z každé transakce ukousnou malou část, kterou si nechají pro sebe. Podle toho, jaký máte měsíční obrat, si berou 0,9 – 2,2 % + 3 Kč z každé transakce. Částku si musíme natvrdo usmlouvat – není to tak, že byste překročili určitý obrat a sami vám snížili poplatky. 🙂

GoPay účet

K založení účtu u GoPay potřebujete dvě věci: vaše osobní nebo firemní IČ a adresu vašeho webu. Pokud ještě nemáte založený živnosťák, v příští kapitole popíši, jak na to.

Přejděte na gopay.com a klikněte na Mám zájem / Sign up. Vyplňte údaje a pokud se registrujete jako fyzická osoba – podnikatel, do políčka Obchodní název subjektu zadejte své jméno.

Zvolte měny, které chcete přijímat (později můžete zdarma přidat další) a vyberte očekávaný měsíční obrat online plateb. Registrace může trvat několik dní. Budete také vyzváni k přidání svého bankovního účtu, na který vám GoPay bude posílat peníze z eshopových objednávek.

Silně doporučuji mít samostatný účet (např. Fio je zdarma) čistě pro podnikatelské účely a nemixovat eshopové transakce se svým osobním účtem. Firmy musí mít samostatný účet povinně, ale i živnostníci by měli mít účty oddělené, jinak je v tom bordel.

Jakmile GoPay potvrdí vaši registraci, pošlou vám testovací klíče a hesla, které využijete ve WooCommerce pro otestování funkčnosti platební brány než přejdete na ostrou verzi.

Nastavení pluginu ve WordPressu

Je čas vytáhnout peněženku a připravit se na menší investici. Doporučeným pluginem pro implementaci GoPay do WordPressu je WooCommerce GoPay Inline of toret.cz, který stojí 9 stovek. Mám s ním dobré zkušenosti, vše funguje, jak má a autor případně rychle odpovídá na dotazy.

Po zakoupení pluginu vám na email přijde odkaz k jeho stažení (nebo ho stáhnete rovnou z děkovné stránky webu) a tento .zip soubor nahrajte do WordPressu v Pluginy -> Instalace pluginů. V emailu vám také dorazil licenční klíč, který si někam poznamenejte.

Kompletním nastavením platební brány vás provede dokumentace od toret.cz.

Jakmile jste nastavili plugin, otestovali, že platby fungují, můžete přejít na ostré prostředí (GoPay vám pošle ostré údaje po dokončení integrace).

No… a máte hotovo!

Rejstřík

Úvod
1. kapitola: Byznys plán
2. kapitola: Doména a webhosting
3. kapitola: Instalace WordPressu a doporučených pluginů
4. kapitola: Design & Brand
5. kapitola: Instalace WooCommerce a nastavení produktů
6. kapitola: Doprava
7. kapitola: Platby
8. kapitola: Administrativa
9. kapitola: Marketing
Bonus: Mindset a automatizace

Vít Aora

MINDSET NEWSLETTER

Přidejte se k více než 5 tisícům lidí a odebírejte můj 14denní páteční Mindset Newsletter. Sdílím v něm vždy 5 krátkých tipů pro nastavení mysli, zkvalitnění života a skutečné sebepoznání.

Navíc vám zdarma pošlu jednu z mých nejoblíbenějších vedených meditací Energetický restart, která vám pomůže se za 11 minut kdykoliv přeladit do klidu a pohody.

formulář