Zpět na blog

2/9: Registrace domény a webhostingu

Název

Před registrací domény byste si měli pečlivě rozmyslet, jak svůj web pojmenujete.

  • Budujete osobní značku?

Je vaše osoba spojena s produkty, které chcete prodávat? Pak zvažte vložení svého jména a příjmení do názvu: jmenoprijmeni.cz (pokud se nejmenujete Petr Novák nebo David Nguyen) nebo fotografie-kaja.cz

  • Budujete firemní značku?

Pak eshop pojmenujte po své firmě, stejně jako jsme udělali my v případě mementerra.cz

  • Máte jasně danou kategorii zboží?

Pokud jste si na základě minulé kapitoly například sepsali, že budete prodávat použité knihy, můžete svůj eshop pojmenovat tak, aby tuto činnost vystihl: www.pouziteknizky.cz. To je mimochodem také web, který jsem vytvořil právě pro účely tohoto návodu a na kterém budu ilustrovat různé postupy.

Doména a webhosting

V začátcích Mementerry jsme náš eshop hostovali na Ebola.cz – navzdory kontroverznímu pojmenování jsme byli s jejich službami spokojeni. Až později jsme kvůli vysoké návštěvnosti webu přešli ke Cloudways. Kdybychom ale v našich začátcích vybírali znovu, vybrali bychom hosting u Wedosu.

Výhodou Wedosu je nízká cena, rychlá zákaznická podpora i instalátor aplikací, díky kterému nainstalujete WordPress na několik kliknutí. Oproti zmiňované Ebole není tak přehledný a jejich zastaralý design by vás mohl odradit, ale co se týče funkčnosti, rychlosti a hlavně té ceny, jednoznačně vyhrává. Navíc je v Česku jedním z nejoblíbenějších webhostingů a najdete tak k němu spoustu návodů.

Srovnání více různých webhostingů najdete v kompletním PDF průvodci založením e-shopu, který jsem vydal v rámci svého projektu SellOnline.

Wedos
Cena za rok 508 Kč (příplatek za HTTPS započten) a
s kódem WN2215WCTS získáte 50% slevu
Rychlost (SSD?) ano
Kvalitní podpora ano
Instalátor aplikací ano
Přehlednost a snadnost ovládání ne
Neomezený počet emailů ano
Pravidelné zálohy ano, týdenní

 

V tomto návodu budeme pokračovat s hostingem u Wedosu. Proces registrace je však u většiny portálů podobný, často možná i o něco jednodušší.

  1. Jako první musíte koupit doménu. Přejděte na Wedos a klikněte na Registrovat doménu.
  2. V prvním kroku objednávky zadejte požadované jméno své domény a zatrhněte, že chcete webhosting NoLimit.
    Jak registrovat webhosting u Wedosu
  3. Ve druhém kroku žádná nastavení neměňte, odsouhlaste podmínky a pokračujte dál.
  4. Ve třetím kroku vyplňte své údaje ve formuláři “Nový uživatel”.
  5. Ve čtvrtém kroku vyplňte všechny údaje majitele domény (vás) podle toho zda jste fyzická osoba nebo firma.
  6. Nyní vše zkontrolujte a dokončete objednávku.
  7. Po potvrzení objednávky se vám zobrazí stránka s tlačítkem “Objednat webhosting k této doméně”. Klikněte.
  8. Nyní objednáte webhosting. Zvolte možnost NoLimit, což je základní hosting za 25 Kč + DPH měsíčně, který vám bude stačit. Do objednávky si také přidejte i doplňkovou službu HTTPS za 10 Kč + DPH měsíčně, která je nutností pro bezpečnost vašeho eshopu. Do kolonky „Kód slevového kuponu“ vepište kupon WN2215WCTS, čímž získáte 50% slevu (pokud by nefungoval, můžete si na internetu najít jiný – do Googlu zadejte “kupon wedos sleva” a můžete i vyfiltrovat výsledky a zobrazit jen kupony z posledního měsíce, abyste našli platné kupony. Kód kuponu vložte do pole pro kupon a klikněte na Použít kupon. Pokračujte do dalšího kroku.
    Jak registrovat webhosting u Wedosu krok 2
    Jak registrovat webhosting u Wedosu krok 3
  9. Zkontrolujte si údaje a dokončete objednávku. Do emailu vám dorazí pokyny k platbě, případně ve vašem novém webhostingu přejděte do záložky Fakturace a v levém sloupci Objednávky. Zaplatit můžete převodem nebo kartou. A máte hotovo!

Emaily

S webhostingem u Wedosu také získáte možnost založit si emailové účty název@vašedoména.cz – rozhodně tu možnost využijte a oddělte tak svůj osobní a podnikatelský účet (to stejné udělejte s bakovním účtem, ale o tom se pobavíme později). Email si založíte tak, že přejdete ve Wedosu do záložky Webhosting, kliknete na název vaší domény a v levém sloupci poté na Nová emailová schránka.

Emaily poté budete moct kontrolovat z Wedos Webmailu. Doporučuji ale napojit si tento email do vašeho emailového klienta (Outlook/Thunderbird/Gmail), abyste vše měli hezky pohromadě.

 

Jakmile máte zakoupený webhosting s doménou, můžeme se pustit do instalace WordPressu! (To nejtěžší máte za sebou, uff!)

PS: Pokud objednáte webhosting přes některý z výše uvedených odkazů (Ebola, Wedos, Cloudways), obdržím provizi. Všechny tyto hostingy jsem osobně odzkoušel a doporučuji je. Předem děkuji za kafčo 🙂

Rejstřík

Úvod
1. kapitola: Byznys plán
2. kapitola: Doména a webhosting
3. kapitola: Instalace WordPressu a doporučených pluginů
4. kapitola: Design & Brand
5. kapitola: Instalace WooCommerce a nastavení produktů
6. kapitola: Doprava
7. kapitola: Platby
8. kapitola: Administrativa
9. kapitola: Marketing
Bonus: Mindset a automatizace

Vít Aora

MINDSET NEWSLETTER

Přidejte se k více než 5 tisícům lidí a odebírejte můj 14denní páteční Mindset Newsletter. Sdílím v něm vždy 5 krátkých tipů pro nastavení mysli, zkvalitnění života a skutečné sebepoznání.

Navíc vám zdarma pošlu jednu z mých nejoblíbenějších vedených meditací Energetický restart, která vám pomůže se za 11 minut kdykoliv přeladit do klidu a pohody.

formulář