Zpět na blog

Tento článek je ve značně rozšířené a upravené podobě součástí mé knihy Detox hlavy.

Být šťastný. O co jiného jde?

Jaký jiný smysl mají všechny naše cíle a sny než mít se dobře?

Vždy, když se zamýšlím, o co tady vlastně jde, dojdu ke stejnému závěru:

Nemusíš nic – tak si to tady užij.

Tento článek je o tom, jak si svůj život víc užívat. Jak pracovat se svými emocemi, ladit se na radostnější vlnu a být sám/sama sebou.

Spousta existujících článků a návodů pomáhá zlepšit určitou oblast svého života – jak vytrénovat své tělo, jak si vytvořit ranní rituály, jak zdravě jíst a mít kvalitnější spánek.

Tady to ale chci vzít komplexněji – díky jakým principům se můžeme cítit opravdu dobře po všech stránkách?

Les

Emoční inteligence a práce s emocemi

V posledních letech můj život prošel velkými změnami. Nové vztahy, nové podnikatelské projekty, nové zkoušky a výzvy… To vše se dělo na povrchu a občas to bylo opravdu dynamické.

Uvnitř mně ale probíhala pozvolná, postupná proměna. Tříbil jsem svoji schopnost práce s emocemi. To považuji za jednu z nejpřínosnějších dovedností, jaké jsem se kdy naučil (a nadále učím).

Díky aktivní práci se svými emocemi jsem mnohem šťastnější a sebevědomější. Lépe si dokáži vybírat, jak se chci cítit. Nejsem už otrokem nálady, se kterou se ráno probudím. Emoční vlny, které dříve procházely hodiny a dny, dnes často projdou za několik vteřin či minut.

Rád bych tímto poděkoval Markovi Dzirasovi, který mě s tématem emoční inteligence seznámil. Jeho semináře vřele doporučuji – skvělý je například seminář VIBE stojící právě na principech, které zde vlastními slovy představím.

Velkou inspirací je pro mě také Ester Hicks. Ta toto učení přivedla na světlo světa ve formě známého Zákona přitažlivosti. Její podcast Abraham Hicks byl určitou dobu mojí každodenní dávkou povznášející inspirace.

V tomto článku představím několik základních pilířů emoční inteligence a také konkrétní techniky, jak se vnitřně ladil a cítit lépe.

Začínáme!

Jsme jako rádio

Abychom mohli myslí lépe uchopit efekt, jaký mají emoce na naše životy, pomůže následující přirovnání.

MUDr. Pavel Nývlt v rozhovoru s Jaroslavem Duškem v epizodě Dušek K O lásce a nelásce říká, že jsme jako rádio. Hodně se mi toto přirovnání líbí.

V každém momentu jsme naladěni na určitou frekvenci. Na této frekvenci je nám dostupná jen část informací (myšlenek) z celého spektra, které se kolem nás rozprostírá.

Určitě to znáte: Stejného člověka vidíte v jiném světle podle toho, jak se vy sami cítíte.

Na frekvenci vzteku nedokážeme vnímat lásku a na frekvenci apatie nás nenadchne ohňostroj ani štěňátko. Naopak na frekvenci klidu nás nerozhodí dopravní zácpa a na frekvenci vděčnosti se otevíráme kreativitě a inspiraci.

Vnější realita je odrazem naší vnitřní reality

Není to nový objev, není to žádné tajemství. To, jak se cítíme (na jaké jsme frekvenci) určuje, jaký bude svět kolem nás. Dokazují to i nové výzkumy z oblasti kvantové fyziky. Doporučit můžu třeba rozhovor s Janem Rakem, kvantovým fyzikem z CERNu.

Klíčem, který určuje, na jaké frekvenci se nacházíme a jaký svět si tvoříme, jsou naše emoce (pro zjednodušení v tomto článku emoce = pocity = vibrace). Když se naučíme přepínat mezi jednotlivými frekvencemi, naučíme se tvořit celý svůj život a nebýt otroky vnějších okolností.

Emoční škála – jak jste naladěni?

K ilustraci celého frekvenčního rozsahu se používají tzv. emoční škály. Existuje jich nepřeberné množství. Některé se rozpínají od -10 do +10, u jiných se číslování liší. Na tom nesejde. Princip je vždy stejný:

Na jedné straně škály se nachází nejvíce negativní emoce (deprese, zoufalství, rezignace) a na druhé straně ty nejvíce pozitivní (láska, svoboda, blaženost). Samozřejmě to neznamená, že negativní je špatně a pozitivní dobře. Opět jde jen o zjednodušení a usnadnění komunikace.

Tuto škálu jsem našel na internetu:

Vibrační škála emocí od -10 do +10

Vibrační škála emocí od -10 do +10

V každém okamžiku se nacházíme někde na této škále.

Podle naší frekvence (zejména dlouhodobé) pak můžeme odhadnout, jaké věci se nám v životě budou dít. Svým naladěním dokážeme určit, které spektrum informací nám bude dostupné. Je to jako nastavení filtru, který propustí pouze vjemy z dané frekvence. Jako nasazení si brýlí s danou barvou!

Přes jaký filtr koukáte?

Pokud se dlouhodobě cítíme nešťastní, budou se nám pravděpodobněji dít věci, které budeme vnímat jako nešťastné. Když jsme smutní, že nevyděláváme dost peněz, tvoříme si realitu nedostatku. Když se zaměřujeme na to, jak jsou všichni kolem v depresích, ladíme se na vibrace depresivního světa. Když si říkáme, že nás lidi nemají rádi, častěji uvidíme důkazy podporující tuto myšlenku.

Naopak když se dlouhodobě cítíme skvěle, v našich životech se objevuje ještě více radosti a krásy. Pokud jsme nadšení z toho, kolik vyděláváme, naše bohatství se bude rozrůstat. Jakmile se začneme zaměřovat na každý úsměv, který nám kolemjdoucí věnuje, zvýšíme šanci, že uvidíme ještě více úsměvů.

Možná pro vás tento princip není nic nového. Řídíte se ale podle něj?

hory a slunce

Co z toho plyne?

Pro mě osobně bylo objevení tohoto učení převratné. Nabízí totiž dvě posilňující a život-usnadňující myšlenky:

  1. Máme kompas, kterým můžeme předvídat a ovlivňovat svoji budoucnost – své emoce.
  2. Nejsme otroky svých emocí.

A to je fajn, ne? 🙂

Klíčem ke šťastnějšímu životu jsou tedy podle mě zejména dvě věci: Dokázat poznat, jak se cítíme (a vnímat to průběžně), a dokázat se přeladit na vyšší frekvenci (do lepší nálady).

Pojďme postupně.

Všímavost: Jak moc jste přítomni?

Kdy jste se sami sebe naposledy zeptali, jak se cítíte? Naše těla si to vždy uvědomují, ale my jim ne vždy věnujeme pozornost.

Když si vycvičíme jemnější vnímavost k našim pocitům, budeme moct zdatněji navigovat světem emocí. Díky emočnímu radaru dokážeme dříve zpozorovat, co nám neslouží a kterou cestou se vydat.

S tím skvěle pomáhá trénink meditace a všímavosti.

Klíčová otázka emoční inteligence: Jak se cítíte?

Abyste si vypěstovali dovednost všímavosti ke svým emocím a dokázali rozeznávat jemnější rozdíly a vlnky ve vašem rozpoložení, doporučuji vám započít následující trénink:

Naučte se co nejčastěji si pokládat otázku „Jak se cítím?”

Nepřemýšlejte o tom logicky, nesepisujte si analýzy, prostě si jen v daném momentu odpovězte, jak se zrovna teď cítíte.

Postupně se naučíte uvědomovat si své pocity a dříve se tak nachytáte, že už máte ze sezení u počítače ztuhlá záda a potřebujete se projít, že vám vajíčka k snídani nedělají dobře a že vás konverzace s kamarádem vyčerpává.

Naučíte se posilovat myšlenky, které vám přináší dobré pocity, a nechávat odejít ty škodlivé.

Naučíte se poznat, s kým vám je dobře a koho ve svém životě nechcete, jaká práce vás nejvíce baví a jaká působí stres, na kterém místě se vám příjemně žije nebo které potraviny vašemu tělu prospívají a které mu dělají zle.

moře oceán

Myšlenky nejsou pravdou – jsou jen nabídkou

Dovolte si řídit se myšlenkami, které vám přináší lepší pocit. Bude to ten nejprospěšnější luxus, jaký si dopřejete.

Stresuje vás myšlenka na to, že nestíháte dokončit svůj todolist? Šup s ní do koše. Myšlenka „Vše podstatné stíhám a i kdyby ne, ono se nic nestane.“ vám přináší lepší pocit a větší úlevu? Bravo, té se chyťte.

Začněte si už dneska uvědomovat, jak se cítíte.

  • Napište si „Jak se cítím” na post-it notes, které umístíte po svém bytě.
  • Místo „Jak se máš?” se svých kamarádů ptejte „Jak se cítíš?”.
  • Nastavte si upomínky na telefonu
  • Změňte si pozadí na ploše počítače

A zkrátka udělejte vše pro to, abyste si každý den co nejvícekrát odpověděli na otázku, jak se cítíte. Třeba 30x.

Mimochodem… jak se cítíte? 🙂

Druhý krok:

Jak se přeladit?

nebe

Prvním krokem je uvědomit si, že se přeladit můžeme. Nejsme oběťmi svých emocí. Je na nás, jak se budete cítit. Oběťmi vnějších okolností se stáváme pouze tehdy, když věříme, že jsme oběťmi vnějších okolností. Uvěřme, že máme sílu cítit se za každé situace jakkoliv chceme, a bude to tak.

Chce to trénink, ale po nějaké době se stane uvědomování si tohoto faktu (obzvlášť v obtížných situacích) součástí vaší reality.

Jakmile toto přijmete, otevírají se vám možnosti technik, kterými se dokážete přeladit na vyšší frekvence – zlepšit si náladu. Existují jich spousty. Sdílím zde jen ty, které mně osobně fungují a které používám často.

Než začneme, chci ale ještě předestřít důležitou myšlenku:

Není potřeba cítit se neustále skvěle

Jestli jste smutní, podráždění nebo nervózní, je to naprosto v pořádku. Žádný pocit není špatný. Negativní emoce nám přináší možnost cenného poznání, uvolnění a růstu. Jsou příležitostí! Už jen to, že se na ně začneme dívat touto optikou, nám uleví.

Když svůj aktuální stav přijmeme, ihned nám bude lépe. Pouze jakmile své emoce akceptujeme, přestaneme proti nim bojovat a rozhodneme se ze srdce, že v nich nechcete setrvávat, začněme s technikami, kterými se přeladíte.

Trestat se za to, že se necítíme dobře, by bylo kontraproduktivní. Jak řekl jeden moudrý člověk, jehož jméno si nepamatuji: „Někdy si zkrátka musíte projít hovnama, aby z hnoje mohlo vyrůst něco krásného.“

Všechny pocity jsou v pořádku. Když se s nimi naučíme blíže spojit a opravdu je vnímat a neutíkat před nimi, bude nám mnohem lépe.

Tak jo – jak se přeladit?

Meditace & všímavost

O meditaci jsem psal ve článcích:

A vytvořil jsem také celý 3týdenní online kurz meditace s názvem Rozpusť se.

Rozpusť se – online kurz meditace pro vnitřní klid

Meditace je vysoce praktický nástroj, jak zklidnit mysl, zpřítomnit se, rozradostnit se nebo se třeba blíže spojit se svou intuicí. Přínosů jsou mraky! A stejně tak jsou mraky různých typů meditací. Ve svém kurzu (i minikurzu) předávám základní techniku pozornosti k dechu, která je úžasným místem, kudy do tohoto světa vstoupit.

Meditace ale není jen o sezení na polštáři. V meditativním stavu můžeme být kdykoliv. Při vaření, uklízení, pracování, čištění zubů nebo při usínání.

Čím všímavější budeme v průběhu každého dne, tím lépe se budeme cítit.

Tato spojitost je ověřená. 🙂

Začít můžete třeba tím, že se spojíte se svým dechem. Pozorujte, jak proudí do těla a jak z něho zase odchází – kde všude ho cítíte?

Všimněte si, že v momentech, kdy celou svou pozornost věnujete dechu, tolik nepřemýšlíte. Právě zpomalení myšlenek (které neděláme snahou a úsilím, ale jen čistým pozorováním dechu či jiného předmětu meditace), se zpřítomníte a začnete se cítit lépe.

Propuštění nahromaděných emocí

Obrovské téma. Velké, velké a důležité téma!

Všichni si s sebou neseme určité množství potlačených emocí z minulosti. Ty ovlivňují to, jak se cítíme, jak přemýšlíme i jak se chováme. Proto nejúčinnější cesta změny těchto všech 3 aspektů našeho života je propustit svoji emoční zátěž.

Je to téma na samostatný článek. Nebo dokonce online kurz. Oboje jsem vytvořil. 🙂

Nech to jít: Online kurz práce s emocemi, emoční očista

Odpouštění

Silným cvičením je odpouštění – sobě i druhým. Je to forma propouštění emocí.

Pokud vás nějaká situace tíží, uvědomte si, že nikdo jiný než vy není zodpovědný za to, jak se cítíte, a odpusťte jim. Odpusťte i sobě, pokud cítíte vinu. Nechte vše jít, nechte všechny nepříjemné pocity a myšlenky odplout z těla pryč.

Nakonec sami sebe obejměte a řekněte si několikrát „Mám se rád / Mám se ráda.” Možná budete překvapeni, jaký účinek to na vás bude mít.

Odstupňovaná vděčnost

Když se cítím špatně, je těžké procítit vděčnost.

Téměř vždy ale najdu alespoň jednu maličkost, za kterou můžu poděkovat.

Třeba za postel, na které jsem mohl spát. To mě přivede k poděkování za polštář a teplou peřinu, za obraz na zdi, za byt, kde žiji, za jídlo v lednici, za vodu, která teče z kohoutku, za slunce a stromy, za svou práci, rodinu a nakonec za celý život se všemi jeho výzvami včetně té, která mě zrovna trápila.

Hory a vodní hladina

Po malých krůčcích se otevírám a je snadnější a snadnější vnímat vděčnost za stále více věcí, až ve výsledku všechny tíživé myšlenky samy odejdou, protože jsem se ocitl na vyšší frekvenci, kde už neexistují.

Vystavení těla zimě a teplu

Jako malý jsem se vyhýbal saunám. Fakt jsem je neměl rád! Teď jsem vděčný za každou možnost nechat se v nich trochu povařit a pak skočit do ledové vody.

Právě kombinace sauny s ochlazovacím bazénkem mě dokáže tak zpřítomnit a vyklidnit, že se cítím ve větším zenu, než do jakého se dostanu jakoukoliv meditací (skoro :)).

Když po ruce není sauna, střídám ve sprše horkou a ledovou vodu. Zkuste, jak teplotní terapie funguje na vás. 🙂

Hudba

Každá skladba má svou frekvenci. Vytvořte si playlisty na vyšších frekvencích, které vás přeladí.

Jestli jste naštvaní, překonejte nutkání naladit negativní hip hopové skladby, které vás stáhnout ještě níže. Vnímejte, jak na vás písničky působí – ptejte se sami sebe, jak se cítíte při jejich poslechu. Jestli zpozorujete zhoršení nálady, přepněte playlist, i kdyby to měla být vaše oblíbená kapela.

hudba djembe

Zpěv, tanec a uvolnění těla (třeba třesením!)

Pohyb uvolňuje emoce usazené v těle. Když se zkombinuje s hlasem, je to ideální způsob, jak se přeladit.

Mojí oblíbenou a často používanou taktikou bývalo jednu domu ráno brzy po probuzení naladit playlist, zavřít oči a začít doma tancovat. Styl hudby pak určuje, na jakou frekvenci se naladím. Nejde o následování efektních tanečních kroků, na to jsem nikdy nebyl. Prostě se hýbejte tak, aby to vašemu tělu bylo příjemné!

Nezapomeňte uvolnit čelo, čelisti, ramena, břicho a zadek. Tato místa míváme často zatuhlá a sevřená. Jestli chcete, zpívejte.

Někdy zase nechci tancovat, ale jen vzpřímeně stojím s rukama svěšenýma podél těla a třesu se (lýtkovými svaly se pohybuji nahoru a dolů, stojím celých chodidlech, někdy na špičkách). Čím rychleji se třesu a čím více uvolním tělo, tím efektivněji probouzím energii v těle a nepříjemné emoce odchází.

Ještě větší sílu má sdílení tance s dalšími lidmi. Pořádají se události, které mají za cíl právě vyklepání emocí a rozvibrování těla do radosti. Hledejte například Ecstatic dance. Skvělé jsou také Oshovy dynamické meditace, kde se doslova vyřvete ze všech emocí, které se ve vás usadily.

Vůně

Snadno opomenutelným smyslem je čich. Nalaďte se pomocí vůní. Budete se cítit lépe v pokoji nasyceném jemnou vůni máty vycházející z difuzéru na stole, nebo v pokoji, kde čicháte v koši se rozkládající makrelu?

Pořiďte si esenciální oleje nebo vykuřovadla, kterými vyvoníte prostředí kolem sebe a tím i snadno přeladíte frekvenci, na které se nacházíte. Osobně mám rád bílou šalvěj nebo palo santo.

Čtení a další inspirace zvenčí

Vždy mi stačí několik stránek z knih Michaela Roadse (např. Journey Into Oneness) nebo Davida Hawkinse (Letting Go) a cítím se úplně jinak. Povznášející literatura, která vám otevře oči a rozšíří vědomí, může být skvělým způsobem, jak se udržovat ve vděčnosti a radosti.

Nemusí to být jen knihy – stejně tak fungují inspirativní podcasty a rozhovory. Rád občas poslouchám herce Jaroslava Duška, kvantového fyzika Jana Raka, mistra v karate Pavla Morice, stand-up komika Jirku Charváta nebo hosty z kanálu Cesty k sobě.

Jiří Charvát

Jiří Charvát

Ke změně naladění navíc nepotřebujete známé osobnosti. Stačí, když se sejdete s dobrým kamarádem a popovídáte si o hlubších tématech, které vás zajímají, rozvášňují nebo jiným způsobem vytahují z „běžné” reality každodenních rutin.

Psaní deníku

Psaní deníku Vít Aora

Miluji psaní deníku. Postupem času stále více! Je to skvělý způsob, jak se přeladit. V tomto článku o tom píšu více: Journaling: Jak a proč nám psaní deníku změní život.

Pomáhá nám nezůstávat v hlavě a získat od svých pocitů a myšlenek větší odstup. Můžeme si tak vysypat obsah hlavy na papír a ihned se cítit lépe. Snadněji se nám tvoří asociace a propojují se různé poznatky, díky čemuž se otevíráme náhlým vhledům a uvědoměním. „Aha! Tak proto se cítím špatně! Vždyť je to tak snadné…”

Dýchání

Dech má obrovskou sílu. Když se ho naučíte využívat ve svůj prospěch, stane se z něj skvělý pomocník. Základem je naučit se dýchat hluboce, do celého těla, nosem. Už jen tak se začnete cítit lépe. Zkuste se 36× po sobě nadechnout nosem pomalu a hluboce do celého těla – od podbříšku až do hlavy. Když toto cvičení budete dělat pravidelně, brzy se váš přirozený podvědomý dech prohloubí.

Pro jednorázové zklidnění a zpřítomnění stačí, když 6× zhluboka nadechnete a vydechnete. Opravdu pojměte co nejvíce vzduchu dokážete a poté ho všechen nechte volně vyjít ven.

Pokud s hlubokým dýcháním ještě nemáte zkušenosti nebo máte nízký tlak, nezkoušejte toto cvičení při řízení auta nebo v jiných situacích, kdy potřebujete zůstat plně vědomí. 😉

cesta přírodou dech

Pro rozpuštění všech negativních emocí v těle si zkuste vizualizovat, že s každým nádechem rozdmýcháváte oheň v oblasti svého břicha a solaru plexu. Tento oheň pálí všechny nepříjemné pocity a transformuje je v sílu a vášeň.

Jindy mi zase funguje zaměření se na silné výdechy. Každým (velmi silným) výdechem z těla vydechujete všechny škodliviny. Pomůže, když při tom co nejvíc vypláznete jazyk a přidáte i sílu hlasu “haaaaaaaa!” Budete vypadat jak pitomec, čemuž se můžete zasmát a efekt se ještě znásobí 🙂

Technik, jak pracovat s dechem, je nespočet, tak si ozkoušejte, které vám sedí. 

Držení těla

Odborně se tomu prý říká “body-to-brain” technika, ale to je fuk. Hlavní je, že to funguje! Zkrátka: pomocí určitého držení těla vyšlete mozku signál, jak se máte cítit.

Jestli chcete být sebevědomí, vypněte hruď a vytáhněte hlavu vzhůru. Když se chcete z nudy přepnout do zábavy, zrychlete krok. Když chcete vyvolat vnitřní sílu, zatněte pěsti a hluboce se nadechněte. Určitě znáte americké “Fake it, till you make it.”

Vybírání myšlenek a slov

hory mlha kopce příroda

Myšlenky, slova a pocity (emoce i fyzické pocity) jsou spojené nádoby. Ovlivněte hladinu jedné nádoby a ovlivníte všechny ostatní hladiny. Myšlenka přivolá pocit, pocit přivolá slova, slova přivolají další myšlenky jim podobné… Proto vybírejte pečlivě, jaká slova použijete a kterým myšlenkám věnujete pozornost.

Když se cítíte špatně, zaměřte se na to, jaké myšlenky se vám honí hlavou. Pravděpodobně nebudou oslavovat skvělou snídani, ale spíše budou směřovat ke zdroji vašeho aktuálního neštěstí a tím ho ještě podporovat.

Nechte myšlenky přicházet, ale nedávejte jim sílu – nechte je odplout. Naopak se pokuste zachytit každou myšlenku, která vystupuje z davu tím, že je pozitivnější, než ostatní.

Každá myšlenka volá myšlenku jí podobnou, a tak se takto postupně po pozitivnějších a pozitivnějších myšlenkách můžete vyšplhat po pomyslném žebříku frekvence do vyšších hladin.

Stejně tak volte s opatrností slova a neříkejte nic, co nechcete podporovat a umocňovat. Možná se cítíte nepříjemně, ale nemusíte své frustrace filtrovat nahlas. Dočasně nám to může pomoct, ale dlouhodobě tím v sobě podporujeme vzor stěžování si a ventilování a ve skutečnosti v nás větší část emocí zůstává usazena a projeví se opět později.

O tom, jak emoce propustit vědomě a trvale, je i můj online kurz emoční očisty Nech to jít.

Slunce, seno, samota

Opěvování přírody by bylo nošením dříví do lesa. Všichni víme, jak dobře se cítíme, když se projdeme na čerstvém vzduchu, pryč od hluku a nevůně měst.

příroda stromy les

Na první pohled paradoxně ale může znít rada „vyhledejte samotu”. Tolik lidí se snaží neustále trávit čas ve společnosti druhých, nebo si alespoň zapínají televizi, aby něco hrálo v pozadí.

Přitom schopnost být sami se sebou nám umožňuje naladit se na své vnitřní procesy a pocity a opravdu ucítit, jak na tom jsme, co nám chybí, co nás stresuje, co potřebujeme nebo co nás baví, přitahuje a naplňuje.

Zkuste být 10 minut jen sami se sebou. Vypněte televizi, hudbu, mobil, sedněte si na gauč, zavřete oči a jen buďte sami se sebou. Cítíte úlevu, nebo stres? Už to vám přinese hodnotné poznání.

Následování srdce

příroda východ slunce

Každého baví něco jiného, každý má činnost, která ho dokáže pohltit, ve které se umí ztratit. Vyhledávejte aktivity, při kterých vaše srdce křičí „Anooo, to je vončo!” a uzpůsobte si život tak, abyste na tyto činnosti měli prostor.

Možná je to dokonce jedna z nejsilnějších „technik”, jak se pozitivně ladit – dělat to, co vás baví. Říká to i Ben 😉

A že „život není procházka růžovou zahradou a nemůžeme si vždy vybírat, co budeme dělat“? I tak si to můžeme zvolit. Je to na nás. 🙂

Závěrem…

Všichni zemřeme

Vždy máme možnost vybrat si, jak se budeme cítit.

To, že někdo zemře často západní civilizace bere jako smutnou událost, zatímco Indové chystají oslavy a s vděčností zemřelého vysílají do dalších životů.

Mimochodem, všichni umřeme, věděli jste to? Skvělou připomínkou žít každý den naplno je mince memento mori a s nadhledem a vtipem o smrti mluví Jiří Charvát.

Žijeme ve své subjektivní simulaci, kterou si sami vědomě nebo nevědomě tvoříme a je jen na nás, jak si různé situace interpretujeme.

Vždy máme možnost vybrat si, jak se budeme cítit.

Jestli si zvolíte, že se chcete cítit dobře, tak sledujte, jak se v různých okamžicích cítíte. Když zpozorujete, že se necítíte dobře, udělejte změnu.

Vše, co do svého života přijímáte, vás ladí na určitou frekvenci – to, jakou posloucháte hudbu, jaké filmy sledujete, s kým se stýkáte, jakým myšlenkám věnujete pozornost, kde žijete, jak mluvíte,… tak si nastavte filtr, se kterým se vám bude žít co nejkrásněji.

Přeji vám hluboký vnitřní klid a extatickou radost ze života! 🙂

Vít Aora

MINDSET NEWSLETTER

Přidejte se k více než 5 tisícům lidí a odebírejte můj 14denní páteční Mindset Newsletter. Sdílím v něm vždy 5 krátkých tipů pro nastavení mysli, zkvalitnění života a skutečné sebepoznání.

Navíc vám zdarma pošlu jednu z mých nejoblíbenějších vedených meditací Energetický restart, která vám pomůže se za 11 minut kdykoliv přeladit do klidu a pohody.

formulář