Zpět na blog

Možná jste postřehli, že jsem vytvořil nový kurz o práci s emocemi.

Proč zrovna já připravuji takovýto kurz? Z čeho vycházím?

V tomto článku bych rád sdílel svůj příběh minulého roku. Třeba se v něčem najdete a podpoří vás to.

Každý to máme trochu jinak

Emoce prožívá každý. Jen v různé intenzitě. Mně v životě často přišlo, že jsem je cítil více než jiní. Jak ty příjemné, tak ty nepříjemné.

Zjistil jsem, že to vychází zejména ze dvou věcí:

  1. Z naší osobnostní typologie (například podle Human Designu, o kterém někdy napíšu více, mám tzv. „definované“ emoční centrum a mám tedy sklon emoce více generovat a zářit do okolí, než lidé kteří je tolik negenerují a spíše je ochutnávají skrze druhé lidi. A i podle jiných rozborů mám zkrátka větší emoční hloubku, s čímž je třeba se učit pracovat.)
  2. Z toho, jak jsme s emocemi pracovali v minulosti a kolik emoční zátěže se v nás postupně nahromadilo

Čím větší tendenci k hlubším emočním prožitkům máme a čím méně vědomě pracujeme s emocemi (a tedy máme více zátěže), tím intenzivnější vlny prožíváme.

Dobrá zpráva je, že i pokud to máme jak na horské dráze, jde to změnit. Hodně změnit. 

hora 1200 min

Já jsem se o emocích vždy hodně učil skrze vztahy – partnerské, rodinné, pracovní a samozřejmě skrze vztah se sebou…

Ty partnerské pro mě byly asi největším zdrojem poznání.

Postupně jsem si tříbil různé funkční techniky, jak s emocemi pracovat, abych si vztahy zbytečně nekazil, zachoval si i ve vypjatých situacích klidnou hlavu a celkově se cítil lépe.

Protože čím lépe se cítíme, tím lépe se nám daří ve všech ohledech.

Z hlediska běžného každodenního života se mi to povedlo krásně nastavit – máloco mě kdy rozhodilo a převážně jsem se v posledních 5 letech měl opravdu hodně dobře.

Jednou za čas ale přišla větší vlna a větší výzva.

Emoční surfování rokem 2023 🏄

Minulý rok jsem prošel dost náročným rozchodem, přestěhoval se na druhou stranu republiky a ocitl se v nových životních rolích. Byl jsem sice v pohodě a většinu času si užíval, ale na podzim to nějak všechno vnitřně dojelo.

Veškeré energie byla najednou pryč, cítil jsem se nespokojeně a v žádných svých aktivitách jsem pořádně neviděl smyl. Radost fuč a začala mě rozhazovat kdejaká maličkost. Moc jsem nevěděl, co se sebou, a k tomu se ještě přidaly finanční výzvy. Mňamina!

Plácal jsem se dost nahoru a dolů, častěji dolů. Některé vlny trvaly i několik dní – byl jsem často buď smutnej, nebo podrážděnej. Většinu času jsem potřeboval být sám a chodit do přírody, abych to nějak dával.

les

Zjišťoval jsem, o co jde a co v sobě můžu lépe nastavit. Zkoušel jsem různé své postupy a techniky a ladil je. Napsal jsem o tom poté i celý článek Hledání sebe: Těchto 8 věci mi pomohlo překonat období prázdna a znovu najít vnitřní klid a emoční stabilitu.

Byl to soubor více věcí, které mi pomohly tímto obdobím projít. Jedna z nich ale pomohla obzvlášť…

Už na začátku minulého roku jsem objevil knihu Letting Go od Davida R. Hawkinse, který v ní nádherně píše o práci s emocemi. Ta mě tehdy hodně nadchla a začal jsem od té doby používat jeho metodu emoční očisty. Na podzim šla na scénu – měl jsem šanci si ji pořádně ozkoušet ze všech úhlů a stran. 🙂

Kniha Letting GoDavid Hawkins v knize píše o tom, jak se skrze propouštění jednotlivých emocí můžeme postupně osvobodit od nánosů negativity a stoupat po emoční škále výše. Tím se rozšiřuje i naše vědomí a začínáme svět vnímat novýma očima. Cítíme se lépe a proudí k nám láska a hojnost všeho druhu.

Začal jsem postupy z ní aplikovat v praxi a zkoumal je do hloubky.

Spolu s postupným propouštěním jednotlivých emocí, které se ve mně objevovaly, přicházela všemožná témata na zpracování:

  • neporovnávat se s druhými
  • nevnímat svoji hodnotu podle toho, jak se mi zrovna daří
  • přijmout to, co nemůžu změnit, pustit stará očekávání a najít skutečnou spokojenost
  • netlačit na sebe tolik – v práci, ve vztazích, v seberozvoji, všude
  • nesnažit se tolik zavděčit druhým a umět více rozpoznat, co si já sám přeji (a komunikovat to)

Velké kousky… 🙂

Největší ze všeho ale bylo vůbec dovolit si prožívat emoce.

Nehodnotit se podle toho, jak se zrovna cítím! To jsem se už sice učil v minulosti, ale teď se ukázalo, že to má více vrstev.

Eventuálně se mi podařilo navázat s emocemi naprosto nový vztah – dovolil jsem si je opravdu cítit a být s nimi. Věnovat jim pozornost a opečovat je. Netlačit na ně, aby odešly. Nehodnotit to, že se cítím špatně, jako neúspěch. Začal jsem emoce mnohem více vnímat jako příležitost – jako posly důležitých zpráv a uvědomění.

Cítil jsem se postupně lépe a lépe.

Poslední vlna 🌊

Celý tento proces, který začal na podzim, vyeskaloval letos v únoru na Bali.

Hned asi 3. den po příletu se ve mně opět vzedmula vlna nespokojenosti s vícero věcmi. Jak kdyby se to všechno, co jsem prožíval v Česku, chtělo naposledy ukázat.

Věděl jsem, že se tím buď nechám zavalit, nebo to celé pustím.

Bali Vít AoraVěděl jsem, že když už tady ta vlna je, nevyplatí se jí vyhýbat. To prostě není funkční způsob, jak s emocemi zacházet – dlouhodobě se to v nás pak jen více a více kumuluje a dělá to neplechy. A tak jsem se s touto hodně nepříjemnou energii, která ve mně vřela, spojil.

Seděl jsem v jedné odlehlé venkovské restauraci s výhledem na rýžová pole a psal si deník. Identifikoval jsem témata, která ve mně byla přítomna, a vnímal při tom své tělo. Cítil jsem silný tlak na hrudní kosti a sevřený krk. Spolu s tím se dostavoval i vír negativních myšlenek.

Otevřel jsem se těmto pocitům v těle a dýchal do nich. Aplikoval jsem postupně všechny kroky z metody emoční očisty a nechal tuto energii usazených emocí odcházet. Úspěšně jsem je propustil.

Jakmile proces dojel, pocítil jsem obrovský příliv radosti a živosti. Obrovské uvolnění.

Cítil jsem v sobě ale ještě drobnou obavu, zda to není jen jedna z dalších vln a celé se to znovu nevrátí… jestli jsem to fakt pročistil. Nicméně i tuto obavu jsem technikou emoční očisty propustil a tím celý proces završil. Začal jsem si naplno užívat obnovené rovnováhy a radosti – a to i po návratu do Česka a „běžného života“.

Od té doby jsem každý den asi tak o 4 762 % více v pohodě.

Situace, které mě ještě na podzim totálně vytočily nebo rozesmutnily, mě teď nechávají v klidu. Je pro mě mnohem snažší vnímat to, co se mi daří, co je hezké a za co jsem vděčný. Nemusím se pro to ani nijak extra snažit – je to takový přirozený pocit pohody, jako když se probudíte do nádherného jarního rána, za oky zpívají ptáci a vám je prostě dobře.

loukaObčas samozřejmě přijde nějaká vlnka, nějaký dozvuk (nebo nové téma ke zpracování), ale většinou se mi ji podaří během pár vteřin nebo minut propustit a nechat jít. Je to obrovský rozdíl.

Vstávám s těšením se na nový den. Mám spoustu energie. Baví mě práce. Mé vztahy vzkvétají. Přestože jsem byl před tím nespokojený s bytem, kde bydlím, nyní to místo miluji.

Takto emoční očista funguje: Jakmile propustíme určitou zatuhlou emoci (a je úplně jedno, z čeho pramení), je pryč – trvale. Vytrhli jsme kořen a tím se zcela automaticky začínáme cítit lépe a přemýšlíme pozitivněji. Propustili jsme váhu, která nás tížila. Někdy uvolníme drobný kamínek, jindy z nás spadne celý pytel kamení a my jsme o poznání svobodnější.

Neznamená to, že máme navždy vyhráno – přijdou samozřejmě další témata, další výzvy a další příležitosti k většímu osvobození se. Dokud nejsme plně osvícení, je stále co propouštět. Je to krásný proces neustále hlubšího a hlubšího sebepoznávání. S každou uvolněnou emocí ale přichází úleva a cítíme se postupně lépe a lépe. 

Po té poslední vlně na Bali se také dostavil velký příliv kreativity.

S tím přišla i myšlenka:

Hele, já se něco fakt naučil! A dost dobře mi to funguje! Třeba už je čas sdílet své postupy práce s emocemi s dalšími lidmi.

A tak vznikl kurz emoční očisty

V dalších dvou týdnech jsem natočil všechna videa ke kurzu emoční očisty Nech to jít.

To, jak rychle a v jaké lehkosti kurz vznikl, vnímám jako znamení, že na něj uzrál příhodný čas. Tou poslední vlnou se uvolnil nějaký závěrečný kamínek a celé puzzle bylo poskládáno: „Heureka, mám to! Postup emoční očisty je pro lidi připraven.“ 🙂

A mám velkou radost, fakt velkou, že jsem si tento kurz dovolil vytvořit a že vás do něj nyní můžu pozvat. Za mě je to úplná revoluce v přístupu k emocím a v práci s nimi.

Vít Aora kurz emoční očisty Nech to jít

V kurzu Nech to jít předávám to nejklíčovější a nejfunkčnější, co jsem se o emocích naučil. Jsou to zejména 2 věci:

1Jak se spřátelit s emocemi (umět je více vnímat, přijmout a učit se z nich)

2Postup uvolnění jakékoliv emoce (rozvinutá metoda emoční očisty Letting Go o 3 hlavních a 3 podpůrných krocích)

nech to jít: kurz emoční očisty a vyrovnanosti

Jestli chcete v životě pocítit větší emoční vyrovnanost, zvu vás do tohoto kurzu. Ohlasy účastníků jsou naprosto nádherné.

Prozkoumat kurz Nech to jít

Kdybyste měli jakýkoliv dotaz a přemýšleli, zda je kurz pro vás, napište mi na vit@aoravit.cz.

Přeji vám nádherný den a co největší uvolněnost!

Vítek

Připojte se k více než 5 000 odběratelům mého pátečního Mindset Newsletteru. Jednou za 14 dní získáte 5 praktických tipů pro váš seberozvoj.

optin form
Vít Aora

MINDSET NEWSLETTER

Přidejte se k více než 5 tisícům lidí a odebírejte můj 14denní páteční Mindset Newsletter. Sdílím v něm vždy 5 krátkých tipů pro nastavení mysli, zkvalitnění života a skutečné sebepoznání.

Navíc vám zdarma pošlu jednu z mých nejoblíbenějších vedených meditací Energetický restart, která vám pomůže se za 11 minut kdykoliv přeladit do klidu a pohody.

formulář