Zpět na blog

Pokud jste v minulosti zazdili myšlenku psaní deníku, je čas zamyslet se. Trávili by Charles Darwin a Winston Churchill tolik času psaním deníků, když by to k ničemu nevedlo? Nejde říct, že by neměli nic lepšího na práci.

Deník je kouzelný nástroj – přínosy psaní deníku

Co nám journaling přináší?

Zklidnění a uvolnění mysli

Psaní deníku nám pomáhá získat odstup od obsahu své mysli.

Můžeme si tak zaprvé ulevit a uvolnit se a zadruhé spatřit nové možnosti a objevit skrytá řešení výzev, které se zrovna točí v naší hlavě.

Papír můžeme využít k tomu, abychom si na něj vysypali hlavu. Říkám tomu metoda BRAIN DUMP. Blíže ji představuji v prvním dni 7denní očistné výzvy, kterou můžete přijmout zdarma. Každý den vám dorazí 1 video (natočené na Kostarice) s tipem, jak uvolnit svoji mysl.

Očista mysli: 7denní očistná výzva

Přijmout 7denní výzvu

Buďte offline

Abyste aktivovali plný potenciál tohoto mocného nástroje, zůstaňte offline a využijte papír. Počítače, notebooky, telefony a jiné digitální zápisníky jsou také užitečné a sám je často využívám, ale pro hlubokou sebereflexi je psaní rukou nenahraditelné.

Psaní rukou navíc zabírá více času, což je při mentální očistě výhoda – vede nás to k většímu zastavení se a hlubší relaxaci. Když určité věci věnujeme více času a tedy i více pozornosti, celý proces nabírá na větší síle. (Je to základní princip tohoto světa – čemu věnujeme pozornost, to roste.)

Získání nadhledu a navýšení kreativity

Při psaní rukou se nám v mozku spínají jiné obvody, než při ťukání do klávesnice. Vzrůstá naše kreativita. Získáváme větší nadhled. Nečučíme navíc do dalšího displeje, kterých už tak máme v životě dost.

Psaní deníku rukou ma oproti digitálnímu zapisování navíc ještě určitý speciální (až magický) punc výjimečnosti. Je to něco, co neděláme běžně. Pro náš mozek je to proto něco jedinečného, co nesplyne se zaběhlým tokem každodenních rutin.

Získáváme tak větší nadhled a propojujeme si různé informace a pocity dohromady. Celistvěji poznáváme sebe a svůj život. Otevíráme se povznášející inspiraci.

Tento kouzelný nádech můžeme ještě podpořit tím, že si k psaní deníku si uvaříme svůj oblíbený horký nápoj, zapálíme svíčku a dalšími způsoby si tak ve svém běžném životě vytvoříme jedinečnou bublinu blahodárného času pro sebe.

„Když externalizujete své myšlenky tím, že je zapisujete, tvoříte ve svém mozku nové nervové dráhy, čímž podporujete nové perspektivy a hlubší porozumění.“ – z knihy Clarity

Jak si začít psát deník?

Vít Aora houpací síť psaní deníku

Pojďte do akce. Založte si svůj výjimečný deník.

Může to být stoh papírů, nebo si pořiďte luxusní zápisník. Je na vás, co s vámi rezonuje a jakou cestou se vydáte. Hlavně udělejte první krok.

Deník se stane vaším chrámem sebepoznání. Poskytne vám svobodný prostor pro externí přemýšlení. Psaní deníku je zvyk, kterému úspěšní lidé často připisují značnou část svého úspěchu a štěstí.

Není třeba psát každý den. Není nutné sepisovat romány o tom, co se vám v životě děje. A rozhodně nemá jít o další „úkol“, který si musíte odškrtnout.

Hlavně z toho mít radost

Když to budete dělat dobře, psaní deníku se stane vaší radostí. Budete se na něj těšit. Jasně si totiž budete uvědomovat, jak velké benefity vám přináší a jak příjemné je odkládat obsah své hlavy na papír.

Zapisujte si do něj své poznatky a AHA momenty a využívejte ho k sebereflexi a hlubšímu kotvení všeho, co se v životě učíte.

Obohaťte psaním deníku svoji krabičku technik, do které saháte vždy ve správný čas pro správný nástroj a tím se v životě efektivně posouváte vpřed.

Praktické tipy pro psaní deníku

S deníkem velmi pracujeme i v mých online kurzech, obzvlášť v kurzu Detox hlavy za 42 dní.

Obdržel jsem v něm dotazy na to, jak na deník prakticky – jeden na všechno, nebo více deníků pro různé účely?

Pro mě osobně se hlavní přínos deníku nachází v energetické rovině – cítím, jak mi dělá dobře psát rukou a jak to podporuje příchod inspirace, tříbení myšlenek a ujasňování si cesty.

Je to pro mě forma projasňování života, což je velmi pocitový efekt, a proto se nechci zaseknout vymýšlením nejdůmyslnějších systémů, jak si deník psát, ale zkrátka jedu a píšu.

Proč a jak si psát deník – Vít Aora

Jeden deník vládne všem… Můj způsob psaní deníku.

Mám vždy jeden hlavní deník, do kterého si píšu vše, ať už to je něco osobního, chytání inspirace do podnikání, nebo náhodné zamýšlení se a vysypávání hlavy.

Baví mě v tomto směr minimalismu. Jeden sešit, ze kterého mám radost. Neřeším třídění na kapitoly či sekce. Píšu, co zrovna přichází. Pro lepší přehlednost si na první stránce sešitu tvořím osnovu a jednotlivé stránky sešitu si čísluji.

Pokud si zapisuji něco, na základě čeho chci jednat, ihned si daný akční krok přepisuji do kalendáře či to-do listu.

A pokud jde o důležité informace a zápisy z kurzů a workshopů, tyto zápisy si následně přepisuji do svého digitálního úložiště v aplikaci Notion (to je můj digitální domov, moje externí hlava).

Kombinaci jednoho fyzického deníku a digitálního úložiště pro dlouhodobé systematické třídění informací vřele doporučuji.

Určitě se ale nechci zaseknout přílišným analyzováním toho, kolik sešitů na jaké účely bych měl mít a jak si je třídit a kdy používat který. To by mě zahlcovalo.

Prostě se do toho pusťte. 🙂

Psaní deníku a jeho výhody - journaling

Shrnutí – magie psaní deníku

Deník je kouzelný nástroj s mnoha přínosy pro náš každodenní život.

Během dne můžete deník využít jako odkladiště mysli, ke kterému se později budete vracet pro inspiraci a pro nové vhledy získané propojováním zdánlivě nesouvisejících myšlenek.

Večer si s deníkem a šálkem čaje můžete sednout ke stolu a doslova se z celého dne vypsat. Projdete si uběhlý den událost po události, zanalyzujete, co se vám povedlo a v jakých situacích se chcete příště zachovat jinak. Poděkujete za vše, co jste si uvědomili, uzavřete tak den a půjdete spát s čistou hlavou.

K čisté hlavě vám také pomůže 7krokový očistný postup popsaný v mé knize Detox hlavy.

Psaní deníku je zároveň formou meditace, která vám pomůže zpomalit, rozuzlit zapeklité situace, vytvořit si vztah se svou myslí a odhalit aspekty své osobnosti, které by vám zůstaly skryty.

Pokud již deník píšete, gratuluji. Pokud ne, pořiďte si krásný sešit (miluji Piiir) a popište první stránku. Když zjistíte, že journaling není pro vás, doporučuji vám ještě chvíli vytrvat. Uvidíte, zda se ve vašem životě uchytí, nebo ne.

🎁 Dárek pro vás

Rád bych s vámi sdílel neveřejné video, které jsem natočil jako bonusový materiál pro svůj kurz Detox hlavy za 42 dní.

Sdílím v něm, jaké další přínosy psaní deníku má a jak ho já osobně využívám pro osobní rozvoj: Podívejte se na bonusové video tohoto kurzu Jak naplno využít sílu deníku pro akceleraci svého osobního rozvoje“.

Přeji vám nádherný den a ať vám psaní deníku projasňuje život!

Vít Aora

MINDSET NEWSLETTER

Přidejte se k více než 5 tisícům lidí a odebírejte můj 14denní páteční Mindset Newsletter. Sdílím v něm vždy 5 krátkých tipů pro nastavení mysli, zkvalitnění života a skutečné sebepoznání.

Navíc vám zdarma pošlu jednu z mých nejoblíbenějších vedených meditací Energetický restart, která vám pomůže se za 11 minut kdykoliv přeladit do klidu a pohody.

formulář