Zpět na blog

Toto téma můžete zhlédnout jako toto video, nebo si přečíst článek níže. 

Jak velké téma jsou pro tebe emoce? Umíš s nimi pracovat? Tak třeba:

Něco tě rozhodí. Naštve, rozesmutní, podráždí, vystraší. Dotkne se tě to, bolí to, je to nepříjemné a nepohodlné.

Spolu s emocí se často dostavuje i tornádo myšlenek:

Jak jen mohl/a!

To je strašný…

Je mi to tak líto…

To se mi fakt nepovedlo.

Pochybuju, že…

Bojím se, že…

Proč už zase?!

Vnitřní klid je rázem pryč a celý den jako kdyby nabyl nové, nepříjemnější kvality. Před očima filtr zabarvený přítomnou emocí.

Znáš to?

Někdy to způsobí i maličkost.

Někdo něco řekne, něco nám spadne, dorazí nepříjemný e-mail, podíváme se na účet a nemile nás to překvapí, nestihneme MHD nebo se zasekneme v koloně.

Jindy je to větší věc – náročná životní situace, ztráta smyslu v tom, co děláme, zranění, rozpad podnikání nebo vztahu.

Každého se dotkne něco jiného a jinak výrazně.

Občas to rychle projde. Jindy jak kdyby se na nás daná emoce nalepila a nechtěla se pustit! Potvora drží hodiny, třeba i dny. Znááám to. 🙂

O svém vlastním příběhu a emočním surfování jsem napsal i celý článek: Emoční surfování rokem 2023 – co jsem se naučil o emocích Pokud by tě tedy zajímalo, z čeho vycházím a jak jsem se metodu, o které tu budu psát, naučil, zde najdeš odpověď. 🙂

Pokračujeme….

Vít Aora psaní deníku

Ať už nás rozhazují drobné vlnky, nebo jde o větší emoční vlnobití, je na místě stejná otázka:

Co s tím?

Jak s tou emocí naložit, aby nám příliš nenaložila?

Jak se netrápit zbytečně dlouho, nekazit si den a vrátit se zpět k užívání si života?

Když se s emocemi naučíme lépe pracovat, nemusí nás ovlivňovat zdaleka tak moc, jak to možná bylo do teď.

Nejsou tu od toho, abychom se v nich topili.

A to ani pokud jsme více „emoční člověk“ a ani když procházíme opravdu náročným obdobím života.

Jak tedy na emoce?

příroda východ slunce

Nejprve je potřeba přijmout 100% odpovědnost za to, jak se cítíme.

Nezpůsobilo nám to nic zvenčí – žádná okolnost, nikdo jiný!

Jak to?

Zcela určitě existuje někdo, kdo by v dané situaci zůstal v klidu.

Každý jsme prostě nastavený jinak.

No a emoce si tvoříme právě svými reakcemi, svým vlastním naprogramováním. To znamená, že se můžeme nastavit jinak!

Říká se, že 10 % trápení je reálná fyzická bolest, ale 90 % trápení tvoří naše mysl.

Takže: Přijímám tuto situaci a tuto emoci, mám na ní podíl a mám možnost to změnit.

Poté také velmi pomůže vnímat každou nepříjemnou emoci jako příležitost.

Je projevem určitého nesouladu v nás samých. Ukazuje na možnost růstu.

„Přestože to je nepříjemné, díky, že jsi tady!“

Tato změna mysli nám usnadní propuštění dané emoce a umožní nám něco se o sobě naučit. Najednou už emoci tolik nevzdorujeme. A to je klíčem k jejímu uvolnění.

Jakmile si takto nastavíme mysl, z poloviny máme vyhráno.

Pro tu druhou polovinu je tu funkční a osvědčený tříkrokový postup propuštění jakékoliv emoce.

Před rokem jsem ho objevil v knize Letting Go (David R. Hawkins) a poté ho začal téměř každý den využívat v praxi a neustále ho tříbit. Hodněkrát mi zachránil krk, nebo aspoň příčetnost. 🙂

Nazval jsem ho česky Nech to jít a stejný název dostal můj nový kurz emoční očisty, který ti pomůže změnit svůj vztah k emocím, více je přijímat a umět je pouštět, abychom v nich nesetrvávali zbytečně dlouho.

Zde je shrnutí tohoto postupu Letting Go – Nech to jít:

3 kroky k propuštění jakékoliv emoce 🍃

Tento postup by šel také popsat slovy: nech to přijít, nech to být, nech to jít.

1) Lokalizovat ji

Každá emoce má svůj fyzický projev v těle. Proto je klíčové se s ním spojit, vnímat ho a všímat si toho, co se v něm děje.

Jak se daná emoce projevuje? Kde je tělo stažené? Kde cítím bolest, chvění, teplo, zimu, napětí nebo něco jiného?

Pokud je emoce nejasná a není tak výrazná, někdy pomůže začít hlouběji dýchat, připomenout si v mysli nepříjemnou situaci spojenou s touto emocí, nebo si vzít tužku a papír a dobrat se pomocí otázky „Co je za tím?“ hlubší příčiny a vrstvy této emoce. Tím vystoupí více na povrch a můžeme ji zřetelněji procítit v těle.

Nějakou dobu si možná můžeme vsugerovávat, že se nás emoce nedotýkají, že všechno přijímáme a necháváme jít, ale pokud je to jen na úrovni mysli a kontaktu s emocí se přitom vyhýbáme, jde o útěk – a ten vede jen k dalšímu hromadění potlačeného napětí.

Abychom uvolnili samý zdroj našeho trápení, musíme se spojit s tělem a cítit své emoce.

Někde jsem viděl napsáno: „Život není o tom, jak dobře se cítíme, ale jak dobře umíme cítit.“

2) Umožnit ji

Všechny emoce zcela přirozeně přichází a odchází.

Můžeme si představit dítě, které ze vteřinu na vteřinu přestane brečet a začne se smát. Je to proto, že dané emoci nevzdoruje. Prostě ji prožívá a jakmile ji celou prožije, emoce je fuč a dítě to už dále hlavou neřeší. („Proč jsem se takto cítil/a? Proč se toto stalo?“ Atd. ) Neznamená to, že máme nekultivovaně vyjadřovat své emoce jako děti, ale že jim nemáme vzdorovat. To je velký rozdíl!

Emoci můžeme prožít uvnitř sebe (tedy neventilovat ji – to nepomáhá a navíc to může negativně ovlivňovat okolí), ale buď ji můžeme klást odpor, nebo ji umožnit. Buď si můžeme přát, aby tu nebyla, aby odešla, zmizela, zmírnila se, můžeme se snažit si ji nevšímat a „zamluvit ji“ („vždyť se nic neděje“ atd.)… nebo ji můžeme přijmout.

Právě odpor k dané emoci ji udržuje při životě. Druhým krokem je tedy upřímně přijmout její existenci a vnímat ji. K tomu si můžeme pomoct napříkald tím, že budeme emoci vnímat po dobu 3-5 nádechů a výdechů bez toho, abychom se ji jakkoliv snažili změnit.

3) Nechat ji jít

Jakmile povolíme odpor (rezistenci), emoce má prostor odejít. Tento proces ale můžeme ještě podpořit a nechat emoci odejít rychleji. Každá emoce má totiž určitý objem energie, určité množství paliva. Když do ohně foukneme, rozhoří se jasněji a dřevo se rychleji spálí.

Nejde o to snažit se průchod emoce urychlit z důvodu jejího nepřijímání (to je odpor, to nefunguje), ale více jí otevřít dveře skrze umožňování a cítění.

Skvěle k tomu funguje dech – vnímat emoci, umožňovat ji, a dýchat do ní. Její projev se možná dočasně zintenzivní, ale my víme, že to je dobře – jde o přínosný proces, a tak ji necháváme projevit se, než aby bublala na pozadí. Bez hodnocení to pozorujeme a tím osvobozujeme jak emoci, tak sebe.

Dále pomáhá zapojení pohybu a hlasu. Zkrátka rozpohybovat energii, aby mohla hezky proudit. Nezůstat statičtí.

Další způsoby, jak emoci účinně uvolnit, představuji ve svém kurzu Nech to jít.

Nech v sobě všechny emoce probíhat – strach, vztek, smutek, nespokojenost, žárlivost… ony se po nějaké chvíli vypotřebují, když jim neklademe odpor.

A až se tak stane, dost možná tě zalije blažená vlna svobody vyvěrající z hloubky tvého nitra a dostaví se pocit lehkosti a uvolnění. Místo problémů všude najednou uvidíš možnosti řešení a budeš se cítit lépe i fyzicky.

A to je vše. Tři základní kroky.

Místo trápení se hodiny, dny nebo dokonce celé týdny a měsíce, námi i velmi silná emoce může projít za pár minut.

oceán Bali – emoční očista

Já jsem si k tomuto postupu o 3 krocích doplnil ještě jeden přípravný krok a dva závěrečné. Ty celý proces ještě podporují a pomáhají mu hezky příjemně dojet a doznít. Také si skrze ně v sobě kotvíme nové nastavení mysli a vidění světa.

Vznikl tak postup emoční očisty o 6 krocích. 

Pokud jde o drobnou emoci, můžeme ji propustit za pár vteřin. Zavnímat ji v těle, povolit odpor, párkrát se zhluboka nadechnout a uvolněně vydechnout.

Jindy to může být delší proces.

Na první pohled banální situace se totiž může dotknout nějaké hluboko usazené vrstvy emocí, která v nás zbyla z minulosti, kdy jsme ji nedokázali dobře prožít a nechat jít. A tak je třeba dopřát si na uvolnění více času a vnímat to jako příležitost.

Ať už jde ale o drobnost nebo větší objem emocí, vždy to funguje, když se tyto kroky dodrží. Výše popsaným postupem můžeme propustit jakkoliv hluboké vrstvy nánosů a uvolnit se do větší svobody.

Strom podzim

Je to extrémně účinný způsob, jak si ulevit nejenom krátkodobě, ale jak se dlouhodobě osvobozovat od nahromaděných potlačených emocí (které jsou příčinou všech našich impulzivních reakcí, negativních myšlenek a nepříjemných stavů) a prozařovat svůj život.

Přepisujeme tak staré programy a cítíme se více sami sebou. S každou propuštěnou emocí se dostavuje pocit lehkosti – skoro jako bychom se vznášeli.

Může to znít jako jasný a snadný postup.

Aplikace je už ale věcí praxe a experimentování.

Celý postup mnohem podrobněji popisuji a ilustruji ve svém novém kurzu Nech to jít: 3 týdny k emoční svobodě. Provedu vás v něm očistou krok za krokem a pomůžu vám překonat nejčastější překážky na cestě.

Nech to jít: online kurz práce s emocemi
Kurz emoční očisty

Přeji ti nádherný a uvolněný den. ☀️

Vítek

P. S. Co tě o emocích nejvíce zajímá? Co by ses chtěl/a naučit? S čím zápasíš? Znáš tento postup, který zde popisuji? Můžeš se podělit o své postřehy, dotazy a zkušenosti do komentářů. 👇🏻

Připojte se k více než 5 000 odběratelům mého pátečního Mindset Newsletteru. Jednou za 14 dní získáte 5 praktických tipů pro váš seberozvoj.

optin form
Vít Aora

MINDSET NEWSLETTER

Přidejte se k více než 5 tisícům lidí a odebírejte můj 14denní páteční Mindset Newsletter. Sdílím v něm vždy 5 krátkých tipů pro nastavení mysli, zkvalitnění života a skutečné sebepoznání.

Navíc vám zdarma pošlu jednu z mých nejoblíbenějších vedených meditací Energetický restart, která vám pomůže se za 11 minut kdykoliv přeladit do klidu a pohody.

formulář