Zpět na blog

Lidé se mě často ptají, jakou aplikaci používám pro meditování. Pravdou je, že většinou žádnou. Nemyslím si, že Buddha používal Headspace. Když už ale využiji časovače nebo vedené meditace v mobilu, je to vždy Insight Timer.

Pokud neholdujete angličtině, z českých luhů a hájů rozhodně doporučuji aplikaci Calmio. S kódem „detoxhlavy“ navíc získáte na 42 dní přístup k veškerému placenému obsahu, který aplikace nabízí (např. meditace pro lepší soustředěnost, na řešení nespavosti, na práci s hněvem, strachem, smutkem a dalšími emocemi atd.).

EDIT 13. 8. 2020: Od sepsání toho článku se změnil vzhled aplikace, ale funkčnost zůstává stejná.

EDIT 10. 4. 2021: V březnu 2021 jsem začal používat placenou aplikace Waking Up. Je skvělá! Někdy o ní napíšu 🙂

Insight Timer - největší databáze neplacených meditací na světě

Oproti populárnějším aplikacím jako Headspace nebo Calm má nespornou výhodu – je zdarma. Máte sice možnost koupit si placenou verzi a odemknout tak drobné výhody a zhruba 150 vícedenních kurzů, ale pokud nechcete platit, i tak vám je k dispozici největší neplacená databáze vedených meditací na světě a všechny důležité funkce.

Procházím statistiky svého profilu a od 21. května 2017 jsem prý Insight Timer využil pro 219 hodin meditace. V tomto článku popíši hlavní funkce aplikace, doporučím mé oblíbené vedené meditace a třeba vás tím i inspiruji k tomu sednout na gauč, dát sluchátka do uší a začít meditovat 🙂

Timer

Jestli nepotřebujete vedení učitele a chcete jen měřit, jak dlouho meditujete, využijete propracovaný časovač. Aktivace úvodního a závěrečného gongu vás atmosférou přenese do himalájských klášterů a vybrat si můžete i hudbu na pozadí a průběžné gongy, které vás upozorní, že uplynul vámi stanovený interval. Pokud chcete meditovat bez časového limitu, zvolte dobu trvání “No limit”.

Screenshot 20200421 104235 Insight Timer min

Jediná funkce časovače, která je placená, a přitom by se hodila, je možnost vrátit se v čase. Snad každý se někdy při meditování nachytá, že lítá myšlenkami všude možně a nevnímá, co mu učitel říká. V takových chvílích free verze neumožňuje vrátit se o minutu zpět a je třeba pokračovat nebo začít znovu.

Meditace

Insight Timer - záložka meditace

V záložce meditací najdete vedené meditace všech druhů. Můžete přehrát jen hudbu beze slov, spustit začátečnický trénink nebo meditace, které vás uspí, případně zabrouzdáte do výpisu všech meditací, kde podle mnoha filtrů (délka, efekt, druh, mužský/ženský hlas,…) najdete přesně to, co chcete.

Insight Timer a filtr meditací

Své oblíbené meditace si můžete uložit a mít je kdykoliv po ruce. V záložkách mám např. meditaci “Nothing Here But You” od Moojiho nebo Gratitude od Annemaree Rowley. Prošel jsem také celou sérii 15 meditací “Developing Resilience” od Jay Chodagama.

Insight Timer vedené meditace podle témat

Líbí se mi, že se po skončení meditace objeví seznam lidí, kteří meditovali ve stejný čas jako vy, za což jim jediným tlačítkem “Thanks for meditating with me” můžete poslat poděkování.

Kurzy

Jak fungují kurzy asi nemusím vysvětlovat. Jejich odemknutí je podmíněno placenou verzí aplikace (nabízí 7denní trial), ale do nově přidaných kurzů můžete naskočit zdarma. Všechny kurzy jsou vytvořeny uznávanými světovými učiteli a autoři aplikace je schvalují manuálně, čímž je zaručena jejich kvalita. Včera jsem začal 40denní kurz “Mindfulness Daily At Work” od Jacka Kornfielda a Tary Brach.

Insight Timer meditační aplikace kurzy Jack Kornfield Tara Brach

Výhodou kurzů je samozřejmě logická návaznost jednotlivých “epizod” a vyšší motivace nevynechat žádný den, což s sebou nese lepší výsledky. Na druhou stranu můžete vícedenní kurzy najít i v seznamu free vedených meditací, když do filtru zadáte “Day 1” a sjedete na “Guided” meditace. Nevýhodou je, že budete muset dohledávat jednotlivé epizody (kam se schoval Day 12?) a autoři těchto kurzů nejsou pomyslné světové jedničky.

Statistiky

V přehledných grafech a číslech vám Insight Timer zobrazí, kolik času jste meditovali, zda to byly vedené meditace nebo jste využili časovač, v jakých dnech/týdnech/měsících jste trávili kolik času meditací nebo jak dlouho se vám podařilo meditovat bez vynechání jediného dne.

Insight Timer statistiky

Insight Timer statistiky denní

Achievementy

Kromě statistik v aplikaci najdete i achievementy, tedy ocenění, které postupně získáváte za různé milníky.

Insight Timer achievementy milníky odměny

Naposledy jsem získal achievement 450 dní s alespoň jednou meditací. Ocenění do appky vnáší zábavný prvek, který vám může pomoct dlouhodobě vytrvat. Pozor ale, abyste nemeditovali jen kvůli achievementům! 😀

Závěrem

Každá aplikace má své výhody i nevýhody a Insight Timer není výjímkou. Budu rád, když mi napíšete o vaší oblíbené meditační aplikaci a co se vám na ní líbí.

Jak jsem psal již v úvodu článku, většinou nepoužívám žádnou aplikaci a medituji podle sebe. Přestože se vedení učitele obzvláště v začátcích hodí, není důvod, proč byste nemohli sami usednout a pozorovat svůj dech.

Naopak, vyzývám vás, abyste to zkusili!

Až si po pěti minutách lítání v oblacích uvědomíte, že jste se ztratili v myšlenkách, zjistíte, že trénovat bez hlasu, který vám pravidelně připomíná, ať meditujete, je ta pravá výzva.

Vhod by vám mohl přijít článek Výhody meditace v podnikání i každodenním životě a jak s ní začít a zajímavé může být i čtení o 10denním tichém kurzu meditace ve Španělsku, který hodnotím jako nejintenzivnější zkušenost mého života.

Pokud byste uvítali pořádnou očistu své mysli a chtěli optimalizovat svůj každodenní život pro maximum štěstí a radosti, pomůže vám moje kniha Detox hlavy.

 
 
Vít Aora

EMOČNÍ OČISTA: ZAČÍNÁME UŽ BRZY!

7. dubna 2024 začne skupinový online kurz emoční očisty.

Budeme se učit lépe pracovat s emocemi a čistit usazenou emoční zátěž, která blokuje přirozený proud naší energie a radosti. Společně se s pomocí funkčních technik osvobodíme od tlaku negativity a vplujeme do větší lehkosti a pohody.

 

Chcete zjistit více a být u toho?

Všechny informace najdete zde:

Vodopád emoční očista