Zpět na blog

Aktualizováno 25. 3. 2024.

O tom, jak si to poskládat v hlavě, abychom byli šťastní, je i má kniha Detox hlavy: Očistěte se od stresu a negativity a navraťte se ke svému přirozenému stavu štěstí v 7 krocích. Pokud se chcete ponořit hlouběji do proměny vašeho života, v Detoxu hlavy najdete postup, jak na to – hezky krok za krokem.

Jestli patříte mezi lidi, kteří si často stěžují a svádí své životní strasti a výzvy na externí vlivy mimo naší kontrolu, je čas zastavit se a zamyslet se.

Jak vám toto nastavení v životě slouží a funguje?

Věci a události se zkrátka dějí. To, zda je vyhodnotíme jako pozitivní či negativní, je už naší volbou. Vždy máme možnost převzít plnou odpovědnost za to, jakým způsobem žijeme, a pokud se nám něco nelíbí, tak to změnit.

Tou nejlepší změnou je často změna našeho vnitřního nastavení – našeho vidění světa, našeho mindsetu.

„10 % trápení je reálná fyzická bolest, ale 90 % trápení tvoří naše mysl.“

 

Mindset = nastavení mysli

Dokud nepřijmeme fakt, že jsme tvůrci svého vlastního života, budeme žít v roli oběti.

Tato pozice může být pohodlná. Vinit za své neúspěchy okolí a vnější okolnosti, říkat si, že máme pravdu, namlouvat si, že něco nemůžeme změnit…

Když se ale rozhodneme, že je na nás, jak se v životě budeme cítit, a že se chceme cítit dobře, bereme si zpět svoji sílu.

Díky tomuto rozhodnutí se z naší mysli, která nás blokovala a udržovala v iluzorním pocitu bezpečí, stává silný spojenec – můžeme si ji libovolně nastavit a naučit ji fungovat tak, aby nás podporovala na cestě za realizací našeho nejvyššího potenciálu.

Místo problémů najednou uvidíme prospěšné výzvy a příležitosti. Místo nespokojenosti se začneme zaměřovat na to, co se nám daří a jaké akční kroky můžeme podniknout k ještě vyšší spokojenosti. Místo setrvávání v roli oběti se stáváme proaktivními tvůrci svého světa.

Jste připraveni převzít 100% odpovědnost za svůj život?

Fixní a růstové myšlení – jak si nastavit mysl

Carol Dweck, profesorka psychologie na Stanfordu, v roce 2012 popsala dva typy myšlení – růstové a fixní (growth and fixed mindset).

Velká část výzkumu týkajícího se nastavení mysli, na kterém Carol pracovala, řešil oblast vzdělávání. Zabýval se tím, jak styl myšlení ovlivňuje výkon studentů ve třídě.

Zjistila, že styl myšlení má přímý dopad na to, jak člověk čelí výzvám jako je přechod ze základní školy na střední školu, nebo vyhození z práce. Jedinci s růstovým myšlením budou podle Dweck mnohem pravděpodobněji nadále odhodlaně kráčet za svými sny a cíli – a to i přes všechny překážky a nezdary.

Growth and Fixed mindset

Základním principem růstového myšlení je to, že přestože nás různé aspekty naší osobnosti (například citlivost k chybám a nezdarům) mohou předurčovat k určitému typu myšlení, jsme schopni toto myšlení různými způsoby rozvinout a přetransformovat.

Takovými způsoby jsou podle Dweck a jejích kolegů například chválení procesu, který vedl k úspěchu, čtení vědeckých článků podporujících určité stanovisko nebo pravidelné připomínání si faktu, že zkoušením nových věcí se formují nová spojení v mozku, díky čemuž se postupem času stáváme chytřejšími. Zkrátka průběžné směřování své pozornosti k tomu, že je jen na nás, jak si to v životě vytvoříme, a podporování vzorců myšlení a chování, které tomu pomáhají.

Přemýšlíte růstově, nebo fixně?

Rozdíl mezi růstový a fixním myšlením je snadno odlišitelný. Sami si popravdě odpovězte na tyto otázky:

  • Díváte se na obtížné situace jako na problémy, nebo na výzvy a příležitosti?
  • Věříte, že jste se narodili s určitou dávkou inteligence, kterou nemůžete změnit?
  • Věříte, že jste se narodili s určitou dávkou talentu, který nemůžete ovlivnit a buď jste v něčem holt dobří, nebo špatní?
  • Jak přijímáte zpětnou vazbu?
  • Zkoušíte rádi nové věci, nebo se držíte toho, co už znáte?
  • Vidíte snahu jako cestu k úspěchu, nebo je úspěch otázkou štěstí a náhody?
  • Můžete změnit své reakce na věci, které se vám dějí?

Pokud jste zjistili, že jste spíše na straně fixního myšlení (nemáte rádi kritiku, často si stěžujete nebo věříte, že jste v něčem špatní a tak to prostě je), udělejte první krok ke změně svého mindsetu a uvědomte si, že život je proud a cokoliv je vždy možné změnit.

Více si o růstovém a fixním myšlení můžete přečíst v tomto článku: Síla přesvědčení, že se můžete zlepšit.

Jak nám růstové myšlení pomáhá v životě

Představte si následující situace:

→ Nepodaří se vám přesvědčit investora, aby podpořil rozjezd vašeho podnikání.
Fixní myšlení: Zavrhnete celý nápad a smíříte se s tím, že vám to nevyšlo.
Růstové myšlení: Sepíšete deset nápadů, jak peníze získat jinak a dalších deset nápadů, jak peníze k rozjezdu vůbec nepotřebovat.

→ Nemůžete přijít na vhodné téma k bakalářce.
Fixní myšlení: Budete si stěžovat a doufat, že vás něco napadne.
Růstové myšlení: V příštím týdnu se sejdete s pěti lidmi, kteří vám mohou poskytnout nové nápady a sepíšete si seznam organizací, na jejichž výzkumech byste se rádi podíleli.

→ Rozejde se s vámi vaše partnerka nebo váš partner, přestože jste s ní/ním opravdu chtěli být.
Fixní myšlení: Smutníte a přemýšlíte o tom, jak skvělé to s ní/nim bylo. Litujete se a přemýšlíte, zda ještě někdy najdete někoho tak dobrého.
Růstové myšlení: Zamyslíte se nad tím, co jste ve vztahu mohli udělat lépe, propustíte emoční zátěž (viz můj online kurz emoční očisty Nech to jít) a využijete nově získaného volného času k tomu, abyste na sobě pracovali a postupně se otevřeli novému, ještě lepšímu vztahu.

→ Přijdete pozdě na schůzku.
Fixní myšlení: Postěžujete si na dopravní zácpy, nebo začnete rozebírat, co vše jste museli dokončit a proč vám to nevyšlo.
Růstové myšlení: Upřímně se omluvíte, uznáte chybu a příště si nastavíte budíka, abyste vyrazili o 15 minut dříve.

→ Přejede vás tramvaj.
Fixní myšlení: Proč já?
Růstové myšlení: Hmm, unikátní způsob ukončení života! Co mě čeká dál?

Nemohl jsem si pomoct…

Každopádně!

Každý den se ocitáme v nespočtu situací, které jsou příležitostí pracovat na svém způsobu myšlení, na svém mindsetu.

Všímavost – podmínka změny mindsetu

K tomu, abychom vypnuli autopilota a začali měnit své reakce a myšlení, musíme být přítomni. Když nevnímáte přítomnost, nemáte možnost vědomě měnit zaběhlé vzorce myšlení a necháváte se ovládat podvědomými procesy.

Proto je dobré záměrně a dlouhodobě rozvíjet svoji schopnost všímavosti – anglicky mindfulness. S tím vám pomůže například můj online kurz meditace Rozpusť se.

Rozpusť se – online kurz meditace pro vnitřní klid

Kurz meditace

Také si můžete poslechnout epizodu mého podcastu Čistá mysl, kde o tomto tématu mluvím a nabízím řadu tipů, jak s tréninkem bdělé přítomnosti začít ještě dnes:

#18 O průzračné síle všímavosti v každodenním životě (mindfulness)

Jakákoliv změna je pak jednodušší, protože více vnímáme, co se v nás odehrává a zda směřujeme tam, kam si přejeme, nebo padáme do starých kolejí.

S tím vám také krásně může pomoct psaní deníku. Klasická dvojice tužka a papír!

Je to úžasný způsob, jak vysypat myšlenky z hlavy na papír a získat větší nadhled. Díky psaní rukou navíc vystupujeme ze zaběhlého rytmu každodennosti a vnášíme do svého života čerstvost. Propojujeme si různé souvislosti, přichází nám nové nápady a cítíme se celkově lépe.

Jak se zbavit fixního myšlení a nahradit ho růstovým?

1. Chvalte se za procesy, ne za výsledky

Toto pravidlo jsem se naučil na podnikatelském školení o vedení lidí a platí stejně tak ve firmách, jako u svého vlastního rozvoje. Chvalte za procesy a odměňujete výsledky. Dejte si pozor, abyste to nedělali naopak a nechválili výsledky (když přitom lidé očekávají odměnu a ne jen chválu) a neodměňovali procesy (které mají být samozřejmostí).

Naučte se cítit se dobře, když dodržujete naplánované procesy, nehledě na to, jaké jsou výsledky. Dodržení procesu je úspěch a zaslouží si oslavu!! 🙂 Trénujete tak svou disciplínu a zamilováváte se do postupného rozvoje, který vám ve výsledku přinese nejlepší výsledky.

Pokud se zamilujete do procesů a ne do výsledků, zůstanete pevně na nohou i ve chvílích, kdy se vám nic nebude dařit.

Jak se pochválit za jakýkoliv úspěch? Často se stačí usmát a vnitřně se ocenit („dobrá práce, Víťo!“!) Není třeba hledat nic komplikovanějšího. 🙂

hory mlha kopce příroda

2. Podporujte se v názorech a přesvědčeních, které vám pomáhají

Pamatujete na výzkum Carol Dweck z úvodu článku? Čtěte odbornou literaturu a přesvědčte sami sebe, že na sobě můžete pracovat a zlepšit tak cokoliv, s čím nejste spokojeni. Uvěřte tomu, že jste tvůrci, ne oběti. Rozhodněte se, čemu chcete věřit.

Využijte sílu afirmací a připomínejte si, jací chcete být. Využijte silných vět jako „Mám pozitivní mindset a ve všem vidím možnost růstu” nebo „Vědomě do svého života přitahuji radost, zábavu a nadšení” a každý den si tak opakujte to, v co chcete věřit.

3. Trénujte všímavost – mindfulness

Naučte se být přítomnější a detailněji vnímat svět kolem sebe i svět v sobě. Efektivní metodou, jak toho docílit, je trénink mindfulness, o kterém jsem se tu již zmiňoval. Trénovat můžete v pohodlí domova, v autě, tramvaji nebo ve škole a v práci.

Udělejte si pár vědomých nádechů a výdechů a uvědomte si, co se kolem vás a ve vás děje – vnímejte fyzické pocity, zvuky, chutě, vůně, vizuální vjemy i své myšlenky a prostor mezi nimi.

Postupem času si vycvičíte schopnost bdělejší přítomnosti v průběhu celého dne. Díky tomu se budete automaticky lépe cítit a také pak budete moct lépe pracovat na svém mindsetu.

4. Uvědomte si, že změna mindsetu zabere čas

Možná si přečtete inspirativní článek na internetu, podíváte se na motivační video nebo získáte chuť na sobě zapracovat po pokecu s úspěšným kamarádem. Nadšeně se vrhnete do akce – jste odhodláni změnit se!

Po dvou týdnech z vás ale nadšení vyprchá a jste (skoro) tam, kde jste začali. Chtěli jste velké výsledky a to nejlépe včera. Přitom jste se nikam neposunuli. Možná o sobě dokonce začnete více pochybovat a utvrdíte se v tom, že jste zkrátka takové, jací jste.

Pozor na to!

Mnohem lepší alternativou je pochválit se za to, že jsme si vůbec uvědomili, že jsme sešli z cesty. To je úspěch! A pak se znovu nasměrujeme tím směrem, kudy chceme jít. Stejný proces používáme i v meditaci při tréninku pozornosti k přítomnosti. Když se ztratíme v myšlenkách a uvědomíme si to, tak tento Aha moment oceníme a vrátíme se zpět. Začneme znovu. Co také jiné udělat? 🙂

5. Využijte 7krokový očistný postup pro detox hlavy

Popisuji ho v mé knize Detox hlavy.

Detox hlavy očista mysli
Kniha Detox hlavy

6. Propusťte emoční zátěž z minulosti, která nepříznivě ovlivňuje to, jak přemýšlíte

Toto je zcela zásadní téma. Je to ale velké téma samo o sobě, a proto ho již nezahrnu do tohoto článku.

Z naší emoční zátěže (nahromaděných a usazených emocí z různých situací z minulosti, které jsme dobře neprožili) pramení obrovské množství negativních myšlenek. Když tuto zátěž uvolníme, zcela automaticky se změní i naše myšlení.

Více o emoční očistě najdete v tomto článku:

Jak nejúčinněji změnit své myšlení a tím i svůj život?

Také se můžete ponořit do hlubší očisty v mém online kurzu Nech to jít. Naučíte se v něm, jak pracovat s emocemi, aby vás tolik neovládaly, a jak dobře projít i náročnými obdobími života.

nech to jít: kurz emoční očisty a vyrovnanosti
Kurz emoční očisty Nech to jít

Jak ve změně opravdu vytrvat dlouhodobě?

K tomu vám může skvěle pomoct Mindset Newsletter – moje více než 5letá láska. 🙂

Mindset Newsletter – Vít Aora seberozvoj změna nastavení mysli

Každý druhý pátek v něm sdílím 5 praktických tipů a možností, jak změnit své nastavení mysli a zpříjemnit si život. Jsou to různé krátké příběhy a uvědomění z mého života, úryvky z knih, doporučení na podcasty a videa, jindy techniky pro hlubší vnitřní klid či rozproudění hojnosti v životě… Vždy je to originální, barevné a chutné.

Mindset Newsletter odebírá už přes 5 000 lidí a někteří z nich mi napsali, že je to jediný newsletter, který se v dnešní e-maily zahlcené době rozhodli odebírat. Nejde totiž o spam a přehnané promo, ale skutečnou hodnotu do života. Dávám si na něm záležet a baví mě. 🙂

K odběru se můžete přihlásit zde:

Formulář na přihlášení by se měl načíst zde – pokud, ne klikněte na tento odkaz.
 

Závěrem

V tomto článku jsem vysvětlil, jaký je rozdíl mezi fixním a růstovým myšlením a navrhl možné způsoby, jak na svém mindsetu – nastavení mysli – pracovat a jak ho změnit.

Když převezmeme odpovědnost za vše, co se nám v životě děje, otevře se před námi obrovské spektrum nových možností a příležitostí. Nastartujeme tak růst ve všech oblastech našeho života. Postupně se bude navyšovat naše sebevědomí a z problémů se stanou příležitosti.

A co víc – uvěříte tomu, že můžeme jít za svými sny a opravdu je uskutečnit. Uvěříme, že můžete dosáhnout čehokoliv, po čem toužíme, protože jsme to my sami, kdo si tvoří svoji realitu.

Proto vás zvu k tomu převzít 100% odpovědnost za svůj život a den za dnem začít měnit svůj mindset.

Přeji vám nádherný den!

Vít Aora

MINDSET NEWSLETTER

Přidejte se k více než 5 tisícům lidí a odebírejte můj 14denní páteční Mindset Newsletter. Sdílím v něm vždy 5 krátkých tipů pro nastavení mysli, zkvalitnění života a skutečné sebepoznání.

Navíc vám zdarma pošlu jednu z mých nejoblíbenějších vedených meditací Energetický restart, která vám pomůže se za 11 minut kdykoliv přeladit do klidu a pohody.

formulář