Zpět na blog

K tomuto článku jsem nahrál i následující video:

Když už nežijeme v nevědomém toku každodennosti a více si uvědomujeme, jak naše myšlenky, pocity a činy ovlivňují podobu naší reality, přichází na řadu tyto otázky:

Jak změnit své myšlení?
Jak si tvořit příjemnější realitu?

A možná také…

Proč se mi nedaří myslet pozitivněji a udržet se na pozitivní vlně dlouhodobě?

Jestli vás tyto otázky někdy napadly, mám pro vás možná nový pohled na věc – nový přístup.

Jak změnit své myšlení?

Častá snaha lidí, kteří se chtějí v životě cítit lépe, je změnit své myšlení. Začínají na mentální úrovni.

Odříkávají afirmace, nachází nové pohledy na věc a snaží se uvěřit, že to, co je trápí, není tak hrozné. Myšlenku za myšlenkou se snaží změnit své vnitřní nastavení.

Tato snaha má ale většinou jen malý účinek.

Ne že by tyto postupy nefungovaly. Fungují! Ale ne každému. Pro většinu z nás nejsou tak efektivní, jak bychom si přáli.

Proč?

Draw Wings 2

Potlačené a usazené emoce blokují naši energii a mění naše myšlení

Každý si s sebou každým dnem neseme nádrž usazených emocí – emoční zátěž z všech možných nepříjemných minulých zkušeností a nahromaděného stresu a napětí.

Někoho nádrž je menší, někoho větší.

Tato zátěž blokuje proud naší energie a tok našeho přirozeného štěstí. Stahuje nás ke dnu. Způsobuje, že jsme nešťastnější a více reagujeme na vnější okolnosti, místo toho, abychom si život tvořili jako proaktivní tvůrci.

Jakoukoliv snahou o změnu proto jen házíme kamínky do rozbouřeného moře. A i když už dosáhneme změny, je jen dočasná – jakmile přejde vlna motivace, vrátíme se do starých kolejí.

Existuje ale i jiná možnost. Chytřejší a funkčnější cesta vnitřní proměny.

strom života

Pro mě osobně byla naprostou revolucí ve vnímání svého vnitřního světa a práce s ním. Emoční vlny, které mě dříve vyřadily z provozu na celé hodiny, dny nebo dokonce i týdny, nyní probíhají v řádu minut.

Tato cesta nezačíná na úrovni mysli, ale na úrovni těla.

Když nejprve osvobodíme naše potlačené emoce, automaticky se změní i naše myšlení. Uvolňujeme totiž zdroj naší nepohody, začínáme se cítit lépe a tím nás i napadají radostnější myšlenky.

S každou propuštěnou emocí se začínáme více vznášet. Osvobozujeme se od zátěže z minulosti a můžeme si více užívat přítomnost – zcela přirozeně, bezúsilně.

loukaZnáte takový ten pocit, když se probudíte a cítíte se naprosto skvěle? Jste svěží, nic vás netrápí, venku zpívají ptáci a vy se radujete z nového dne. Takto se můžeme cítit klidně každý den – je ale potřeba začít vědoměji pracovat se svými emocemi a postupně a průběžně je uvolňovat.

Jak a proč to funguje?

S každou usazenou emocí se pojí stovky až tisíce myšlenek

Řekněme, že v sobě máme usazenou emoci smutku. Z té může průběžně vyvěrat celá paleta myšlenek jako:

„Nejsem dost dobrý/ácítím se sám/aproč se mi toto staloproč mi toto udělal/aproč mě opustil/atoto se mi nepovedlonevím, kudy se vydatnevím, jak vydělat penízetoto nezvládnu“ atd.

Vezměme si, kolik stovek a tisíců myšlenek se pojí třeba jen s jedinou bolestnou vzpomínkou z dřívějška – z jediné velké lítosti, ke které se v myšlenkách znovu a znovu vracíme.

Když tuto emoci osvobodíme, automaticky se uvolní i všechny přidružené myšlenky, které na ni byly navázány.

Prostě jsou pryč, protože zmizela emoce, ze které vyrůstaly. Vytrhli jsme kořen. Pocit úlevy je okamžitý.

To mi přijde jako daleko efektivnější postup.

Najednou je mnohem snazší myslet pozitivně a tvořit si radostnější život.

„To, co nosíme v sobě, utváří náš svět. Pokud se zbavíme viny, uvidíme nevinnost, ale člověk, který se cítí provinile, uvidí jen zlo. Základním pravidlem je to, že se zaměřujeme na to, co jsme potlačili.”
– David R. Hawkins, Letting Go

Všichni si neseme určité množství usazených emocí. Každého nádrž je jinak velká a její vrstvy se nám mohou odhalovat postupně. Není možné propustit všechny emoce ihned – nejde o zázračnou pilulku!

Už jen když ale uvolníme vrchní vrstvu emocí hlásících se o slovo, dosáhneme mnohonásobně hlubšího vnitřního klidu.

Z hodiny na hodinu, z minuty na minutu, se můžeme cítit třeba o 80 % lépe.

Jaké by to bylo?

Jak uvolnit usazené emoce? Vytvořil jsem online kurz práce s emocemi, kde se naučíte očistnou metodu Nech to jít.

Způsobem, jak efektivně propouštět usazené emoce, se budeme zabývat v mém novém online kurzu emoční očisty s názvem Nech to jít.

Jestli chcete v životě cítit větší emoční vyrovnanost, uvolnit emoční tíhu a cítit se každý den lehčeji, tento kurz je pro vás.

nech to jít: kurz emoční očisty a vyrovnanosti

Prozkoumat kurz emoční očisty

V tomto kurzu předávám funkční postup emoční očisty o 3 hlavních krocích. V krátkosti ho popisuji i zde: Jak se vyrovnat s negativními emocemi? 3 ověřené kroky.

Vím, co za proměny může nastat, když se vydáme na cestu uvolňování nahromaděných emocí. Postup emoční očisty jsem koneckoncům vyladil kvůli svým vlastním potřebám. Svůj příběh sdílím v článku: Emoční surfování rokem 2023 – co jsem se naučil o emocích.

Těším se na to, jaké proměny během kurzu nastanou!

Nádherný den.

Vítek

P.S. Jakmile uvolníme potlačené emoce, přichází na řadu další způsoby, jak pracovat se svým myšlením. A protože jste začali uvolněním emocí, tyto postupy budou mít mnohem větší účinek. Přečtěte si více zde: Jak změnit svůj mindset a převzít odpovědnost za svůj život.

Připojte se k více než 5 000 odběratelům mého pátečního Mindset Newsletteru. Jednou za 14 dní získáte 5 praktických tipů pro váš seberozvoj.

optin form
Vít Aora

MINDSET NEWSLETTER

Přidejte se k více než 5 tisícům lidí a odebírejte můj 14denní páteční Mindset Newsletter. Sdílím v něm vždy 5 krátkých tipů pro nastavení mysli, zkvalitnění života a skutečné sebepoznání.

Navíc vám zdarma pošlu jednu z mých nejoblíbenějších vedených meditací Energetický restart, která vám pomůže se za 11 minut kdykoliv přeladit do klidu a pohody.

formulář