Zpět na blog

Sedíte u stolu v kavárně, popíjíte váš oblíbený nápoj, před vámi leží otevřený zápisník s poznámkami, které jste si připravili na nadcházející schůzku. Hledíte z okna a pozorujete kolemjdoucí lidi. Vaši pozornost upoutá muž v černé košili – právě s ním se máte sejít. Sledujete, jak vchází dovnitř, míří k pultu a sděluje obsluze svou objednávku.

Víte, že způsob, kterým člověk dělá jednu věc, je způsob, kterým dělá vše. Všímáte si proto každého jeho pohybu.

Platební kartu plynule vytahuje z peněženky až v momentu, kdy je terminál připraven k transakci. Navazuje oční kontakt se servírkou a úsměv spojuje s krátkým pokývnutím hlavy vyjadřujícím poděkování. Zatímco barista připravuje jeho kafe, stojí vzpřímeně s váhou na obou nohách a prohlíží si výzdobu kavárny. Pohledem zabrousí i k vašemu stolu a vy máváte, aby věděl, že jste to vy. Nasazuje úsměv a zvednutím ruky opětuje kontakt. Bere do ruky hotové Americano, přichází k vám a zdraví vás silným stisknutím ruky. Pohodlně se usazuje v židli, dívá se vám do očí a nespěchá, aby něco řekl. Zřejmě to není jeho první schůzka. Na designových hodinách visících na zdi vidíte, že je přesně 17:00.

kavárna ďábel je v detailech

“The way a person does one thing is the way they do everything.” – zenové pořekadlo

Způsob, kterým člověk dělá jednu věc, je způsob, kterým dělá vše. Všichni jsme otevřená okna… pro lidi, kteří se pozorně dívají.

I z tak krátké chvíle, během které člověk vejde do kavárny a objedná si kávu, lze poznat, jaký je a jestli umí spravit dřez. Jasně, nevyhnete se generalizaci a možná se někdy zmýlíte, ale většinou, pokud se opravdu díváte, poznáte, jaký člověk je. Jak rychle chodí a jak se tváří? Jde na jistotu, nebo si dvě minuty prohlíží menu? Využívá každého čekání k zkontrolování notifikací na mobilu? Má hodinky a jak často se na ně dívá? Upravuje si vlasy v odlesku vitríny?

Dlouho jsem zmiňovanému přísloví nerozuměl, ale už ho chápu. Už vím, že i taková banalita (na první pohled), jako je přijít na schůzku o dvě minuty pozdě, probublá do dalších oblastí mého života a posilní mindset ignorování deadlinů nebo vynechávání tréninků.

Nepořádek na pracovní i počítačové ploše se přenese do nepořádku v pracovních projektech i vztazích. Nechávání si několika nepřečtených emailů na jindy vede k mindsetu odkládání věcí na později. Uklízení “na oko” nebo odcházení ze schůzek bez jasného následného postupu vede k nedotahování plánů do cíle. Ukončení meditace nebo fyzického cvičení kvůli dočasnému nekomfortu zvyšuje šanci, že se v budoucnu začnu častěji vzdávat a nacházet v roli oběti. Stěžování si na jídlo v restauraci povede k stěžování si na bydlení, vztah, peníze, kočku a eventuelně na život.

Sledujte, jak děláte… vše. Každým jedním rozhodnutím zvyšujete pravděpodobnost, že se stejným způsobem zachováte i příště.

klidný les - sledujte vše, co děláte

Pokud máte firmu, všímejte si, jaké vzorce v organizaci podporujete. Záleží vám jen na zvyšování zisků, nebo se snažíte vytvořit co nejkrásnější produkty? Publikujete na Instagram obsah jen proto, že se to tak dělá, nebo chcete předat opravdovou hodnotu? Ozývá se na týmových srazech častěji věta “nějak to vyřešíme”, nebo “to nepůjde”? Věříte svým kolegům, nebo po nich chcete podrobné výkazy s evidencí času stráveného na jednotlivých úkolech?

Když přijde na vaše osobní finance, utvrzujete se v tom, že máte peněz dost, nebo že vám chybí? Pro někoho samozřejmé rozhodnutí jako stáhnout film vysílá do vašeho podvědomí zprávu, že si ho nemůžete dovolit koupit.

Ve chvíli, kdy porušíte závazek, který jste si předsevzali – třeba že po večeři nebudete jíst žádné sladké – sdělujete světu, že vaše slovo nic neznamená. Pokud s péči stelete postel a zaléváte květiny, pravděpodobně také nasloucháte svým přátelům a vědomě si vychutnáváte každý šálek kávy. Kdo ráno medituje si nejspíše také užívá klidnější večery než ten, kdo vstává ve spěchu.

Způsob, kterým člověk dělá jednu věc, je způsob, kterým dělá vše.

Záleží i na tom, jak si nandaváte bundu.

“Kung Fu lives in everything we do. It lives in how we put on a jacket, how we take off the jacket. It lives in how we treat people. Everything is Kung Fu.” – Mr. Han, Karate Kid

https://www.youtube.com/watch?v=G6f0w5BRasw

Kromě bojových umění mě fascinují i japonské čajové ceremonie. Určitě jste už v televizi viděli v obřadním kimonu oblečeného japonce klečícího na tatami, jak plynulými pohyby připravuje a nalévá čaj. Pokud jste se divili, proč takovou prkotinu jako nalévání čaje japonci tolik hrotí, je to přesně proto, že vědí, že způsob, kterým děláte jednu věc, je způsob, kterým děláte vše. I zdánlivá maličkost jako příprava čaje vyjadřuje celkový přístupu k životu.

https://www.youtube.com/watch?v=KfDTuNyup9Y

Zaměřte se na to, jak děláte to, co zrovna děláte. Jak se cítíte, co se vám honí hlavou? Jste sevření nebo uvolnění? Usmíváte se nebo se mračíte? Rozhlížíte se kolem sebe, nebo spěcháte k cíli? Přístup k jedné oblasti života se často přelévá do ostatních oblastí vašeho života.

Abyste si snadněji uvědomovali, co se ve vás děje, trénujte mindfulness, tedy schopnost nezaujatě si všímat toho, co se v každém momentu děje, bez toho, abyste na podnět impulzivně reagovali. Úvod do meditace najdete v mém článku Výhody meditace v podnikání i každodenním životě a jak s ní začít.

Užitečným pomocníkem při zkoumání svého chování vám může být zápisník (nebo Evernote), do kterého si začnete zaznamenávat své postřehy. Možná si všimnete, že máte tendenci nedotahovat věci do konce, že jste závislí na kafi a jste nevrlí, když vás někdo vyruší od práce. Na druhou stranu si třeba uvědomíte, že milujete symetričnost a tuto vlastnost využijete k tomu, abyste udělali pořádek ve firemním CRM systému a vyhledáte si na YouTube cvičení k narovnání svého těla. Teď fakt vařím z vody a plácám – sami zjistíte, co zjistíte 🙂

Zkoumejte, jak přistupujete k různým oblastem svého života od drobných úkonů až po větší události a vždy se zamyslete, jak se toto chování může projevovat v jiné oblasti. Pravděpodobně přijdete na věci, které vás překvapí.

Vít Aora

MINDSET NEWSLETTER

Přidejte se k více než 5 tisícům lidí a odebírejte můj 14denní páteční Mindset Newsletter. Sdílím v něm vždy 5 krátkých tipů pro nastavení mysli, zkvalitnění života a skutečné sebepoznání.

Navíc vám zdarma pošlu jednu z mých nejoblíbenějších vedených meditací Energetický restart, která vám pomůže se za 11 minut kdykoliv přeladit do klidu a pohody.

formulář