Zpět na blog

EDIT 27. 3. 2024: Tento článek jsem vydal už před několika lety. Dnes už bych ho napsal trochu jinak. I tak vám ale zmíněné tipy určitě mohou pomoct. Pokud si chcete přečíst novější článek na toto téma, najdete ho zde: Hledání sebe: Těchto 8 věci mi pomohlo překonat období prázdna a znovu najít vnitřní klid a emoční stabilitu

Jak mít radost ze života? A co dělat, když se nám z něho vytratila?

Když nás něco štve nebo nebaví, často můžeme zjistit, že v dané činnosti jednoduše nevidíme žádný význam. Možná je to nezáživná práce pro šéfa, čtení povinné vysokoškolské literatury nebo sport, který již děláme spíše ze setrvačnosti.

Stejné je to s celým naším životem. Když nemáme jasnou vizi, kam směřujeme, žití nás až na občasné světlé chvilky nebude bavit a naplňovat. Postupně se z našeho života vytratí radost a hravost a zabředneme v rutině každodenního operativního života.

Asi tak od svých 14 let, kdy jsem si přečetl první knihu osobní rozvoje, jsem věděl, že chci podnikat. Začal jsem proto sledovat rozhovory s úspěšnými lidmi, učil se prodávat, užíval si cestování a sbíral zkušenosti a zážitky. Když jsem po střední konečně založil vlastní firmu, po nějaké době na mě dolehl podivný neklid.

Prvotní nadšení bylo pryč a já zjistil, že ze mě má práce vycucává energii. A to i přesto, že mi všichni tvrdili, jak skvělé podnikání jsem vytvořil a jak mě to určitě musí bavit. Radost ze života ale byla ta tam!

Běžné úkoly typu odpovědět na email zákazníkovi nebo oslovit firmu pro novou spolupráci mi přišly jako nadlidský úkol a kdejaká maličkost mě dokázala vytočit.

Pamatuji si na den, kdy jsem se cítil obzvlášť špatně. Došlo mi, že nevím, kam jdu, a že s tím nutně musím něco udělat.

Následující postup mi tehdy pomohl sebrat se a nahodit se zpět na vlnu pohody a odhodlání.

Jak mít znovu radost ze života

Tento postup samozřejmě nemusí pomoct všem. Pokud máte vážné problémy a trpíte například depresemi, vyhledejte raději terapeuta – sám jsem to v minulosti udělal. Tento článek berte spíše jako navigaci, ne celé řešení. Sám neustále přicházím na nové a nové metody, které by v této situaci bývaly byly účinnější.

Také vám mohou pomoct postupy očisty mysli, které popisuji ve své knize Detox hlavy. Najdete v ní 7krokový postup pro vyladění svého vnitřního i vnějšího světa.

1. Rozhodněte se pro změnu

Dostal jsem kopanec do zadku v podobě diskuse s kamarádem, kterého jsem před tím více než rok neviděl. To, jaká z něho vyzařovala sebejistota a jaký měl zápal pro to, co dělá, mě neskutečně motivovalo přivést zpět zatoulané nadšení.

Potkejte se s někým, kdo to má v hlavě srovnané a nechte se jím inspirovat. Posloužit může i skvělá kniha. Některé doporučuji ve svém reading listu na tomto webu.

A nebo následujte postup Otta Bohuše, známého českého copywritera: „Abych něco ve svém životě změnil, musím se nejprve pořádně nasrat.”

Nevím, jestli bych to řekl takto, ale něco na tom bude. Nazval bych to: udělat odhodlané rozhodnutí. 🙂

2. Sepište si svých 101 cílů

Popadněte tužku nebo excel a zamyslete se, co v životě chcete mít, dělat a hlavně kým chcete být. 101 není magická číslovka, ale pomůže vám opravdu se zamyslet. Kdyby to bylo rovných sto, pravděpodobně skončíte u sedmdesáti. 101 je ale natolik konkrétní, že se k tomuto počtu doberete.

Pokud je vám dvacet, máte před sebou minimálně padesát let života, spíše více. Méně než sto cílů by znamenalo, že si ve svém životě nechcete splnit ani dva sny ročně a to mi přijde jako mrhání potenciálem.

Seznam si nalepte na nástěnku, ať ho máte před očima. Nenechte ho ležet v online úložištích, kde se na něj práší. Také se ho ale nebojte obměňovat. Některé cíle jste možná napsali jen proto, abyste něco napsali. Jestli necítíte nadšení, když si představíte, jak se cíl stává skutečností, vyměňte ho za jiný.

V tomto bodě bych rád podotkl, že někteří lidé nejsou na cíle stavění. Pokud necítíte, že by vám toto cvičení mohlo pomoct, samozřejmě se na něj vyprdněte.

3. Několik nejdůležitějších cílů si každé ráno čtěte

Přepsal jsem si jich zhruba 10 na tvrdý papír, který jsem rozstříhal a jednotlivé kartičky si ráno po meditaci procházím a představuji si, že jsou realitou.

Neříkejte si, že v budoucnu procestujete Jižní Ameriku nebo že budete pasivně vydělávat 80 000 Kč měsíčně. Představujte si, jak cestujete Jižní Amerikou, jak vám naskakuje 80 000 Kč na účet a jak dobře se při tom cítíte.

Psychologii této metody si nechám na jiný článek, ale stačí vědět, že to opravdu funguje. Představujte si, že změna již nastala, že je teď a tady a prociťte ty emoce.

Zádrhel: Musíte být pozorní a odlišit, zda se opravdu soustředíte na příjemné pocity z toho, že danou věc již máte / děláte, nebo jestli vám náhodou nenaskakují v pozadí pocity zklamání, protože víte, že ji reálně ještě nemáte.

Příklady mých cílů a vizí, které jsem si ráno četl:

  • Vědomě do svého života přitahuji radost, zábavu a nadšení. (Při čtení záměrně vyvolávám pocity radosti a uvědomuji si, že si tvořím svůj vlastní vesmír.)
  • Jsem klidný, milý a pohodový. (Při čtení vyvolávám pocity klidu a pohody.)
  • Pasivně vydělávám 80 000 Kč měsíčně. (Při čtení prohlubuji radost a představuji si čísla na účtu.)
  • Mám smysl pro humor a rozesmívám ostatní. (Při čtení si vzpomenu na dobrý vtip a zasměji se.)
  • Miluji oceán a šumění moře. (Při čtení vzpomínám na usínání za šumění moře, když jsem žil v Austrálii.)
  • Mám nádherný dům u moře.
  • Miluji svou práci. (Při čtení se soustředím na zápal a odhodlání spojené s vizí toho, na čem daný den budu pracovat.)
  • Jsem vděčný za každou výzvu, která mě posouvá dál. (Problémy neexistují, jsou to příležitosti k rozvoji.)
  • Každý den žiji nejlépe, jak umím.

4. 30 minut pozitivní inspirace denně

Každý den čtěte knihy, které vás rozvíjí, poslouchejte zajímavé podcasty, sledujte pozitivně laděná videa (funny cat videos na YouTube se nepočítají) nebo se procházejte či meditujte, prostě cokoliv vás pozitivně naladí.

Inputs = outputs. Co do sebe vložíte, ze sebe také dostanete.

5. Když sejdete z cesty, naskočte v klidu zpět

Předchozí čtyři kroky nastavily proces, který sám o sobě vede ke krásným výsledkům. Stačí proces nechat působit a příliš do něj nezasahovat. Věci se začnou měnit.

V pátém kroku je potřeba odbourat jediné riziko, které by tento proces mohlo zhatit – je třeba vytrvat. Prvotní nadšení z nové cesty zákonitě opadne, to je běžné. Stačí se vždy vrátit zpět.

Kdykoliv vybočíte z nové trasy, je příjemné vnímat to jen jako dočasné vybočení, které je zcela v pořádku, a vrátit se v klidu zpět. Láskyplně, bez výčitek. Postupně si tak budujete zvyk pozitivity, který vám může změnit život.

Co dělat, když začnete sklouzávat zpět do starých trolejí?

Jojo… trolejí.

No, k řešení:

Vytvořte si repertoár metod, které vás opět nastartují a mějte je vždy po ruce. Například:

1. Dvě slova – ledové, sprchy!

Poměr cena-výkon je u ledových sprch prostě skvělý. Začněte teplou vodou, ať vás to neodradí hned na začátku, umyjte se a ke konci sprchy o malý kousek pootočte kohoutkem. Pro začátek zcela stačí vlažná voda a výdrž 30 sekund.

Dělejte to každé ráno a postupně na sebe pouštějte studenější a studenější vodu. Stanete se otužilejšími, zdravějšími a odhodlanějšími.

Pokud by vás napadla námitka „ale venku je zima” – dobrá zpráva je, že se nesprchujete venku, ale v koupelně. 😉

2. Hýbejte se, zpoťte se

Většinu svých splínů vyřeším pohybem. Po 15 minutách se zpotím, vyplaví se hormony štěstí a svět je najednou plný růžových jednorožců. Nebo skočte do posilky. Pokud chcete benefity ze cvičení získávat pravidelně, vytvořte si systém.

3. Procházejte se přírodou

Vyrazte do nejbližšího parku a naslouchejte zvukům přírody. Sedněte si pod strom s dobrou knihou a nechte stres odplout. Příroda má úžasnou moc naladit vás na příjemnější vibraci, využijte toho.

Populární je teď také „earthing/grounding”, česky asi uzemňování se. Zní to honosně, ale je to prostě jen o tom, že se třeba projdete po trávě naboso. Žijete-li ve městě, sedněte si v parku na lavičku, sundejte si boty a jen seďte. Nevím, jak to funguje, prý něco s elektronama, ale funguje to. 🙂

4. Trénujte mindfulness, tedy všímavost

Díky dovednosti všímavosti si začnete jemněji všímat toho, co se ve vás odehrává. Dokážete tak včas utnout negativní směr myšlenek nebo zachytit rodící se fyzickou nepohodu a včas udělat změnu. Dříve si uvědomíte, že scházíte z cesty, a budete se moct vrátit zpět.

Cvičit všímavost můžete kdykoliv a kdekoliv. Nezaujatě pozorujte své myšlenky, pocity a smyslové podněty. Nic nehodnoťte, jen pozorujte. Pokud se v myšlenkách zatouláte, pousmějte se a v klidu se vraťte zpět do přítomnosti.

O tom, jak začít s všímavostí a co vše nám přináší, mluvím v této epizodě svého podcastu Čistá mysl: #18 O průzračné síle všímavosti v každodenním životě (mindfulness).

Podrobné návody uvádím také ve své knize Detox hlavy.

Můj kompletní kurz všímavosti a meditace pak najdete zde: Rozpusť se: 21 dní meditace k vnitřnímu míru.

5. Zatáhněte závěs a… tancujte.

Nalaďte něco svižného a nechte se unášet na vlnách amplitud.

Zatáhněte závěsy a hýbejte se do rytmu hudby. Nikdo vás nevidí, tak se nekontrolujte. Jednu dobu jsem takto tancoval téměř každé ráno. Je to boží! Přečtěte si také více o ecstatic dance – svobodný tanec, kdy se můžete naplno vyjádřit. Události s ecstatic dance se pořádají po celé republice. Co takhle Orlický ecstatic?

6. Sejděte se s pozitivně naladěnými lidmi.

Přejímáme vlastnosti lidí, se kterými se nejvíce stýkáme. Tento ověřený princip můžeme využít ve svůj prospěch. Více o této teorii najdete na internetu pod heslem „5 chimps theory”.

7. Procházejte si svých 101 cílů

Připomeňte si, co vás v životě baví. Svých 101 cílů si můžete čas od času procházet a získávat tím novou energii. Čím více si dané záměry a přání představíte a procítíte, jaké by to bylo, tím více energie se vám vlije do žil. 🙂

8. Nastavte si silný filtr a filtrujte, co do svého života vpouštíte

„Akceptujme všechny lidi takové, jací jsou, ale vybírejme si: Tohle se mi líbí a to si chci přitáhnout do života a takový chci být a to chci dělat. Ale také tohle si nevybírám do svého života, takových nechci být, tohle nepřitahuji do svého života, to nebudu dělat. Vlastní filtr je potřeba nastavit nesmírně pevně a opravdu vydržet a být pevný.”
– Mark Dzirasa, 21 dnů, den dvanáctý

9. Buďte vděční…

…za vše, co se ve vašem životě odehrává. Umět se retrospektivně podívat na situace, které nás rozčílily nebo jinak vyvedly z rovnováhy, a být za ně vděčný, je umění, které stojí za to trénovat.

Půjde vám to lépe s krásným deníkem vděčnosti, který vás navede: Deník vděčnosti.

Zaujala mě následující definice vděčnosti:

Greatefulness: “The quality of being thankful; readiness to show appreciation for and to return kindness.” – „Schopnost projevit dík, připravenost ocenit laskavost a také ji oplatit.“

Vděk není jen o tom ocenit, co se vám děje. Je to také o tom být připraven laskavost vrátit. Upečte přítelkyni večeři, seberte ze země obal od tyčinky, zalijte svůj kaktus, pošlete děkovný dopis, sdílejte nadšení s ostatními.

Štěstí není předpokladem pro vděk. Vděk je předpokladem pro štěstí.

Myšlenka na závěr

Tento článek jsem po devíti měsících od jeho sepsání zeditoval, některé myšlenky doplnil, jiné smazal. A další rok ho budu chtít určitě opět měnit…

Aktuálně bych chtěl dodat hlavně následující myšlenku (mou subjektivní pravdu), ke které jsem dospěl:

Předpokladem spokojenosti je odhodlání podívat se do svého nitra a se 100% upřímností si přiznat, jak na tom jsme.

Co nás doopravdy trápí? Co nám vadí, co nám ubližuje, čemu nevěnujeme dostatek energie, kde energii naopak plýtváme?

Jakmile sebereme odvahu podívat se na problémy a pocity z dostatečné blízkosti, teprve poté můžeme vykročit vstříc vyřešení dané situace a nalezení větší harmonie. Dokud se budeme vyhýbat stínu, budeme žít ve stínu. Jak poetický paradox!

Máte svou metodu, kterou používáte k zorientování se v životě a k navození dlouhodobé radosti a spokojenosti? Podělte se o ni v komentářích 🙂

Doporučuji také mé novější články:

🌱 Jak se cítit lépe: Emoční inteligence jako cesta k lepší náladě

🌅 Jak nejúčinněji změnit své myšlení a tím i svůj život?

 

Vít Aora

MINDSET NEWSLETTER

Přidejte se k více než 5 tisícům lidí a odebírejte můj 14denní páteční Mindset Newsletter. Sdílím v něm vždy 5 krátkých tipů pro nastavení mysli, zkvalitnění života a skutečné sebepoznání.

Navíc vám zdarma pošlu jednu z mých nejoblíbenějších vedených meditací Energetický restart, která vám pomůže se za 11 minut kdykoliv přeladit do klidu a pohody.

formulář