Zpět na blog
Pst... Mám novinku!
Vydal jsem knihu Detox hlavy: Praktické techniky, rituály a postupy pro čistou mysl a skvělý pocit z každého dne.
Omrknout detox
[soundcloud id=’589520961′ height=’false’]

Jako malý kluk jsem měl sny. Přesně jsem věděl, co chci dostat k Vánocům a narozeninám a také to, že chci být bagristou.

Jako teenager jsem objevil sílu cílů – snů, pro jejichž dosažení jsem něco dělal. Věděl jsem, že k výhře turnaje ve Starcraftu (počítačová hra, na které jsem tehdy dost ujížděl) musím zapracovat na několika oblastech hry a že pokud chci vydělat milion, musím do dvou měsíců vymyslet vhodný podnikatelský nápad.

Nedávno mi víru v cíle rozstřelil James Clear (mým dobrým kamarádem přezdívaný “Mr. Proper mezi blogery”, jelikož píše velmi čistě a má plešku), který mě přesvědčil, že kvalitně zavedené systémy jsou mnohonásobně efektivnější než cíle.

Jak cíle selhávají a čím je nahradit

Kdo z vás již někdy odhodlaně řekl, že:

  • … do konce roku uběhne 10km závod pod 52 minut, jen aby po měsíci běhání na týden vypadl z tréninku… a pak na další týden… a pak se cíle vzdal na dobu neurčitou?
  • … se naučí nový programovací jazyk, jen aby po týdnu usilovného patlání se v kódu a sledování YouTube tutoriálů přestal?
  • … se naučí španělsky, jen aby po třech měsících šrocení se slovíček a dvou Skype hovorech s rodilým mluvčím zanechal studia?

Já ano.

Pokud jste alespoň trochu jako já, určitě se vám něco podobného již také stalo a možná se vám to stává pravidelně. Tady jsou dva důvodu, proč selháváte.

1) Chcete revoluční změnu (nejlépe ihned), ale ne transformaci životního stylu.

Vidíte před sebou výsledek – zhubnutí / přibrání / vydělání / vycestování / titul – ale ne proces. Místo otázky “čeho chci dosáhnout” se zaměřte na otázku “jaký chci být”.

Můžete být člověkem, který nikdy nepřijde pozdě. Můžete být člověkem, který se pravidelně hýbe, efektivně pracuje nebo se často schází s kamarády.

2) Nastavíte si cíl, ale ne rozvrh.

  • Místo cíle uběhnout 10km závod pod 52 minut si stanovte, že budete každou neděli, úterý a pátek běhat.
  • Místo cíle naučit se nový programovací jazyk řekněte, že budete každý den alespoň 20 minut programovat.
  • Místo cíle naučit se španělsky rozhodněte, že si každou středu po snídani přečtete jeden článek z veintemundos.com

Myslím, že mi rozumíte – zaměřte se na systémy. Cíle jsou rozhodně efektivním nástrojem směřování pozornosti a sám si je stále nastavuji, ale k jejich dosažení by měly vést drobnější kroky, což mohou být právě kvalitně nastavené systémy.

Neuvěřitelně srozumitelný článek na toto téma sepsal právě James Clear. Přečtěte si, proč se místo maximálního výkonu zaměřuje na průměrnou rychlost. Je velká šance, že vám to změní život.

Teď je řada na vás

Úkol je jednoduchý. Pokud máte stanovené cíle, kterých chcete dosáhnout, znovu si je projděte. Tentokrát však přemýšlejte nad systémy, ne výsledky, a náležitě je upravte.

Brzy zjistíte, že malé transformace vašeho každodenního života mají mnohem větší efekt, než jste se odvážili věřit.

Připojte se k více než 5 000 odběratelům mého pátečního Mindset Newsletteru. Jednou za 14 dní získáte 5 praktických tipů pro váš seberozvoj.

optin form

Nech to jít:
3 týdny k emoční svobodě

Aktuálně můžete projít mým novým online kurzem práce s emocemi. Propustíte usazené emoce z minulosti, naučíte se zvládat emoční vlny, více přijímat sebe a své emoce a uvolníte se do života ve větší lehkosti, radosti a emoční vyrovnanosti.

Vít Aora

MINDSET NEWSLETTER

Přidejte se k více než 5 tisícům lidí a odebírejte můj 14denní páteční Mindset Newsletter. Sdílím v něm vždy 5 krátkých tipů pro nastavení mysli, zkvalitnění života a skutečné sebepoznání.

Navíc vám zdarma pošlu jednu z mých nejoblíbenějších vedených meditací Energetický restart, která vám pomůže se za 11 minut kdykoliv přeladit do klidu a pohody.

formulář