Zpět na blog

“Část toho, co vyděláš, je tvoje.”

Tak zní stěžejní myšlenka knihy Nejbohatší muž v Babylóně (The Richest Man in Babylon), která vyšla téměř před sto lety. Vtáhne vás do starého Babylónu, kde nejbohatší muž Arkád předává své znalosti o tom, jak zbohatnout. Nečekejte konkrétní taktiky jak rozjet podnikání, vybrat peníze na HitHitu nebo investovat na burze, ale spíše všeobecná pravidla pro nakládání s majetkem, která by měl podle mě znát každý.

Tímto článkem chci představit sedm hlavních zásad z knihy, které můžete začít aplikovat ještě tento týden. A kdybyste si z tohoto článku měli odnést jen jediný poznatek, ať je to zásada deseti procent, kterou představuji každému, kdo mi tvrdí, že nemá peníze investovat. Ke každé ze sedmi zásad jsem vyňal úryvek z knihy a přidal k němu i svůj komentář, ve kterém popisuji praktické využití pro 21. století.

Než začnete číst, měli byste vědět, že vydání knihy bylo spolufinancováno pojišťovnami a bankami, které mají samozřejmě zájem podporovat lidi v ukládání peněz, řešení dluhových otázek atd. Radám obsaženým v knize nicméně věřím a jsou podle mě velmi relevantní.

První zásada

Ze získaných deseti mincí utratím jen devět.

„Dobře,“ pokračoval Arkád, „teď vám vysvětlím první zákon jak naplnit prázdnou kapsu. Udělejte přesně to samé, co jsem navrhl obchodníkovi s vejci. Z každých deseti mincí použijte jen devět. Tak se začne vaše kapsa plnit. Když ucítíte, jak těžkne, budete spokojeni. Nevysmívejte se, že můj výklad je tak jednoduchý. Pravda je vždycky taková.“

„Měl jsem vám povědět, jak jsem přišel k bohatství. Takže jsem začínal takhle. Taky jsem měl prázdnou peněženku a nadával, že mi příjem na nic nestačí. Potom jsem ale začal utrácet jenom devět z deseti mincí a kapsa se mi začala plnit. A u vás to bude stejné, když se zařídíte podle mé rady. A ještě vám řeknu něco, co jsem si neuměl vysvětlit. Když jsem dokázal utratit jen devět desetin výdělku, vyšel jsem docela slušně. Nezdálo se mi, že utrácím míň než dřív. Zakrátko jsem přišel snadněji k penězům. Jistě to tak určili bohové, že ten, kdo se dokáže ovládnout, získá peníze snáze. Naopak k tomu, kdo má neustále prázdnou kapsu, si zlato cestu nenajde.“

„Po čem toužíte nejvíce? Po špercích, po okrasných předmětech, po hezkých šatech a dobrém jídle, tedy po věcech, které rychle pominou a na které se zapomene? Nebo po něčem podstatném jako je zlato, nemovitosti, dobytek, co přináší výdělek? Mince, které vezmete z peněženky, přinesou to první. Mince, které v peněžence zůstanou, to druhé. Vážení, to je první rada k naplnění peněženky.“

Komentář:
Utratíte jen 9 z 10 mincí, což znamená, že 10 nebo více procent ze svého příjmu odložíte stranou a vyžijete ze zbytku. Nastavil jsem si trvalý příkaz, který z mého hlavního osobního účtu každý měsíc odvede zhruba 14 % na druhý účet, ke kterému ani nemám kartu. Peníze, které nemám na svém hlavním účtu, neutratím. Množství odložených peněz se tak každý měsíc zvyšuje.

Dále jsem si navíc založil další účty (ve Fio online bankovnictví je založení free účtu otázka několika kliknutí) a z těchto 14 % se část každý měsíc automaticky přeposílá na účet určený k investování (je to běžný účet, ale nahromaděné peníze jednou za čas investuji), další část na účet, kde šetřím na své cesty po světě, a poslední malá část na účet, ze kterého kupuji knihy (moje neřest).

Principem je tedy uložit si část výdělku ihned stranou – do budoucna plánuji těch 14 % zvýšit až na 40 % z příjmů – a ke každodennímu životu využívat jen zbytek. Stačí jeden trvalý příkaz a je to.

Druhá zásada

Rozpočítej výdaje tak, aby se v první řadě zaplatilo nezbytné a teprve podle možnosti to ostatní, ale jen z devíti desetin výdělku.

“Každý máme nějakou nesplněnou touhu. Mohu si splnit všechno, co mě napadne? To by nebylo dobré. Musí tu být určitá hranice. Kam až můžu cestovat, co můžu sníst, co všechno si vlastně můžu dovolit. Pamatujte si, že plevel vyroste tam, kde zůstal sebemenší zbytek jeho kořenů. Stejně tak vyroste v člověku touha po nesplnitelném, když jí necháme volnost. Pak přichází nespokojenost, ukřivděnost, zatrpklost a rezignace. Spokojených lidí je velice málo. Podívejte se na lidské zvyklosti. Většinou se najdou výdaje, které je možno omezit nebo vyloučit. Dejte si heslo: ,Stoprocentní hodnota za každý utracený zlaťák.‘ Vyryjte si do hliněné tabulky seznam věcí, které potřebujete a po kterých toužíte. Vyberte nejdřív to, co je nutné a podle naléhavosti tak postupujte až do výše devíti desetin vašeho příjmu. Zbytek bez lítosti přeškrtněte, berte ho jako nesplněná přání. Vždycky si tak výdaje spočítejte. Nesahejte na desetinu, která je základem vašeho majetku. To se musí stát pro vás nejvyšším zákonem. Sledujte rozpočet a neustále ho kontrolujte. Tak chráníte naplňování peněženky.“

Komentář:
Posloužit mohou aplikace jako mint.com, Money Manager a další nástroje pro zaznamenávání všech svých výdajů a kontrolu toků peněz, abyste zjistili, kolik za co reálně utrácíte.

Třetí zásada

Každou odloženou minci investujte, aby vám pomáhala zajistit příjem a pramen bohatství, který by neustále proudil do vaší kapsy.

„Vidíte, že se vám kapsa plní. To znamená, že jste se naučili ukázněně odkládat jednu desetinu výdělku. Naučili jste se také kontrolovat vydání tak, abyste ochránili svůj zvětšující se poklad. Je na čase, abychom uvážili, jak by mohl vydělávat a dále přibývat. Zlato v kapse nás sice uspokojuje, ale nic nevynáší. Ušetřené zlato je jen začátek. Náš úspěch stojí na tom, co zlato vydělá,“ promluvil Arkád k posluchačům třetí den. Bohatství totiž nestojí na tom, jak je veliké, ale jak přibývá. V našem případě se jedná o desetinu mzdy a o výdělek, který přináší. Tím se zvyšuje základ. Každý člověk touží po takovém příjmu, který by se nezastavoval. Prostě všichni by měli rádi jisté hmotné zabezpečení. Já jsem nashromáždil ohromný majetek, jsem počítaný k nejbohatším občanům města. Půjčka Agarovi byl můj první krok v úspěšném podnikání. Na základě zkušeností jsem s rozumným uvážením začal rozšiřovat půjčky a jiné investice, protože můj kapitál narostl. Ze začátku jen z malého ale později z mnoha zdrojů přitékal zlatý pramen do mé kapsy. Všimněte si, že ze skromných výdělků, jsem získal řadu zlatých otroků, kteří pro mne pracovali a vydělávali, dokud přírůstek nebyl dostatečný.

Komentář:
Ponaučení: Kupte si otroky…

Nahromaděné peníze investujte, aby jen nehnily na bankovním účtu pod vlivem inflace. Pokud máte pravidelné výdaje, jako nájem, nebo zajišťujete rodinu, doporučuje se našetřit alespoň šestinásobek (někdo tvrdí troj, někdo dvanáctinásobek) vašeho měsíčního příjmu, než začnete investovat. Pokud ale třeba ještě bydlíte u rodičů a nemáte téměř žádné výdaje kromě občasné pařby nebo nových bot, nečekal bych tak dlouho a začal peníze investovat rovnou.

Investování nutně neznamená každodenní sledování burzy a investování do akcií konkrétních firem, což je velmi riskantní a časově náročné, ale třeba jedno posezení s finančním poradcem a nastavení trvalého příkazu do zvoleného podílového fondu. Část svých peněz jsem investoval i rizikově na peer-landingové platformě mintos.com (obdoba českého zonky.cz) a do kryptoměn, nicméně nejvýnosnější investice byla jednoznačně založení vlastního podnikání (ROI v tisících procent). Mezi nejbezpečnější investice naopak patří dluhopisy.

Čtvrtá zásada

Dbejte o svůj majetek a investujte jenom tam, kde o něj nepřijdete. Vklad si můžete v případě nutnosti vyžádat, budete také dostávat slušný úrok. Raďte se s chytrými a upřímnými lidmi. Řiďte se radou zkušených, abyste se vyvarovali nejistých investic.

„Zlato musíme chránit, jinak se vytratí. Musíme se tedy naučit zacházet s malým kontem, než nám bohové svěří větší,“ řekl Arkád čtvrtý den. „Každého majitele kapitálu láká příležitost, kdy by mohl hodně vydělat investováním do zdánlivě výnosných projektů. Často jej přesvědčují příbuzní a známí, aby se s nimi spolčil. Nejprve si vždy zjistěte, jakou záruku bude vložená jistina mít. Bylo by rozumné nadchnout se ohromným možným ziskem, i když je pravděpodobná rovněž ztráta této jistiny? Já tvrdím, že ne. Ztráta by byla jen trestem za lehkomyslnost a riskování. Opatrně prověřte solidnost investice, než se rozhodnete vydat peníze. Musíte mít jistotu návratnosti a zisku. Nenechte se zmást romantickými představami o rychlém zbohatnutí. Než svěříte peníze nějakému podnikateli, ověřte si, že bude schopen vám kapitál vrátit. Zjistěte, jakou má pověst, abyste nevěnovali těžce vydělané peníze někomu, kdo si to nezaslouží. Seznamte se také s možným nebezpečím případných ztrát.“

Komentář:
Zvažte riziko investic, abyste o peníze nepřišli. Pokud investujete rizikově, představte si, že investované peníze házíte do záchodu, abyste později nebyli zdrceni jejich ztrátou 🙂

Pátá zásada

Mít vlastní dům.

„Když dá člověk stranou devět desetin výdělku k zajištění existence a na věci pro radost, zjistí, že z toho může ještě část investovat, bez toho, že by to ohrozilo způsob života, na který si zvykl. Jeho finance budou pak přibývat mnohem rychleji,“ pravil Arkád na úvod pátý den. „Mnoho rodin v Babylóně vychovává děti v neúnosných podmínkách. Platí majitelům vysoké nájemné za ubohé byty, kde jsou manželky nešťastné a děti si kromě špinavých dvorů nemají kde hrát. Žádná rodina nemůže mít radost ze života, když nemá nějaké místo s čistým vzduchem, kde by si děti mohly hrát a ženy pěstovat květiny a zeleninu. Muže také potěší fíky z vlastního stromu a víno z vlastní vinice. Když má nějakou usedlost, je na ni hrdý, stará se o ni. To mu dodá jistotu a zvýší jeho snažení. Doporučuji každému muži, aby si opatřil vlastní střechu nad hlavou. Není to nic nemožného, když má dobře uvažující muž vlastní dům. (…) Můžu vás ubezpečit, že bankéři rádi půjčí peníze někomu, kdo chce postavit barák. Na tak chvályhodný účel je potřebná částka okamžitě k dispozici. Když je dům hotov, může dlužník a majitel splácet věřiteli dluh ve stejné výši jako před tím nájem. Za pár let je všechno zaplaceno. Pak je muž spokojen, protože je vlastníkem nemovitosti a jediné vydání bude placení daní.”

Komentář:
Zde bych byl opatrný. Co platilo v 20. letech 20. století nemusí platit dnes. V problematice hypotéky versus nájmu se příliš nevyznám, ale nemyslím si, že je vždy lepší brát hypotéku. I pokud máte cash na to koupit dům rovnou, může být někdy vzhledem k různým výhodám moudřejší pronajímat. Ale tady fakt nevím, v tomto se nevyznám 🙂

Šestá zásada

Opatřete si včas finanční prostředky pro pozdní léta života a na ochranu vlastní rodiny.

“Muž, který si osvojil finanční zákony a má stálý příjem, musí myslet na budoucnost. Měl by si naplánovat investice nebo podnikání dlouhodobě, aby byl výnos k dispozici, až přijde čas. K zabezpečení budoucnosti existují různé cesty. Člověk může například svůj poklad tajně zakopat. Ale riskuje, že se stane snadnou kořistí zlodějů. Proto tento způsob nedoporučuji. Člověk si taky může koupit dům nebo pozemek. Když dobře vybere vhodnou nemovitost s trvalou hodnotou, má záruku, že jejím prodejem nebo nájmem si zajistí hmotné zabezpečení na dobu, až nebude tak výkonný. Je možno si pravidelně ukládat peníze u bankéře. Úrok, který bankéř poskytne a připočte k vloženým penězům, poroste úměrně s vkladem. Když dáváme stranou pravidelně malé částky výdělku, dosáhneme dobré výsledky. Nikdo si však nemůže dovolit jen šetřit a neinvestovat nebo finance neukládat, protože musí pamatovat na stáří a na zabezpečení rodiny.”

Komentář:
Existují spořící plány od České spořitelny, kdy vám stát ke každému vkladu přispívá určitou částku navíc. To stejné může dělat zaměstnavatel a pro dlouhodobé uložení peněz mohou být také vhodné dluhopisy. Určitě bych se nespoléhal na to, že budu dostávat důchod nebo že mě stát jinak zaopatří a své zaopatření raději převezmu do svých rukou.

Sedmá zásada

Více vydělávat

“…cítit správnou, chvalitebnou touhu víc vydělat. Ta musí předcházet splnění, musí být silná a konkrétní, protože pouhé přání zbohatnout je pro člověka slabým důvodem. Když si však přeje pět kousků zlata, je to touha určitá, přímo hmatatelná, a proto se může splnit. Když někdo dokáže získat a vhodně zajistit pět kousků zlata, příště najde způsob, jak vydělat deset kousků, pak dvacet, až najednou bude bohatý. Když si zajistí malý výdělek, dokáže zajistit i velký. Takový je tedy postup při získávání majetku. Nejdřív malé sumy, pak na základě znalostí a zkušeností stále větší částky.“

„Touha musí být jednoznačná a trvalá, jinak nastane zmatek. Jak se člověk zdokonaluje, zvyšuje možnosti více vydělávat. Když něco umíme, máme větší šanci na lepší výdělek. Člověk, který usiluje o zdokonalení ve svém oboru, bude bohatě odměněn. Když je umělec, měl by znát nářadí a techniku práce jako všichni úspěšní mistři svého oboru. Pokud pracujete jako právník nebo lékař, musíte se zajímat o výměnu zkušeností s dobrými kolegy. Obchodníci musí vyhledávat kvalitní a cenově dostupné zboží. Setkávejte se s odborníky, kteří se zajímají o nové poznatky a tak se neustále zdokonalují. S těmi se raďte. Chytrý člověk využije každou příležitost ke svému zdokonalení, aby mohl lépe vyhovět těm, kteří se na něj obrátí. Radím všem přítomným mužům, aby se dostali do popředí ve svém povolání, aby nezůstali na místě nebo dokonce nezaostávali.“

„Člověk musí být připraven na vhodnou příležitost a dokázat ji využít ve svůj prospěch. Musí si věřit. Aby to tak bylo, je nutno splnit následující podmínky: Zaplatit podle možností všechny dluhy a vyvarovat se dalších, které by nemohl splácet. Starat se o rodinu tak, aby si ho vážila, chovala se k němu s úctou a láskou, aby byl pro všechny oporou. Napsat včas poslední vůli pro případ, že jej bohové předčasně povolají do říše stínů. Testament zaručuje, že se s majetkem bude dobře nakládat. Pomáhat těm, kteří to potřebují. Konat dobré skutky pro své bližní. Sedmá a poslední rada, jak nemít prázdnou kapsu: Pracovat na sobě, zdokonalovat se, abychom si sami sebe vážili. Tak získáte sebevědomí a pevnou vůli, abyste dokázali všechno, co chcete.”

Komentář:
Pokud stále jen přemýšlíte, kde ušetřit, zaměřte se raději na to, jak více vydělat. Jestli se jen snažíte více vydělat, zaměřte se i na optimalizaci nákladů. Myslím, že to jde ruku v ruce a jsou to jediné způsoby, jak zvýšit zisky – snížit nálady a navýšit tržby.

Na závěr: je touha vydělávat špatná?

Mnoho lidí je přesvědčených, že je touha vydělávat špatná. Nesouhlasím. Jen je potřeba umět s takovou touhou nakládat a nenechat si ji přerůst přes hlavu.

Myslím si, že peníze nevyřeší všechny naše problémy, ale vyřeší většinu z nich. Poskytnou totiž prostor k tomu, abychom se mohli věnovat věcem, kterým se chceme věnovat, a rozvíjeli tak naplno svůj potenciál. Mít zdravý pozitivní vztah k penězům je výhra. Spolu s energií a časem jsou peníze jedním ze tří hlavních zdrojů v našich životech, tak bychom se je měli naučit vydělávat a dobře s nimi nakládat.

Nejbohatší muž v Babylóně má 135 stran, které přelouskáte rychle. Na internetu najdete celé PDF verze zdarma a pokud si myslíte, že máte ve své finanční gramotnosti mezery, může být kniha užitečným průvodcem. Nečekejte zázraky – hlavní myšlenky jsou v knize opakovány několikrát dokola (prostě americká literatura) a většina příběhů je přitažena za uši. Hlavní pointu ale sdělují efektivně a o to jde! Některé kapitoly se navíc nezaměřují jen na finance, ale i na jiná témata, ze kterých si můžeme brát ponaučení do běžného života. Například ponaučení o vůli:

„Pevná vůle! Pche!“ řekl Arkád. „Myslíš, že člověk s pevnou vůlí unese tíhu, kterou neutáhne velbloud, nebo náklad, který nezmůže ani vůl? Pevná vůle je jen to, že neustoupíš od úkolu, který sis zadal, a o kterém víš, že ti přinese užitek. Ale já si vždycky dám takový úkol, abych na něj stačil. Jinak bych neměl dostatečnou sebedůvěru v jiných důležitých věcech. Kdybych si řekl, že sto dní, když půjdu do města přes most, zvednu vždycky kamínek a položím do potůčku, a pak sedmý den zapomněl, myslíte, že bych se nevrátil s tím, že příští den zvednu kamínky dva? Ne, já bych se vrátil a zvedl kamínek. Nepřestal bych ani dvacátý den a neřekl si, že to nemá smysl. Když si dám úkol, tak ho splním. Ale jsem opatrný a nepouštím se do složitých a zbytečných věcí, protože mám rád volný čas.“

Aneb praktický návod na time management a stanovování cílů.

Rád bych tento článek zakončil profláknutým citátem, který si upravím pro vlastní potřeby:

“Nejlepší čas začít více vydělávat, spořit a investovat, byl včera. Druhý nejlepší čas je dnes.”

Pokud si ještě neodkládáte alespoň 10 % příjmů stranou, založte si nový bankovní účet a nastavte trvalý příkaz. Uděláte to jednou a už na to nebudete muset myslet. Budete tak o několik kroků dále než většina lidí, která si teprve ve druhé polovině svého života uvědomuje, že nemá dostatek prostředků k tomu, aby mohla zbytek života strávit pohodlně ve finanční jistotě.

Připojte se k více než 5 000 odběratelům mého pátečního Mindset Newsletteru. Jednou za 14 dní získáte 5 praktických tipů pro váš seberozvoj.

optin form

Nech to jít:
3 týdny k emoční svobodě

Aktuálně můžete projít mým novým online kurzem práce s emocemi. Propustíte usazené emoce z minulosti, naučíte se zvládat emoční vlny, více přijímat sebe a své emoce a uvolníte se do života ve větší lehkosti, radosti a emoční vyrovnanosti.

Vít Aora

MINDSET NEWSLETTER

Přidejte se k více než 5 tisícům lidí a odebírejte můj 14denní páteční Mindset Newsletter. Sdílím v něm vždy 5 krátkých tipů pro nastavení mysli, zkvalitnění života a skutečné sebepoznání.

Navíc vám zdarma pošlu jednu z mých nejoblíbenějších vedených meditací Energetický restart, která vám pomůže se za 11 minut kdykoliv přeladit do klidu a pohody.

formulář