Zpět na blog

Problémy jsou zacyklené vzpomínky neustále hrající dokola v podvědomí. Když vyčistíme tyto vzpomínky, umožníme inspiraci volně proudit. Stačí převzít odpovědnost za vše, co je součástí naší zkušenosti, a poté čistit, čistit a čistit.

Metoda Ho’oponopono vychází ze starého havajského učení, které v minulém století aktualizovala a do dnešní podoby přepracovala Morrnah Simeona. Pomocí Ho’oponopono můžete vyřešit jakýkoliv problém a dostat se do stavu „nula”, do stavu bez limitů, kdy jednáte na základě čisté inspirace, ne vzpomínek.

Ale to předbíhám.

Stále více si uvědomuji, že náhody neexistují. Jednou z takových nenáhod ke mně dorazila informace o knize Zero Limits (Svět bez hranic), napsanou Joe Vitalem. Možná ho znáte – objevil se jako jeden ze spíkrů ve filmu The Secret.

Joe byl fascinován příběhem Dr. Ihaleakala Hew Lena, který prý vyléčil celou nemocnici pro mentálně nemocné, zločince a násilníky, bez toho, aby s nimi byl v přímém kontaktu, pouze pomocí účení Ho’oponopono, které se naučil od Morrnah.

Když se Joeovi naskytla možnost zúčastnit se semináře Dr. Hewa, využil příležitosti, ponořil se do jeho učení a zbytek je historie. Celý příběh je vylíčen právě v knize Zero Limits.

Dr. Ihaleakala Hew Len a Dr. Joe Vitale

Dr. Ihaleakala Hew Len (vlevo) a Dr. Joe Vitale (vpravo)

V tomto článku vám chci předat podstatu učení Ho’oponopono tak, jak mu rozumím já, abyste ho mohli využít k naprosté transformaci svého života. Možná si říkáte, že přeháním. Nepřeháním.

Ho’oponopono je to nejúčinnější způsob, jak změnit svůj život, který jsem kdy objevil.

Jdeme na to.

Jsme odpovědni za vše

První premisa Ho’oponopono je taková, že jsme odpovědní za vše, co se v našich životech odehrává. To znamená za vše, co je součástí naší zkušenosti – smyslové vjemy, pocity, myšlenky, zkrátka všechno.

Oblíbenou otázkou citovanou v Zero Limits je tato: „Všimli jste si někdy, že kdykoliv máte problém, vy jste tam?” Jinými slovy – problém je vždy ve vás.

Když si vám kolega nebo kamarád postěžuje, jeho problém se stává vaší zkušeností a tedy vaším problémem, za který jste odpovědní. Nejste vinni, jste odpovědní.

Možná vám tento přístup připadá nesmyslný. Teprve když ale převezmete odpovědnost za vše, co se kolem vás děje, povznesete se z role oběti do role tvůrce. Díky tomu můžete začít měnit svůj život na zcela jiné úrovni.

Problémy jsou vzpomínky hrající v mysli

Druhá premisa je ta, že problémy jsou jen vzpomínky (programy) neustále hrající v naší mysli. Čištěním těchto programů se dostáváme se do stavu „zero limits”, kdy uvolňujeme prostor vesmíru (jakkoliv si to nazveme – v knize je psáno Divinity), aby nás prostoupil ve formě inspirace.

4 čistící fráze

Čistíme se pomocí frází „Miluji tě“, „Omlouvám se“, „Prosím, odpusť mi” a „Děkuji“. Na pořadí nezáleží.

Ho'oponopono čistící metoda 4 fráze

Když zpozorujeme problém (nechtěné myšlenky nebo jiná forma utrpení), přijmeme za něj odpovědnost a začneme se čistit.

V mysli dokola opakujeme zmíněné čtyři fráze, kterými myslíme něco jako „Omlouvám se za programy ve mně, které způsobily tuto situaci XYZ. Prosím, odpusť mi, že jsem nebyl 100% vědom a umožnil těmto programům usídlit se v mém podvědomí. Děkuji ti za to, že tyto programy mažeš, děkuji za toto léčení. Miluji tě.”

Na přesné volbě slov nesejde. Někdy můžeme třeba opakovat jen Miluji tě a Děkuji. Hlavní je, že přebíráme odpovědnost za daný problém a pomocí zmíněných frází ho čistíme, aby se již neobjevoval a my se tak přiblížili stavu bez limitů.

Zároveň tyto fráze nesměřujeme k žádnému člověku ani externímu objektu, ale sami k sobě – k božství/vesmíru/svému vyššímu já – protože problém je v nás, ne v okolním světě.

A proč by byl problém v nás?

Naprostou většinu času netušíme, co se doopravdy děje. Naše vědomá mysl je schopna každý moment zpracovat pouze nicotný zlomek všech informací, které jsou zrovna k dispozici. Nemáme páru, proč jsou věci tak, jak jsou, a proč se daný problém objevil. Nemusíme ale znát příčinu, stačí čistit a čistit.

Čas na pár praktických příkladů.

Situace 1

Řekněme, že nás v práci štve třeba Radka, která se otravně směje a pokládá nemístné dotazy. Radka je součástí naší zkušenosti, takže je to náš problém.

Uvědomíme si, že nějaké programy/vzpomínky v nás způsobují tento problém. Přijmeme odpovědnost.

Pak už jen v duchu opakujeme „Miluji tě, omlouvám se, prosím, odpusť mi, děkuji, miluji tě, omlouvám se, prosím, odpusť mi, děkuji, miluji tě…”. Neříkáme to Radce, ale sami sobě. Neomlouváme se Radce, ale sami sobě, protože problém je v nás.

Nějakou „nenáhodou“ se problém za neznámo dlouhou dobu sám vyřeší. Radka se přestane hihňat, přejde k jiné firmě nebo nám to prostě přestane vadit.

Situace 2

Řekněme, že máme problém s penězi, konkrétně takový, že jich nemáme dost.

„Omlouvám se za programy ve mně, které způsobují tento nedostatek. Prosím, odpusť mi, že jsem si nebyl 100% vědom toho, že se tyto programy tvoří v mém podvědomí. Děkuji ti za toto léčení, za mazání těchto programů. Miluji tě. Omlouvám se. Prosím, odpusť mi. Děkuji. Miluji tě. Omlouvám se. Prosím, odpusť mi. Miluji tě, miluji tě, miluji tě…” a vysíláme problému lásku.

Na hluboké úrovni tak měníme svůj pohled na peníze a rušíme limitující programy, které brání v přísunu bohatství.

Situace 3

Někdo z rodiny onemocněl.

„Přejímám odpovědnost za to ve mně, co způsobilo, že je tento člověk nemocný. Je součástí mé zkušenosti a proto je to má odpovědnost.”

A pomocí čtyř frází čistíme, čistíme a čistíme.

Nečistíme nemocného člověka, ale sami sebe, protože na určité úrovni jsme všichni propojeni a sdílíme své programy. Léčením sebe léčíme i druhé. Na internetu najdete kvanta příběhů zázračných vyléčení pomocí Ho’oponopono.

Situace 4

Neseme v sobě křivdu, třeba již z mládí, kdy nám někdo ublížil a my mu do teď neodpustili.

Problém je v nás. Čistíme, čistíme a čistíme.

Celé to možná zní nelogicky. Jak by 4 fráze mohly vyřešit všechny problémy? Sám nevím. Ale funguje to!

I pokud toto čtete a považujete se za čistě pragmatického člověka, můžete tuto metodu využít. Pokud jste skeptičtí, tato nedůvera může být předmětem čištění. 😉

Nejde o to, jak přesně Ho’oponopono funguje. Otázky „jak” jsou v osobním rozvoji často na překážku. Důležité je, že to funguje. Věda na to přijde, ale do té doby stačí věřit.

Zpět na start

Dr. Hew využil Ho’oponopono k vyléčení celého ústavu mentálně nemocných. Převzal odpovědnost za jejich problémy a dva roky čistil a čistil. Po dvou letech ústav zavřeli, protože pro něj nebylo využití.

Stejným způsobem lze čistit všechny problémy, které ve svých životech pozorujeme. Některé budou potřebovat více čištění než jiné. Čištěním se dostáváme do stavu bez limitů, kde nejednáme na základě opakujících se myšlenek a vžitých vzorů, ale na základě inspirace, což ve výsledku přinese štěstí, spokojenost a životní naplnění.

Protože je téměř nemožné rozpoznat, které myšlenky v našich hlavách jsou inspirace a které vzpomínky, neustále čistíme, aby zůstala jen inspirace.

Když se nám něco nelíbí, čistíme. Když máme problém ve vztahu, čistíme. Když nás rozčílí nepříjemný email nebo komentář, čistíme. Když nedosahujeme výsledků, kterých chceme dosahovat, čistíme. Když nevíme, co čistit, čistíme tuto nevědomost. Když se nám nechce čistit, čistíme nechuť čistit. Tak se dostáváme do stavu nula, do stavu bez limitů.

Na otázku, zda bych knihu Zero Limits (Svět bez hranic) doporučil, nemá cenu odpovídat. Odpovězte si sami, jestli cítíte, že vám má co dát. Pokud ano, neváhejte. 🙂 Kniha má i pokračování At Zero (Na nule) vydané o 10 let později dovysvětlující některé otázky týkající se Ho’oponopono a představující příběhy lidí úspěšně využívajících této metody k pozitivním změnám ve svých životech.

Pro mě osobně je Ho’oponopono chybějícím článkem v osobním rozvoji, který jsem hledal. Naučil jsem se všímat si svých dominantních příběhů a limitujících myšlenek, ale už jsem nevěděl, jak se jich efektivně zbavit. Toto je odpověď.

Představte si tu obrovskou sílu, která leží ve schopnosti odstranit všechny své škodlivé myšlenkové vzorce (prokrastinace, souzení druhých, malé sebevědomí,…), v možnosti zlepšit vztahy se svojí partnerkou či partnerem, rodinou a kamarády, možností přitáhnout si do života bohatství, štěstí, lásku… vše díky čištění za pomoci čtyř frází.

Za mě dost dobrý. 🙂

Tyto 4 fráze se už staly mojí automatickou mantrou, která se mi v mysli spustí, když prožívám zkušenost, kterou si nepřeji opakovat. Něco mě rozhodí, vystresuje, něčeho se mi nedostává nebo třeba nevím, kterou životní cestou se vydat… v tu chvíli se mi v mysli rozezní 4 fráze. Díky nim si vždy v daném okamžiku uvědomím, že jsem tvůrce, ne oběť, a že svým vnitřním nastavením můžu ovlivnit celý svůj svět. Problémy se poté brzy rozplývají a můj svět rozkvétá.

Děkuji vám za čtení a přeji vám mír a lásku.

“Peace begins with me.” – Dr. Ihaleakala Hew Len

Nádhernou českou verzí Ho’oponopono mantry ztvárnili Jana a Dan Čadovi

Vít Aora

EMOČNÍ OČISTA: ZAČÍNÁME UŽ BRZY!

7. dubna 2024 začne skupinový online kurz emoční očisty.

Budeme se učit lépe pracovat s emocemi a čistit usazenou emoční zátěž, která blokuje přirozený proud naší energie a radosti. Společně se s pomocí funkčních technik osvobodíme od tlaku negativity a vplujeme do větší lehkosti a pohody.

 

Chcete zjistit více a být u toho?

Všechny informace najdete zde:

Vodopád emoční očista