Zpět na blog

Přestože je život krásný, nastávají dny nebo delší období, kdy se necítím dobře. Poznám to tak, že mám problém splnit první úkol dne – otevřít oči a vstát z postele.

V takových chvílích přichází do hry seznam Debugging life. Pojmenoval jsem tak myšlenkovou mapu, do které jsem zanesl všechny vypozorované problémy (bugy) s potenciálem způsobovat špatnou náladu.

Když nemám energii do života, což samozřejmě není lidský přirozený stav, načtu Debugging life mapu a bod po bodu si projdu jednotlivé oblasti a zamýšlím se, kde je zakopaný pudl. Většinou je na vině nedostatek spánku, ale jindy to je některá z desítek dalších možností, která mě ani nenapadla.

Myšlenkovou mapu najdete na odkazu níže. Pro přiblížení použijte klávesu Z, oddalte pomocí Shift+Z. Možná budete pro otevření mapy muset nainstalovat do svého Google účtu free nástroj “MindMup 2.0”, tato možnost by na vás měla vyskočit.

https://drive.google.com/file/d/1_JaAWyQjXGQgE4SejVIynlDzXjt-0XFg/view?usp=sharing

Mapa se v první linii dělí na tři hlavní oblasti: “Málo času”, “Nevím, kam jdu” a “Málo energie a nadšení”.

Málo času

Tento problém se z mé zkušenosti řeší nejjednodušeji.

“Lack of time is actually lack of priorities.” – Tim Ferriss

Nedostatek času je nedostatkem priorit. Snažíte se dělat víc a víc místo toho, abyste dělali efektivněji a efektivněji.

Možná v sobě máte uložený program, který způsobuje, že svou osobní hodnotu a sebevědomí stavíte na tom, jak dlouho pracujete. Nejeden motivační spíkr nebo úspěšný byznysman se chlubí tím, že všechny ostatní dokáže přepracovat, že pracuje “every waking hour” a tím získává výhodu nad ostatními. Bacha na tenhle přístup – jakmile z jakéhokoliv důvodu nebudete nadále moct pracovat tolik hodin (nemoc, vyhoření, rodina,…), pilíř vaší osobní hodnoty spadne.

Pokud osmihodinový úkol zvládnete vyřešit za čtyři hodiny, zvažte, zda chcete ušetřené čtyři hodiny využít k další práci nebo je radši věnujete relaxu či koníčkům. Ani jedna možnost není špatná, ale uvědomte si, že čas vždy máte a je to jen o tom, čemu ho věnujete a čemu ne.

Zkrátka si určete priority.

Jak si určit priority?

Ideálně máte životní vizi. Pokud ne, máte alespoň roční plán. K ročním cílům vedou měsíční cíle a ty jsou rozpadle na týdenní cíle.

Každé ráno se podíváte na týdenní cíle a určíte si, na kterých z nich budete daný den pracovat. Jan Skovajsa, zakladatel firmy na šetření času MyTimi, doporučuje stanovit si maximálně šest prioritních úkolů dne.

Díky tomuto postupu se vám v hlavě zafixuje jasný záměr, čeho chcete dosáhnout, a snáze řeknete NE, když přijde vyrušení v podobě návrhu schůzky, rande nebo oslavy (pokud nemáte za cíl jít za rok na co nejvíce rande!).

Možná máte určené priority, umíte říkat NE, ale stejně nestíháte.

Honzo, do boje!

“Když pracuješ více než 6h denně a nestíháš, neumíš delegovat.” – Jan Skovajsa, MyTimi

Díky, jsi kámoš.

Nevím, kam jdu

Jiný typ problémů vzniká, když neznáte své PROČ.

Neberte to špatně, podle mě je naprosto OK nemít jasnou představu, kam jdete. Doufání v konkrétní události vás totiž akorát uzavře v přijímání jiných, nových, neočekávaných situací. Někdo se v nejistotě vyžívá, jde s proudem a otevřeně přijímá vše, co se děje.

Já tuto schopnost ale zatím nemám a myšlenka, že nesměřuji za cílem, který by mě naplnil nadšením, mě stresuje. Proto je “Nevím, kam jdu” jednou ze tří hlavních oblastí mého Debugging life seznamu.

Nejistotu v PROČ řeším zejména aktivní imaginací.

Na několik dní se odstřihnu od světa, vypadnu z bytu do nového prostředí, ztiším se a představuji si, jaký život chci vést. Píši do deníku, medituji, vizualizuji a plánuji. Většinou se vrátím s nově nabitou energií a jasnějším záměrem, se kterým se probouzím do každého dne.

Pomáhá mi také scházet se s inspirativními lidmi, číst knihy a blogy, poslouchat podcasty a přicházet tak na nové nápady a možnosti.

Dostáváme se k třetí oblasti Debugging life, která se částečně překrývá s “Nevím, kam jdu”, ale obsahuje i nejvíce dalších praktických “tips and tricks”.

Málo energie a nadšení

Problém, který řeším nejčastěji. Je to už kámoš. Vždy se můžu spolehnout, že na mě nezapomene a jednou za čas se staví na čaj. A stejně jako byste návštěvu nejraději vykopli ze dveří, ale neuděláte to, i v případě nedostatku energie je dobré poskytnout kamarádovi místo kopance upřímnou pozornost, nalít mu skleničku a vyslechnout, co má na srdci.

Po letech rozhovorů s tímto nezvaným kamarádem jsem vysledoval faktory, které zvyšují pravděpodobnost jeho návštěvy.

Všechny najdete v myšlenkové mapě (odkaz výše), ale je to zejména:

  • Nedostatek spánku a jeho špatná kvalita
  • Absence PROČ
  • Dehydratace
  • Nedostatek pohybu
  • Špatné stravování
  • Spěch
  • Zapomenutí na ranní rituály
  • Identifikování se s myšlenkami – nedostatek meditace
  • Zaseknutí se na místě
  • Odpojení od přírody
  • Odpojení od lidí – nedostatek hlubokých vztahů
  • Chaotické životní prostředí
  • Nevděk
  • Málo akční nebo příliš akční sex life
  • Tvrdost (zde by mohlo dojít k nedorozumění – tento bod se nevztahuje k bodu předchozímu, jde o tvrdost na sebe samého, pozn. autora)

Když se necítím dobře, můžu si být jistý, že platí minimálně jeden z výše zmíněných bodů.

Myslím si o sobě, že jsem pozitivně naladěný člověk. Klíč je ve slově “naladěný” – pravidelně se ladím!

Když se delší dobu neladím, cítím se někdy tak špatně, až si říkám, že řešení musí být hlubší, že potřebuji obrovskou životní změnu. V 99 % případů je ale opak pravdou a stačí se zaměřit na nápravu zmíněných bodů a je to, zase se cítím dobře.

Jste na řadě

Každý má jiné aktivity a faktory, které ho vyčerpávají a které mu energii dodávají.

Doporučuji vám sepsat si svůj vlastní debugging seznam a uložit ho na dobře přístupné místo (zapsat do sešitu / přilepit na nástěnku / odkaz k online dokumentu uložit do záložek atd.) a vracet se k němu pokaždé, když se necítíte ve své kůži.

Někdy si stačí dát Snickers, jindy pomůže osm hodin spánku, jednou za delší dobu bude možná třeba přehodnotit své životní hodnoty, ale vždy existuje řešení. Tak neklesej na mysli a radši se zamysli.

Šťastné debugování!

Připojte se k více než 5 000 odběratelům mého pátečního Mindset Newsletteru. Jednou za 14 dní získáte 5 praktických tipů pro váš seberozvoj.

optin form

Nech to jít:
3 týdny k emoční svobodě

Aktuálně můžete projít mým novým online kurzem práce s emocemi. Propustíte usazené emoce z minulosti, naučíte se zvládat emoční vlny, více přijímat sebe a své emoce a uvolníte se do života ve větší lehkosti, radosti a emoční vyrovnanosti.

Vít Aora

MINDSET NEWSLETTER

Přidejte se k více než 5 tisícům lidí a odebírejte můj 14denní páteční Mindset Newsletter. Sdílím v něm vždy 5 krátkých tipů pro nastavení mysli, zkvalitnění života a skutečné sebepoznání.

Navíc vám zdarma pošlu jednu z mých nejoblíbenějších vedených meditací Energetický restart, která vám pomůže se za 11 minut kdykoliv přeladit do klidu a pohody.

formulář