Zpět na blog

To, na co myslíte, ovlivňuje to, jak se cítíte. A naopak! Vědomě změňte své myšlení a změníte i své pocity.

Nevím, kdy přesně nastal ten zlom, ale v nějaké fázi mého života bylo ranní nadšení z nového dne vystřídáno silným proudem nepříjemných myšlenek přinášející stres a touhu zůstat celý den v peřinách.

Nepamatuji si, s jakými myšlenkami jsem se budil jako dítě, ale vím, že minimálně po dokončení střední školy, když už jsem nemusel trávit život v lavici, jsem vždy vstával s nadšením, co vše daný den podniknu, co přečtu, co vytvořím, koho potkám, jaká místa navštívím a co zažiji.

Nedávno jsem si uvědomil, že to tak již není a že mě hned po probuzení vítá vír myšlenek na množství práce, které musím stihnout, na lidi, se kterými budu muset komunikovat, a na to, že je venku zase ošklivo.

Už to tak ale naštěstí není!

S velkou radostí můžu říct, že jsem našel recept na to, jak se hned po ránu cítit lépe. A není to (zas tak) složité.

Jednou Radostné Probuzení, prosím

Nejdůležitějším prvním krokem je uvědomit si, že to, na co myslíte, ovlivňuje to, jak se cítíte, a naopak. Změníte-li své myšlenky, změníte i to, jak se cítíte. Čím lépe se začnete cítit, tím příjemnější myšlenky si dokážete myslet a tak dále a tak dále – jedeme v kruhu.

Každý večer před usnutím si proto cíleně vybavuji šťastné vzpomínky z minulosti, děkuji za všechny momenty uplynulého dne a vybavuji si i lidi, na kterých mi záleží.

Prostě se ladím na vlnu lásky a vděčnosti.

Že se mi pak lépe usíná, je samozřejmé, i když s tím jsem nikdy problém neměl. Ale jak krásně se mi pak vstává – to je oč tu běží!

Ráno celý proces zopakuji a opět se záměrným vybavováním pozitivních myšlenek přeladím na příjemné emoce, které mě následně provází i během dne.

Je to tedy vlastně snadné: Vědomě nasměrujte před usnutím a hned po probuzení pozornost k těm myšlenkám, které vám přináší příjemný pocit. Pokud dokážete nemyslet na nic, ještě lépe.

Se směrováním začněte opravdu ihned po probuzení. Zkuste schválně zachytit svou první ranní myšlenku. Když se vám nebude líbit, nechte ji plout a počkejte si na příjemnější.

Skvělým nástrojem jsou i vedené meditace, kterými se snadno naladíte na vlnu příjemna. Pomohou vám například meditace z mého balíčku Uvolni se do klidu a radosti.

Zkrátka jde o to zaměřit se na to příjemné, ne na nepříjemné, jak to dělá spousta lidí, kteří si neuvědomují, že to jde jinak.

Postupně se nám začne dařit rychleji se na příjemno naladit i bez toho, abychom na cokoliv konkrétního museli myslet. 

Aby toto cvičení zaměřování mysli fungovalo efektivněji, využívám ještě jiného “triku”. Představte si následující:

Jste delikátní shot espressa.

Vydržte… směřuji k pointě.

Když do tohoto lahodného shotu nalejete zkažené mléko, nezáleží na tom, zda do kafe přidáte sladkou příchuť, stále budete cítit hlavně zkažené mléko.

Proto chcete-li, aby se vaše večerní a ranní naladění pomocí pozitivních myšlenek projevilo, měli byste redukovat celkové množství myšlenek, které se vám honí hlavou. Tím dosáhnete toho, že i menší množství pozitivních (a samozřejmě i negativních) myšlenek bude mít silnější efekt. Je to o poměru!

Celý koktejl s názvem Radostné Probuzení se tedy skládá ze dvou přísad – redukování myšlení a zaměření se na to, aby zbylé myšlenky byly pozitivní.

I pokud chci daný den hodně přemýšlet a mám před sebou spíše kreativní činnosti, nedovolím si roztočit kolo myšlenek dříve, než dokončím své ranní rituály. Někdy to je výzva! Výsledky za to ale stojí.

Shrnutí:

  1. Vědomě se před usnutím a po probuzení soustředit na něco pozitivního, což s sebou přivede příjemné fyzické pocity. Vnímám je jako vlny štěstí přicházející s každým nádechem a rozlévající se po těle.
  2. Omezit celkové množství myšlenek před usnutím a po probuzení – odsunout je na později. Pomáhá meditace, journaling nebo třeba cvičení.
  3. Vytrvat a následovat recept, i když se vám zrovna tolik nechce.

Námitka!

Není odsouvání myšlení na později způsobem, jak se vyhýbat řešení problémů?

Ne, jde jen o rozpoznání síly naladění se na pozitivní vlnu, na které se posléze můžeme věnovat jakémukoliv řešení výzev z místa většího nadhledu a vnitřní stability.

Co když se mi ze života radost úplně vytratila a nedokážu se na ni naladit?

Může vás inspirovat a povznést tato epizoda podcastu Čistá mysl:

#30 Jak znovu najít radost ze života

Přeji vám samá nádherná rána, na která se budete těšit už od večeře. 🙂

A pokud si chcete zevrubně vyčistit hlavu, využijte k tomu Sedmikrokový očistný postup z mé knihy Detox hlavy.

Registrace do kurzu meditace otevřeny!

Rozpusť se – online kurz meditace pro vnitřní klid

Již 18. listopadu 2024 začne druhý ročník 3týdenního online kurzu meditace. pro začátečníky i mírně pokročilé. Zajímá vás více? Na e-mail vám pošlu všechny informace a k tomu navíc moji oblíbenou nahrávku Energetický restart pro lepší den.

Pokud se zde nezobrazil formulář, přenačtěte stránku nebo mi napište na vit@aoravit.cz.

Jakých 6 kroků vede k čisté a uvolněné mysli?

V rychlém životním tempu se můžeme často ztratit. Naše mysl je neustále bombardována informacemi, povinnostmi a vším možným rozptylováním. Z takového místa stresu a spěchu pak nevidíme, že k obnově naší fyzické i mentální pohody vedou často jednoduché kroky.

Chcete se každý den cítit klidněji, vyrovnaněji a více sami sebou? Vytvořil jsem pro vás zdarma online workshop 6 KROKŮ K DETOXU HLAVY.

6 kroků k detoxu hlavy webinář workshop jak na čistou mysl

V tomto 32minutovém video-workshopu se dozvíte:

🍃 Proč vůbec potřebujeme detox hlavy (a co to je)
☀️ 6 klíčových uvědomění a Aha momentů na cestě seberozvoje, díky nimž žiji šťastněji a uvolněněji (a vy můžete také)
🌅 Konkrétní akční kroky a praktické tipy, které vás zavedou k dlouhodobě čisté mysli a které můžete začít dělat už dnes
🧘🏻‍♂️ Jak si vyčistit hlavu a kompletně projasnit život za 42 dní

Pokud se zde nezobrazil formulář, přenačtěte stránku nebo mi napište na vit@aoravit.cz.
Vít Aora

PODZIMNÍ KURZ

MEDITACE

V listopadu začne 3týdenní online kurz meditace. Zajímá vás více? Na e-mail vám pošlu informace o kurzu a jako bonus také moji oblíbenou MP3 nahrávku Energetický restart pro lepší den.

rostlina
Pokud se zde náhodou nenačetl formulář, přihlaste se přímo na stránce kurzu zde.