Zpět na blog

To, na co myslíte, ovlivňuje to, jak se cítíte. A naopak! Vědomě změňte své myšlení a změníte i své pocity.

Nevím, kdy přesně nastal ten zlom, ale v nějaké fázi mého života bylo ranní nadšení z nového dne vystřídáno silným proudem nepříjemných myšlenek přinášející stres a touhu zůstat celý den v peřinách.

Nepamatuji si, s jakými myšlenkami jsem se budil jako dítě, ale vím, že minimálně po dokončení střední školy, když už jsem nemusel trávit život v lavici, jsem vždy vstával s nadšením, co vše daný den podniknu, co přečtu, co vytvořím, koho potkám, jaká místa navštívím a co zažiji.

Nedávno jsem si uvědomil, že to tak již není a že mě hned po probuzení vítá vír myšlenek na množství práce, které musím stihnout, na lidi, se kterými budu muset komunikovat, a na to, že je venku zase hnusně.

Už to tak ale naštěstí není!

S velkou radostí můžu říct, že jsem našel recept na to, jak se hned po ránu cítit lépe. A není to (zas tak) složité.

Jednou Radostné Probuzení, prosím

Nejdůležitějším prvním krokem je uvědomit si, že to, na co myslíte, ovlivňuje to, jak se cítíte, a naopak. Změníte-li své myšlenky, změníte i to, jak se cítíte. Čím lépe se začnete cítit, tím příjemnější myšlenky si dokážete myslet a tak dále a tak dále – jedeme v kruhu.

Každý večer před usnutím si proto cíleně vzbavuji šťastné vzpomínky z minulosti, děkuji za všechny momenty uplynulého dne a vzbavuji si lidi, na kterých mi záleží.

Prostě se ladím na vlnu lásky a vděčnosti.

Že se mi pak lépe usíná je samozřejmé, i když s tím jsem nikdy problém neměl, ale jak krásně se mi pak vstává, to je oč tu běží!

Ráno celý proces zopakuji a opět se záměrným vybavováním pozitivních myšlenek přeladím na příjemné emoce, které mě následně provází i během dne.

Je to tedy vlastně snadné: vědomě nasměrujte před usnutím a hned po probuzení pozornost k těm myšlenkám, které vám přináší příjemný pocit.

Se směrováním začněte opravdu ihned po probuzení. Zkuste schválně zachytit svou první ranní myšlenku. Když se vám nebude líbit, nechte ji plout a počkejte si na příjemnější.

Skvělým nástrojem jsou i vizualizace, kterými se snadno naladíte na příjemné pocity. Vytvořil jsem vizualizaci Ranní Nakopávač. Když se touto vizualizací necháte vést každé ráno po probuzení, už po pár dnech pocítíte ve svém životě větší radost, klid a sebejistotu.

Zkrátka jde o to zaměřit se na to příjemné, ne na nepříjemné, jak to dělá spousta lidí, kteří si neuvědomují, že to jde jinak.

Mým cílem je vycvičit se tak, abych se dokázal pozitivně naladit během několika vteřin pouze tím, že na tento záměr pomyslím, bez toho, abych si musel vybavovat příjemné myšlenky a situace.

Aby toto cvičení zaměřování mysli fungovalo efektivněji, využívám ještě jiného “triku”. Představte si následující:

Jste delikátní shot espressa.

Vydržte… směřuji k pointě.

Když do tohoto lahodného shotu nalejete zkažené mléko, nezáleží na tom, zda do kafe přidáte sladkou příchuť, stále budete cítit hlavně zkažené mléko.

Proto chcete-li, aby se vaše večerní a ranní naladění pomocí pozitivních myšlenek projevilo, měli byste redukovat celkové množství myšlenek, které se vám honí hlavou. Tím dosáhnete toho, že i menší množství pozitivních (a samozřejmě i negativních) myšlenek bude mít silnější efekt. Je to o poměru!

Celý koktejl s názvem Radostné Probuzení se tedy skládá ze dvou přísad – redukování myšlení a zaměření se na to, aby zbylé myšlenky byly pozitivní.

I pokud chci daný den hodně přemýšlet a mám před sebou spíše kreativní činnosti, nedovolím si roztočit kolo myšlenek dříve, než dokončím své ranní rituály. Někdy to je výzva! Výsledky za to ale stojí.

Shrnutí:

  1. Vědomě se před usnutím a po probuzení soustředit na něco pozitivního, což s sebou přivede příjemné fyzické pocity. Vnímám je jako vlny štěstí přicházející s každým nádechem a rozlévající se po těle.
  2. Omezit celkové množství myšlenek před usnutím a po probuzení – odsunout je na později. Pomáhá meditace, journaling nebo třeba cvičení.
  3. Vytrvat a následovat recept, i když se vám zrovna nechce.

Doporučit toto cvičení nestačí.

Je to jeden z nejlepších life hacků, který jsem v posledních letech objevil.

Námitka!

Protože jsme národ kriticky myslících lidí, na závěr zareaguji na námitku, kterou byste mohli mít, a to že se odsouváním myšlení na později jen vyhýbáme problémům, kterým stejně budeme muset čelit.

Férová připomínka.

Neříkám, abyste se vyhýbali problémům. Pokud vás něco trápí, máte za to plnou odpovědnost a měli byste to řešit. Pokud váš život stojí za prd, tímto cvičením samozřejmě díru do světa neuděláte. Dívám se na věc z jiného úhlu.

Tím, že se ráno vzbudíte s radostí a první hodinu nebo dvě si vyhradíte na sebe a na to, abyste se cítili dobře, si připravíte pevnou půdu pod nohama, abyste potenciálním výzvám čelili s elegancí a klidem.

Přeji vám samá nádherná rána, na která se budete těšit už od večeře 🙂

A pokud si chcete zevrubně vyčistit hlavu, využijte k tomu Sedmikrokový očistný postup z mé knihy Detox hlavy.

Připojte se k více než 5 000 odběratelům mého pátečního Mindset Newsletteru. Jednou za 14 dní získáte 5 praktických tipů pro váš seberozvoj.

optin form

Nech to jít:
3 týdny k emoční svobodě

Aktuálně můžete projít mým novým online kurzem práce s emocemi. Propustíte usazené emoce z minulosti, naučíte se zvládat emoční vlny, více přijímat sebe a své emoce a uvolníte se do života ve větší lehkosti, radosti a emoční vyrovnanosti.

Vít Aora

MINDSET NEWSLETTER

Přidejte se k více než 5 tisícům lidí a odebírejte můj 14denní páteční Mindset Newsletter. Sdílím v něm vždy 5 krátkých tipů pro nastavení mysli, zkvalitnění života a skutečné sebepoznání.

Navíc vám zdarma pošlu jednu z mých nejoblíbenějších vedených meditací Energetický restart, která vám pomůže se za 11 minut kdykoliv přeladit do klidu a pohody.

formulář