Zpět na blog

Pracuji z domova (byt 1+1) a většina mé práce zahrnuje ťukání do klávesnice. Trávit celý den (někdy celý týden) zavřený v jedné místnosti, kde navíc i spím, mi fakt nedělá dobře. Když trávím příliš času na jednom místě, má motivace, nálada a tím pádem i produktivita, rapidně klesá.

Došlo mi, že problém není v práci samotné, ale v setrvávání ve stejném prostředí a nevhodném dávkování – všeho moc škodí. Začal jsem aktivně měnit své pracovní prostředí, což spolu se zvýšenou konzumací kávy způsobilo i snížení stresu a rychlejší odškrtávání todo listu.

Zvykl jsem si pracovat v různých dnech z jiných míst nebo si přinejmenším dávat delší přestávky a někdy vystřídat i několik míst za den. Představa, že bych musel každý den trávit 8 hodin v kanceláři (a ještě třeba v open officu) mě děsí. Každopádně i pro ty z vás, kteří pracují od 9 do 5 v kanclu, mám tipy, jak si zpříjemnit prostředí kolem sebe a být produktivnější.

Kam za změnou prostředí?

Atmosféra kavárny

Kavárny

Mnoho lidí kavárnový ruch miluje a vyhledává. Za koupi jednoho kapučínka získáte několikahodinový coworking v příjemném prostředí, které si sami vyberete. Má kritéria při vybírání kavárny pro pracovní leháro jsou: 1) útulná atmosféra 2) servírka, která se každých 5 minut neptá, co bych si přál 3) zásuvky 4) pohodlné sezení 5) vzdálenost do dvou kilometrů od bytu (bydlím ve Vršovicích, možností je tu dost).

Knihovny

Hrobové ticho knihoven pomáhá každý den tisícům studentům překonávat prokrastinaci. Pro mě je takové ticho až moc hluboké. Vlastně mě ruší!

“Dovolená”

Ať už zahraničí nebo Česko, čas od času je skvělý pocit vypadnout někam, kde to neznáte. Ať už tomu říkáte cestování, dovolená nebo jakkoliv jinak, odjeďte na prodloužený víkend do jiného města nebo do přírody a vyhraďte si tak čas na přemýšlení nebo efektivní práci bez vyrušování.

Coworkingy

Co-work = místo, kde pracuje více lidí pohromadě. V Praze jich je spousta – Impact Hub, WorkLounge, Opero, Node5,… no prostě zadejte “coworking (město)” do Googlu proberte se výsledky. Coworkingy jsou vhodné zejména pro freelancery, kteří pracují z domu a chtějí více společenské interakce. Dostanete se mezi lidi, kteří na něčem makají, a tak i vy budete inspirováni makat. Coworkingy mohou posloužit i týmům, které nemají kancelář.

Jak upravit stávající prostředí?

Kvalita místa, ve kterém pracujete, odráží kvalitu práce, kterou odvádíte. Vaše tělo a mysl podvědomě reagují na stimuly z okolí, ať chcete nebo ne.

Světlo

Faktorem, který hraje velkou roli, je světlo. Rád bych se naučil nebýt závislý na počasí, ale jsem. Když je slunečno, cítím se šťastnější. I když je ale zataženo, můžete si prostředí kolem sebe upravit tak, aby bylo co nejsvětlejší. Přemístěte stůl do jiné části místnosti, nezatahujte přes den záclony, kafčo pauzu přesuňte na balkon a oběd snězte v parku, ne před obrazovkou. Často větrejte, místo dlouhého rukávu oblékněte krátký a kašlete na brblání světloplachého kolegy sledujícího turnaj v LoLku.

Barvy

Důležité jsou také barvy kolem vás. I pokud se nevyznáte v psychologii barev, určitě znáte základní poučky – modrá tlumí, zelená podporuje kreativitu, červená zažehává vášeň, šedá způsobuje depky. Sledujte své pocity a zjistěte, jak barvy působí na vás.

Sezení

Pokud trávíte většinu pracovního času před monitorem, dbejte na to, na čem sedíte. Kupte si lepší židli, střídejte ji s míčem nebo pracujte ve stoje, kdykoliv to jde. Populární jsou stoly, které můžete libovolně polohovat a přecházet tak mezi sezením a stáním. Nejsou levné, ale určitě se vyplatí – sám si na jeden brousím zuby. Všeobecně platí, že čím méně sedíte, tím lépe.

Zpříjemněte si své pracovní prostředí

Teplota

Klíčová je i teplota místnosti. Moc velká kosa a umrznou vám prsty, přílišné vedro a zpotí se vám zadek. Chce to najít vhodný balanc. Jestli pracujete v kanceláři a nejste dostatečný alfa samec nebo alfa samice na to, abyste ovlivnili reotevírání a zavírání oken, mějte při sobě deku nebo USB větrák.

Prostředí

Lépe se pracuje v čistém prostředí. Jestli razíte teorii organizovaného chaosu, jak jsem to měl dlouho já, zvažte změnu. Sklizený pracovní stůl vám umožní lépe se soustředit na aktuální úkol, protože v zorném poli nemáte tolik předmětů, které se váš mozek musí snažit ignorovat.

Stejné to je s výzdobou. Nic se nemá přehánět, ale přijde mi fajn zútulnit si prostor kolem sebe třeba tím, že si na zeď pověsíte hezký obraz a na poličku umístíte (nenáročnou) kytku.

Vůně

Vyřešili jsme to, co vidíme a pociťujeme. Je čas zaměřit se na to, co cítíme.

Netřeba přehnaně vysvětlovat. Pracuje se vám lépe, když z koše cítíte rozkládající se makrelu, nebo když se z difuzéru na stolku line vůně mátového esenciálního oleje? Jestli při práci radši čicháte rybu, doporučuji nudz. Profi tip k olejům a vůním: zkuste si vytvořit Pavlovův reflex produktivity, kdy se automaticky začnete soustředit, jakmile ucítíte určitou vůni.

Šum

Redukujte šum. Viz článek: Jak redukovat šum, vytvořit si prostor v hlavě a naučit se soustředit.

Pro zvýšení produktivity vyblokujte všechny potenciální distrakce, které by vás mohly rušit. Vypněte si notifikace. Nasaďte si sluchátka, aby vás kolegové nerušili s hloupými dotazy. Řekněte servírce, že za ní přijdete, až něco budete chtít. Vypněte nepotřebná okna v prohlížeči a nastavte si jedinou neměnnou tapetu plochy. Buďte nevyrušitelní.

Další tipy a triky

Účinným způsobem, jak zvýšit produktivitu, je vytvořit si zvyky a rituály.

Abyste využili výhod změny prostředí, nemusíte ho měnit každých pár hodin. Využijte dávkování a zvolte si konkrétní prostředí pro různé typy úkolů a dělejte to tak pravidelně každý týden. V pondělí budete psát články z kavárny, v úterý vyřídíte administrativu z coworkingu, na středu si naplánujete všechny schůzky, ve čtvrtek budete programovat weby v temném sklepě…

Principem je vytvořit si prostředí, ve kterém děláte POUZE to, co chcete dělat. Váš rituál může být takový, že čapnete kafe z oblíbené kavárny na cestě do práce, v tramvaji si pustíte připravený playlist a po příjezdu do kanceláře nasadíte sluchátka, zapnete časovač na 90 minut a vyřešíte nejdůležitější úkol dne. Tím dlouhodobě zvládnete vyřídit mnohem více podstatné práce.

Jak říká Tim Ferriss:

Jestli nemáte čas, nemáte priority. Nepracujte tvrdě, pracujte chytře.

6 náhodných tipů

…pro zvýšení produktivity pomocí změny prostředí:

  • Místo psaní mailu zavolejte. (Nebo za kolegou sedícím v místnosti naproti zajděte osobně :))
  • Co nejvíce pracujte venku – co takhle přenést brainstorming na terasu?
  • Networkujte a poznávejte nové lidi. Neseďte jen ve své bublině.
  • Hýbejte se. Krátká procházka, strečink nebo proběhnutí dodá novou dávku inspirace zaručeněji než kofein.
  • Změňte práci. Jestli děláte pořád to samé a nebaví vás to, co takhle novej job?
  • Zvolte jinou trasu pro cestu do školy nebo práce. Je to sice delší, ale zato horší cesta.

Teď je řada na vás

Trávíte příliš času v jedné místnosti? Je čas změnit prostředí nebo si zpříjemnit to aktuální. Naučte se užívat si změnu, taková dovednost se vám bude hodit celý život.

Jestli pracujete v kanceláři, proberte s kolegy možnosti, jak si kancl zkrášlit. Nebo se jich ani neptejte a přineste kaktus. Jestli pracujete doma, zvažte možnost coworkingu nebo vygooglete blízké kavárny s nejlepším hodnocením. Jestli jste ve škole… upřímnou soustrast!

Rozhlédněte se kolem sebe… jakou jednu věc můžete zlepšit hned teď?

 

Vít Aora

EMOČNÍ OČISTA: ZAČÍNÁME UŽ BRZY!

7. dubna 2024 začne skupinový online kurz emoční očisty.

Budeme se učit lépe pracovat s emocemi a čistit usazenou emoční zátěž, která blokuje přirozený proud naší energie a radosti. Společně se s pomocí funkčních technik osvobodíme od tlaku negativity a vplujeme do větší lehkosti a pohody.

 

Chcete zjistit více a být u toho?

Všechny informace najdete zde:

Vodopád emoční očista