Zpět na blog

Papír a tužka, to jsou jediné nástroje, které potřebujete k tomu, abyste ještě dnes zvýšili svou produktivitu.

Pokud jste jako já, máte všechny své úkoly nepřehledně naházené v nějakém online todolistu, při troše štěstí seřazené do několika kategorií. Některým úkolům jste dokonce přiřadili deadliny (většinou již prošlé), ale stejně je náročné se v nich orientovat.

Zjistil jsem, že pohled na seznam všech úkolů mě stresuje a často pak neřízeně přeskakuji od jednoho k druhému ve snaze splnit jich co nejvíce. Čas na změnu systému.

Recept na zvýšení produktivity:

Budete potřebovat:
1x tužka
1x čistý papír nebo blok (ne větší než A5)
Seznam svých úkolů

Doba přípravy: 5 minut
Náročnost: zvládne každý gramotný homo sapiens

Postup:

  1. Z todo listu vyberte několik (max 6) úkolů, které dnes nejvíce potřebujete splnit. Možná je to úkol, který jste už dlouho odkládali nebo je to něco, na co již zítra bude pozdě. Snažte se vybrat úkoly, které vás posunou nejdále směrem ke svým cílům nebo jejichž splnění vás nejvíce potěší. Vyberte pouze tolik úkolů, kolik jich reálně zvládnete (nebo spíše méně –⁠ přidat se dá vždy a osobně mé odhady vždy selžou)
  2. Tyto úkoly si zapište na kus papíru v pořadí, v jakém je chcete plnit.
  3. (Dobrovolné) Několik opravdu nejdůležitějších úkolů si zvýrazněte –⁠ třeba si před ně nakreslete tečku nebo je zakroužkujte. Tyto vyznačené úkoly musíte daný den splnit, ať se děje co se děje.
  4. Redukujte šum, odřízněte se od potenciálních distrakcí jako jsou notifikace a vytvořte kolem sebe bublinu koncentrace.
  5. Dejte se do práce! Vyberte si vždy jeden jediný úkol, který splníte, a až poté se posuňte dál. Jestli vám to pomůže, zbytek úkolů na papíře si zakryjte nebo si každý úkol napište na samostatný papírek a ty na sebe poskládejte.

A recept je na světě!

Vlastně je to jednoduché –⁠ vyberte si pár nejdůležitějších úkolů, přeneste je z onlinu do offlinu a začněte odškrtávat.

Důvod, proč tato tužka-papír metoda funguje, je ten, že si díky ní vyhradíte čas na utřídění svých myšlenek a na výběr toho, na čem daný den záleží. Zároveň vás nestresuje pohled na dlouhý todolist, ale díky několika vypsaným úkolům máte jasný plán postupu. To, že si úkoly zapíšete na papír, jim ve vaší mysli navíc dodá na důležitosti, alespoň u mě to tak funguje.

Pokud máte problém s neustále bobtnajícím todo listem, vyzkoušejte způsob tužka-papír a dejte mi vědět, jestli vám funguje 🙂

Vít Aora

EMOČNÍ OČISTA: ZAČÍNÁME UŽ BRZY!

7. dubna 2024 začne skupinový online kurz emoční očisty.

Budeme se učit lépe pracovat s emocemi a čistit usazenou emoční zátěž, která blokuje přirozený proud naší energie a radosti. Společně se s pomocí funkčních technik osvobodíme od tlaku negativity a vplujeme do větší lehkosti a pohody.

 

Chcete zjistit více a být u toho?

Všechny informace najdete zde:

Vodopád emoční očista