Zpět na blog

Pokud toto čtete, pravděpodobné knihu Tools of Titans (v češtině Nástroje titánů) ještě nemáte a chcete zjistit, jestli byste si ji měli přečíst nebo ne.

Jste na správném místě.

Nástroje titánů jsem čet rok a půl. Má to hned dva důvody. Zaprvé je to pekelně tlustá kniha a zadruhé je tak neskutečně nabitá informacemi, které je možné rovnou aplikovat a vyzkoušet v praxi, že nemá cenu ji zhltávat najednou.

Chytřejší je podle mě postupně konzumovat stránku po stránce a absorbovat všechny tipy a triky volnějším tempem.

V tomto článku popíši, o čem kniha je, vyberu z ní výňatky, které mě osobně nejvíce zaujaly, a sami uvidíte, jestli si ji máte pořídit nebo ne. Popravdě ale neznám důvody, proč si ji nepořizovat, leda že byste nesnášeli knihy, Tima nebo spirituální zvířata.

112 rozhovorů

Jestli Tima Ferrisse neznáte, je autorem světových bestsellerů jako je 4-hodinový pracovní týden, 4-hodinové tělo a 4-hodinový kuchař. Ne, že by měl úchylku na čtyřku a pracoval jen čtyři hodiny týdne, jedná se jen o brand.

Tim je nadšený experimentátor (jeho slovy pokusné morče) se vším, co se týká zdraví a podnikání. Všechny tipy, které předává ve svých knihách, sám na sobě ozkoušel a vychází tak 100% ze svých zkušeností. Jestli si libujete v life hackingu, technologických vychytávkách nebo outsourcování a automatizaci, tohodle chlápka si zamilujete.

P.S. Tim posílá každý pátek výcuc 5 nejzajímavějších bodů z uplynulého týdne (knížka, kterou přečetl, aplikace, na kterou narazil atd.), tzv. 5-Bullet Friday. Já se jím trochu (hodně) inspiroval a každý pátek posílám svůj vlastní Týdenní Výcuc 🙂

Nástroje titánů se skládají ze tří hlavních kapitol –⁠ zdraví, bohatí a moudří.

Každá kapitola je tvořena desítkami podkapitolami, kdy každá patří jednomu člověku, se kterým Tim dělal rozhovor v rámci jeho extrémně populární The Tim Ferriss Show. Z těchto rozhovorů Tim vydestiloval vždy několik nejzajímavějších, nejpřínosnějších nebo nejpodivnějších informací, které sami můžete využít ve svém životě.

Nečekejte proto ucelený text, který byste četli od strany 1 do strany 664 jako příběh, ale spíše drobné dávky moudra, které můžete číst nezávisle na sobě. Mezi rozhovory jsou na několika místech také vloženy kapitoly Timových vlastních poznatků.

Rozhodně doporučuji poznačovat si stránky, které vás nejvíce zaujmou –⁠ třeba lepícími papírovými záložkami –⁠ abyste se k nim mohli po čase vracet a nehledali v dlouhém obsahu, kdo že to vlastně dával tu radu jak lépe spát.

Jednotlivé tipy a poznatky od 112 známých i méně známých osobností pochází z oblastí podnikání, sportu, spirituality, time managementu, spánku, ranních a večerních rituálů, psaní, marketingu i investování, vaření, dělání rozhovorů a pohovorů, překonávání strachů nebo filmařiny a stand-up comedy.

Šance, že si z knihy neodnesete nic užitečného, je stejně malá, jako že nemáte toxoplazmózu.

Do akce! Z obsahu Tools of Titans:

Následují naprosto náhodně vybrané úseky z Nástrojů Titánů, které v žádném případě nepředstavují reprezentativní vzorek obsahu knihy, ale v každém případě představují obsah mých Evernote poznámek, které jsem si při čtení vypisoval. Také představují mou lenost dohledat další zajímavé pasáže.

Gabby Reece (str. 94)

  • Lidé jsou milejší, než vypadají, ale musíte začít první.
  • Pozdravit jako první, navázat oční kontakt, usmát se jako první atd.

6 nástrojů pro rychlejší usnutí a lepší spánek (str. 136)

  1. Akrojóga s partnerkou
  2. Uvolnění páteře – gravitační boty Teeter EZ-Up / Inverzní lavice / Protahovač zad Lynx Portable nebo Teeter P3
  3. ChilliPad – tenká matrace vkládající se pod prostěradlo udržující konstantní nastavenou teplotu
  4. Med + jablečný ocet, čaj na usnutí Yogi oothing Caramel Bedtime nebo extrakt ze slunovky kalifornské
  5. Vizuální přepisování – vymazání všeho, co se člověku točí v hlavě před usnutím – 10 minut Tetrisu nebo krátká epizoda televizního seriálů, co zvedne náladu
  6. Do tmy – maska na spaní Sleep Master a špunty do uší Mack’s Pillow Soft Sillicone Putty (ear plugs)

Derek Sivers (str. 181)

  • Projdi si svůj rozvrh – nejsi osel? Aneb osel se rozhoduje mezi kýblem vody a haldou sena dokud nepojde, místo toho se mohl nejdřív napít a pak najíst. Neděláš najednou moc věcí?
  • Pokud jsem ve stavu “nemám dost času, mám toho moc” tak nemám lidi pod kontrolou – najmi lidi, zdeleguj, zamakej, vyřeš…
  • Nastavovat deadliny
  • Malé trhlé věci jsou v podnikání důležité – zábavné texty zákaznických mailů atd.

Tony Robbins (str. 204)

  • Život se vždy děje pro nás, a ne nám. Je na nás najít užitek. Když se nám o podaří, je život nádherný.
  • Kvalita tvých otázek určuje kvalitu tvého života. Otázky určují, na co se soustředíš.
  • Trpíš proto, že se soustředíš sám na sebe. Lidi mi říkají, že trpí jinak. Dělají si starosti o své děti. Že nejsou tím, kým mají být. Jenže tihle lidi jsou jen znepokojeni, protože mají pocit, že při výchově selhali. Je to pořád o nich…
  • Ve špatných emočních stavech vidíme jen problémy. Musím tento problém řešit? Nebo jen stačí dát si do pořádku biochemii? Někdy stačí udělat 10 kliků, nasnídat se nebo se déle vyspat a dát si studenou sprchu.
  • Když nemáš 20 minut, aby ses při meditaci ponořil do sebe sama, pak ve skutečnosti potřebuješ dvě hodiny.

4 společné rysy nejlepších investorů:
1) omezování rizika
2) asymetrická rizika a odměny – best buck for lowest risk
3) alokace aktiv – kvalitně rozložit investice
4) dávání, darování

Reid Hoffman (str. 222)

  • Naučil jsem se, že součástí obchodní strategie je vyřešit ten nejjednodušší, nejsnazší a současně nejvýnosnější problém.
  • Dejte mysli přes noc úkol. Podle mě je většina našeho uvažování samozřejmě podvědomá. Proto se snažím využít čas sloužící k relaxaci a omlazení v době spánku, abych si nechal hlavou probublávat myšlenky a jejich řešení. “Nikdy nechoď spát, aniž bys dal zadání svému podvědomí.” – Thomas Edison.
  • Vždycky se musíme sami sebe ptát: je to pravda? A k tomu se vždycky dostanu touhle nepřímou otázkou Řekni mi něco, co je pravda a na čem se s tebou shodne jen málo lidí.

Peter Thiel (str. 226)

  • Jestli chceš v životě něco dokázat a máš desetiletý plán, jak se tam dostat, měl by sis položit otázky: Proč to nedokážu za šest měsíců?
  • Na společnosti, kde všichni nejnadějnější lidé míří na stejné elitní univerzity, kde nakonec studují stejný malý okruh předmětů a pak se věnují stejnému malému okruhu kariér, je něco velmi zvláštního.

Seth Godin (str. 231)

  • Důvěra a pozornost – to je to nejnedostatkovější zboží v post-nedostatkovém světě.
  • Jakmile máš peníze na jídlo, na zaopatření rodiny a na pár dalších věcí, jsou peníze příběh. Můžeš sám sobě o penězích vyprávět jakýkoliv příběh. A je lepší si vyprávět takový příběh o penězích, se kterých můžeš šťastně žít.
  • Telefon zvoní a spousta lidí něco chce. Pokud to nekoresponduje s tvým posláním, a přesto řekneš ano, je teď jejich poslání tvým posláním. Není nic špatného na tom, když je člověk neurčitě obecný, a ne smysluplně určitý. Ale když se tak chováš, nemůžeš očekávat změnu, v níž doufáš.
  • Řekni 10 lidem, ukaž deseti lidem, sdílej to s deseti lidmi, kteří ti už věří a mají tě rádi. Když to oni nikomu jinému neřeknou, není to tak dobré a musíš začít znovu. A jestli o tobě řeknou ostatním, tak jsi na dobré cestě.
  • Na blogu nemá komentáře, twitter ani fb nepoužívá, snaží se věci neměřit, nekvantifikovat. Např. snídaně je další věc, kterou neřeší – prostě pár zdravých věcí naháže do mixéru a je to.

Ramit Sethi (str. 278)

  • Doporučuje nástroje: Infusionsoft – ucelený software na automatizaci prodeje a marketingu pro malé firmy s obzvláštním důrazem na funnely. Visual Website Optimizer – A/B testovací software pro marketéry
  • “Když máš dobrý a poutavý materiál, může být rozsah prakticky neomezený… Nechci říct: ‘Piš delší články’. Chci říct: ‘Neřeš délku.’”
  • “Nemůžu si vynachválit psaní příspěvků pro jiný blog (guest posting) – napsal podrobný článek The Psychology of Automation pro Tima Ferrisse, trvalo mu to vytvořit asi 25 hodin a do teď se dozvídá, že ho hodně lidí našlo přes TF.”
  • “Tak 98 % svých materiálů dávám zadarmo. Ale hodně mých nejlepších kurzů je dost drahých. Jsou tak 10x až 100x dražší než kurzy mých konkurentů.”

Poznámka Tima Ferrisse:
Ramitův přístup k cenotvorbě a prodeji jsem přijal za vlastní. Jen málo věcí prodávám, ale když už něco prodávám, je to desetkrát až stokrát dražší než u “konkurence”. Svůj obsah obecně dělím velmi binárním způsobem na bezplatný a ultraprémiový.

Bezplatný obsah je takový, kde 99 % toho, co dělám, je pro celý svět zadarmo (podcast, blog) nebo skoro zadarmo (knížky). Píšu o tématech, která mě A) baví a chci se o nich dozvědět víc a B) o kterých si myslím, že přitáhnou inteligentní, motivované a vůbec skvělé lidi. Tím si zároveň vytvářím prostor pro ultraprémiový obsah.

Ultraprémiový obsah vypadá takto: jednou za uherský rok nabídnu hodně drahý a velice omezený produkt nebo příležitost, třeba akci pro 200 lidí za sedm a půl tisíce až deset tisíc dolarů na osobu. Vzácnou, ultraprémiovou příležitost vyprodám i během 48 hodin od jediného příspěvku na blogu, což byl třeba případ akce “Opening the Kimono” v údolí Napa. Pak samozřejmě musím dát účastníkům daleko víc, než čekají. Jaké je moje měřítko spokojenosti zákazníků? Facebooková skupina, co jsem tehdy založil pro účastníky, je aktivní… ještě po pěti letech.

Tisíc skutečných fanoušků – 1000 true fans (str. 284)

Skutečný fanoušek je ten, kdo koupí cokoliv, co uděláš. 1000 fanoušků ti zajistí dostatečný měsíční příjem.

Pravidla:
1) Musíš toho za rok vytvořit tolik, abys na jednoho skutečného fanouška vydělal v průměru sto dolarů (na 100 tisíc dolarů ročně – v Česku změňme na 20 tisíc dolarů, cca 36 000 Kč měsíčně, tzn na jednoho fanouška 430 Kč.)
2) Musíš mít s fanoušky přímý vztah – musí ti platit přímo (ne producentovi, vydavateli, studiu atd.)

Nahrávání podcastů

  • Alex Blumberg doporučuje do terénu Audio Technica AT8035.
  • XLR kabely nutností
  • Balík pěti pěnových krytů na mikrofon – potlačení mlaskání atd
  • Tim doporučuje každému, aby si zkusil nahrát podcast. Stačí začít na Skypu
  • Ecamm Call Recorder pro Skype
  • Kardiodní dynamický USB/XLR mikrofon Audio-Technica ATR2100-USB – cestovní mikrofon pro všechny rozhovory po telefonu.
  • Yellowtec iXm taky super všestranný mikrofon
  • Hlavní je neztratit se v postprodukci, stačí naprostý základ, např. GarageBand – pokud by GarageBand někomu přiše lamatérský, na 99 % se do pěti epizod na podcast vykašle 😀 Dále např. Audacity, Hindenburg
  • www.auphonic.com – k finalizaci a zčištění podcastů po střihu

Emoční investování by Noah Kagan (str. 317)

U investic je intuice dobrým způsobem rozhodování, když není dost dat. Jak na daný produkt budou lidi reagovat emocemi? Budou z XYZ nadšení? Je to trend, který za 3 roky bude ještě silnější?

Metoda Plátna na obrazy (str. 326)

Tvořte plátna pro ostatní, aby mohli vytvořit obraz. Tzn. nebojte se “podřadné” práce, když tím umožníte někomu jinému, aby exceloval. Pomáhejte kolegům, dostaňte z nich to nejlepší, tvoříte si tak úžasné kontakty. Pracujte zadarmo kvůli zkušenostem, přilepte se na úspěšné lidi a připravujte pro ně plátna, aby mohli malovat. Má to úžasné ROI.

Shay Carl (str. 431)

“Vezmi si, kolik ti je teď, a představ si sám sebe za deset let. A teď se zamysli: ‘Co bych asi sám sobě z pozice svého staršího já řekl?’ Když bude člověk tohle cvičení praktikovat a těmi radami se řídit, myslím, že se bude rozvíjet exponenciálně rychleji.”

Paulo Coelho (str. 501)

O zaznamenávání myšlenek, které by mohly pomoct při psaní:
“Spisovatelům důrazně doporučuji, aby při každé činnosti hned nemysleli na psaní. Zapomeňte na zápisníky. Zapomeňte na poznámky. Spolehněte se na to, že to důležité zůstane. To nepodstatné se ztratí. Když si člověk sedne k psaní, nastává takový proces očisty, katarze, a po něm zůstane jen to důležité. Je to mnohem snazší, než si dělat poznámky a zahlcovat se informacemi.”

Amanda Palmer (str. 510)

“Můj mentor mi pro případy, kdy se schyluje ke sporu nebo nepříjemné situaci s rodiči nebo hádce s manželem, dal tuhle životní radu: ‘Řekni míň.’ To je vše, prostě řekni míň.”

Eric Weinstein (str. 513)

“Při slově “konsensus” by vám měla zablikat varovná kontrolka. Lidé se nějak musejí naučit, že konsensus je obrovský problém. Ve Washingtonu panuje konsensus. panuje konsensus o klimatických změnách. Konsensus je zkrátka způsob, jak lidi donutit předstírat, že tu není nic k vidění. ‘Všichni se hezky rozejděte’. Přijde mi, že v některých případech bychom se měli naučit, že lidé běžně vysoké míry shody nedosahují, pokud tedy není věc zcela zřejmá, a pak o žádný konsensus stejně nejde, nebo pokud se nedává na srozuměnou, že to jinak odnesou oni nebo jejich živobytí.”

Andrew Zimmern (str. 530)

Kdybys měl celý následující rok vařit jen se třemi druhy kořenní nebo bylinek, jaké by to byly?
“Svět bylinek a koření je skvělý, ale napadají mě ještě jiné základní suroviny, kterým bych dal v kuchyni nebo na pustém ostrově přednost: pálivé chilli papričky, šalotky a citrony. S citronem, papričkou nebo nějakou česnekovinou nebo šalotkou můžeš udělat cokoliv. Dají se použít na nekonečno způsobů.”

Richard Betts (str. 556)

Co mají společného lidé, kteří jsou finančně úspěšní, ale ne moc štastní?
“Špatně stanovené cíle. Honit se za penězi podle mě není to pravé. Ten šéfkuchař byl v tomhle úžasný. Řekl mi: ‘Hele, Richarde, když to budeš dělat jen kvůli oceněním, nebudeš to dělat dobře. Když to ale budeš dělat dobře, ceny si tě už najdou.’!”

Testování “nemožného” – 17 otázek, které mi změnily život (by Tim Ferriss – výběr deseti, str. 584)

  1. Za co utrácím nehorázné množství peněz? Nemohl bych si pomoct sám?
  2. Co bych dělal/měl/byl, kdybych měl 10 milionů dolarů? jaký mám vlastně cílový měsíční příjem?
  3. Co nejhoršího by se mohlo stát? Zvládl bych se vrátit tam, kde jsem teď?
  4. Kdybych se mohl svému podnikání věnovat jen 2 hodiny týdne, na co bych se zaměřil?
  5. Co kdybych je o částkách do 100/500/1 000 dolarů nechal rozhodovat samostatně?
  6. Co kdybych si sestavil vlastní praktické MBA?
  7. Co bych mohl udělat, abych mohl na čtyři až osm týdnů úplně zmizet z dosahu telefonu i e-mailu?
  8. Lovím antilopy, nebo hraboše? (obtížné a cenné vs snadné a zbytečné)
  9. Není možné, že všechno už je tak, jak má být?
  10. Jak by to vypadalo, kdyby to bylo snadné?

Závěrem

Snad se vám ochutnávka Nástrojů titánů líbila. Obsah zabírá velmi široké spektrum tipů, triků, myšlenek, technik, postupů a každý si přijde na své.

Knihu jsem dočetl teprve nedávno a i tak při zpětném listování objevuji stále nové poznatky, na které jsem již zapomněl. Vše má totiž své načasování a často se potřebná informace objeví ve správný čas, když ji zrovna potřebujete a jste ji otevřeni.

Četli jste Nástroje titánů? Co na ně říkáte? Jaká je vaše oblíbená osobnost, od které čerpáte inspiraci?

Další články, které by vás mohly zajímat

Jak automatizovat své podnikání
Jak snadno vytvořit Facebook Messenger chatbota, který šetří čas a buduje váš byznys
Jak založit eshop a rozjet podnikání od nuly – kompletní návod k vydělávání na WordPressu

Připojte se k více než 5 000 odběratelům mého pátečního Mindset Newsletteru. Jednou za 14 dní získáte 5 praktických tipů pro váš seberozvoj.

optin form

Nech to jít:
3 týdny k emoční svobodě

Aktuálně můžete projít mým novým online kurzem práce s emocemi. Propustíte usazené emoce z minulosti, naučíte se zvládat emoční vlny, více přijímat sebe a své emoce a uvolníte se do života ve větší lehkosti, radosti a emoční vyrovnanosti.

Vít Aora

MINDSET NEWSLETTER

Přidejte se k více než 5 tisícům lidí a odebírejte můj 14denní páteční Mindset Newsletter. Sdílím v něm vždy 5 krátkých tipů pro nastavení mysli, zkvalitnění života a skutečné sebepoznání.

Navíc vám zdarma pošlu jednu z mých nejoblíbenějších vedených meditací Energetický restart, která vám pomůže se za 11 minut kdykoliv přeladit do klidu a pohody.

formulář