Zpět na blog

Každý v sobě máme programy, které předurčují, jak se v různých situacích zachováme a jak budeme přemýšlet. O většině těchto programů uložených v podvědomí ani nevíme.

Freud přirovnal mysl k ledovci, ze kterého vidíme pouhých 10 % (vědomá mysl) a zbylých 90 % je pod hladinou. Jiní tvrdí, že nevědomá mysl tvoří více než 95 %. Přesné číslo podle mě není důležité.

Je strašidelné, že jsou naše životy z tak velké části ovlivněny procesy, které neznáme. Zároveň nám tato neznalost nabízí nekonečnou zásobu možností, jak na sobě pracovat, odkrývat skryté aspekty svého života a rozvíjet se.

“Until you make the unconscious conscious, it will direct your life and you’ll call it fate.” – C. G. Jung

Existují způsoby a techniky, jak tyto nevědomé složky odkrývat. Jednou z nich je například Vipassana meditace, při které pozorujete vše, co se zrovna děje, bez toho, abyste cokoliv hodnotili a měnili. Dalšími metodami jsou hypnóza, terapie, automatická kresba nebo samomluva.

Programy v našich hlavách

Ne všechny programy v našich hlavách jsou škodlivé. Každý má jiný poměr pozitivních a destruktivních programů, které řídí jeho/její život. Snažím se proto nachytávat programy, které mě v životě brzdí, a transformovat je na takové, které mě podporují.

Nejsem odborník, ale řekl bych, že platí jednoduchá rovnice: Čím více je poměr pozitivních versus negativních programů v nevědomí nakloněn k těm pozitivním, tím šťastnější budete mít život.

Následuje seznam programů, které jsem buď A) našel u sebe nebo B) zpozoroval u jiných. Je na vás, zda si je interpretujete jako dobré nebo špatné, ale doporučuji se u každého programu pozastavit a zapřemýšlet, jak vám v životě pomáhá nebo škodí, jak se k vám do hlavy vůbec dostal a jestli není čas ho změnit.

1. Vysoká škola je nutnost

“Aby ses měl dobře, jdi na vysokou školu a najdi si dobrou práci.”

Tento program je velmi rozšířený a absolutně s ním nesouhlasím. Štěstí je rozhodnutí, ne důsledek získání titulu. Pokud někdo chce studovat VŠ, tak s chutí do toho – u profesí jako doktor nebo právník je titul právoplatně vyžadován. Pokud ale někdo vysokou studovat nechce, neměl by být svým okolím nucen.

V dnešní době se většinu dovedností a znalostí potřebných k výkonu určité práce můžete naučit efektivněji samostudiem a vlastí praxí než sezením v přednáškové síni. Vzdělávání podporuji všemi deseti, ale pozor na své zakódované programy tvrdící vám, že bez vysoké váš život bude stát za prd.

2. Nemůžeš chodit v tom stejném oblečení každý den

Proč ne? Co je špatného na tom koupit si tři stejná trika a ty dokola střídat? A proč bych si měl kupovat nové šortky, když ty stávající jsou v dobrém stavu? Zamyslete se, jestli v sobě nosíte přesvědčení týkající se oblečení, ale i jiných věci, které je prý potřeba pravidelně měnit za novější, třeba telefony.

Jo a když už jsme u toho – k čemu je dress code? Neměli bychom nosit to, co se nám líbí a je nám pohodlné místo toho, co je vyžadováno? Úctu si můžeme vyjadřovat chováním, ne oblečením.

3. Všechny drogy jsou špatné

Nikdy jsem nevzal žádnou tvrdou drogu ani nepotáhl z cigarety a jsem za to rád.

Na druhou stranu existují psychoaktivní látky, které tělu neškodí a naopak mohou léčit, podporovat kreativitu, rozšiřovat vědomí a měnit pohled na život k lepšímu. Dokládají to například výzkumy známého českého psychiatra Stanislava Grofa, který zkoumal účinky LSD na tisících lidech. Nebyla by škoda tyto látky za celý život nevyzkoušet jen kvůli (někdy podloženým, ale často nepodloženým) varováním, která nám okolí vštěpuje?

4. O víkendech se relaxuje, přes týden pracuje

Zamysleli jste se někdy nad tím, jestli slepě nenásledujete dogmata týkající se “pracovního týdne”, která jsou zakořeněná ve společnosti?

Pokud máte možnost určovat si dny, kdy pracujete, co takhle na zkoušku pár týdnů pracovat v úterý, středu, pátek a sobotu a na relax si vyhradit pondělí, čtvrtek a neděli? Nebo co takhle pracovat sedm dní v kuse a poté si vzít čtyři dny volna? A kdo říká, že práce nemůže být relax a že máme pracovat 8 hodin denně?

Předsudků, které máme ve spojení s prací, je nepřeberné množství. Pozorujte je a vyhodnocujte, které vám škodí a které prospívají.

5. Člověk dokáže žít na pěti hodinách spánku

Výzkumy tvrdí opak.

Možná dokáže přežívat, ale i s tím bude mít po určité době problém. Podle Matthew Walkera, autora knihy Proč spíme, který se přes 20 let zabývá výzkumem spánku, existuje zlomek procenta populace těch, jejichž genetický kód jim opravdu umožňuje žít s menším množstvím spánku. Pokud tento zlomek procenta zaokrouhlíme na celá čísla, tak šance, že jste jedním z nich, je 0.

K tomu, aby naše tělo a mysl fungovaly tak, jak mají, potřebujeme alespoň 7,5 hodiny spánku a tato doba se samozřejmě liší v závislosti na věku a dalších faktorech (teenageři potřebují více, tak je nenuťme sedět v lavicích od 7:45).

Nenechte se proto zlákat americkými motivačními kecy tvrdících vám, že úspěšní lidé spí 4 hodiny a celý den makají. Takoví lidé dříve zemřou.

6. Je chytřejší vzít si hypotéku než jít do pronájmu

Pronájem i koupě mají své výhody a nevýhody. Nejsem realiťák, ale když si mohu vybrat 1) možnost snadno každých pár let vypovědět smlouvu a přestěhovat se na nové místo a nemuset platit opravy bytu/domu oproti 2) splácení hypotéky jen proto, abych mohl říct, že je to “moje”, vyberu si první možnost.

Každému bude vyhovovat něco jiného, ale nenechte se navézt do rozhodnutí, kterého budete později litovat, jen proto, že to tak “je lepší” a že nemovitosti “jsou nejlepší investice”. Udělejte si vlastní průzkum.

7. Cílem firmy je růst a zvyšovat zisky

Cílem firmy je dělat to, co si stanovíte jako svůj cíl. Pokud jste spokojeni s tím, co aktuálně děláte, proč byste se měli snažit za každou cenu růst, expandovat, najímat další lidi atd.? Krásně o tom mluví Derek Sivers ve své knize Anything You Want.

Dalším podobným programem, který někteří mají v hlavě, je domněnka, že v prvních letech podnikání musíte 100 % zisku reinvestovat zpět do podniku, i kdybyste kvůli tomu měli spát na gauči v kanceláři, jako to dělal Elon Musk. Někomu to může vyhovovat, někomu ne – zkoumejte své nevědomé programy.

8. Je špatné utrácet

Je špatné použít vydělané peníze na koupi věcí/zážitků, které máte rádi? Ramit Sethi, uznávaný finanční odborník, doporučuje vyhradit si ze svého příjmu určitou část (třeba 20 %), kterou využijete na tzv “guilt-free spending”, tedy utrácení bez výčitek.

Pokud vyděláváte 30 000 Kč, budete vědět, že každý měsíc můžete utratit 6000 Kč na věcech, které jste si předem schválili – třeba knihy, oblečení, cestování nebo cokoliv jiného, z čeho máte radost.

Proklepněte si tedy své nevědomí a pokuste se zjistit, jestli se v něm neschovávají programy zabraňující vám užít si peníze, které vyděláváte. Proč si všechny tolary šetřit na důchod, když už se vám ve stáří budou drolit kosti a budete rádi, že se sami vyčůráte?

9. Je špatné být bohatý

Opět velmi častý program, který se vlivem okolí usazuje v mysli a limituje váš potenciál. Pokud chcete být bohatí, tak buďte bohatí. Ač to někteří neradi slyší, myslím si, že peníze vyřeší většinu problémů, které kdy budete mít. Jak zpívá Jay-Z: I’ve got 99 problems and money would solve 87 of them.

Peníze vám samy o sobě prý štěstí nepřinesou, tomu věřím, ale zároveň také věřím, že jsou prostředkem, který vám pomůže vytvořit si takový život, jaký chcete.

10. Další příklady

Mohl bych psát a psát… uvedu jen několik dalších myšlenek, nad kterými stojí za to pouvažovat:

  • Cestování je drahé.
  • XYZ je zdravé a ABC nezdravé.
  • Pepa je debil.
  • Jsem šťastný/á, když svítí sluníčko, a smutný/á, když prší.
  • Američani jsou___ / Rusové jsou ____ / asiati jsou ____ / běloši jsou ____.
  • Papírové tašky jsou lepší než plastové.
  • Úspěch znamená být slavný nebo bohatý.
  • Nedokážu vstát bez kafe.
  • Veganství šetří životní prostředí. Veganství je blbost.
  • Tihle politici jsou lepší než tamti.
  • Musíme se vzít. Svatba je zbytečná.
  • Kdybych chtěl/a, dokážu přestat kouřit.
  • Většina podniků do 5 let selže, takže asi taky selžu.
  • Je nefér nestýkat se s některými lidmi jen proto, že mi berou energii.
  • Nemám talent na _____ / Nemám to v genech.
  • Hlavní je být šťastný. Hlavní je mít rodinu. Hlavní je dokázat velké věci.
  • Nemám dostatek zkušeností.
  • Jsem moc mladý/á nebo starý/á nebo ošklivý/á
  • Je nefér cestovat, když rodiče také necestují.
  • Ten, kdo neovládá gramatiku, je hloupý (jsem vinnen z této domněnky).
  • atd.

Nepřestávejte zkoumat

Nejsem cynik, ale rád zpochybňuji názory, které většina uznává za správné. Možná i proto jsme s mojí ženou začali vydávat podcast Svojí cestou.

Pokaždé, když vám někdo bude tvrdit, že je něco „správné”, „nesprávné”, „dobré” či „špatné”, zpozorněte. Otevřeně si vyslechněte daný názor, ale sami se rozhodněte, zda ho chcete přijmout nebo ne.

Minulost, přítomnost i budoucnost jsou názor a v čase se mění. Buďte proto otevřeni a nepřestávejte zkoumat.

Princip neidentifikace s myšlenkami je i jedním ze Čtyř Principů Tvoření, které jsem popsal ve své knize Detox hlavy. Vřele ji doporučuji.

Jaké zažité programy jste u sebe nebo ostatních objevili? Dejte mi vědět v komentářích 🙂

 

Vít Aora

EMOČNÍ OČISTA: ZAČÍNÁME UŽ BRZY!

7. dubna 2024 začne skupinový online kurz emoční očisty.

Budeme se učit lépe pracovat s emocemi a čistit usazenou emoční zátěž, která blokuje přirozený proud naší energie a radosti. Společně se s pomocí funkčních technik osvobodíme od tlaku negativity a vplujeme do větší lehkosti a pohody.

 

Chcete zjistit více a být u toho?

Všechny informace najdete zde:

Vodopád emoční očista