Zpět na blog

Epizodu můžete poslechnout těmito způsoby:

Poslouchej na Spotify
Poslouchej podcast Mindset Upgrade na Youtube
Poslouchej na Apple podcasts
Poslouchej na Google Podcasts

Jestli na některé z platforem nemůžete novou epizodu najít, zaklikněte si odběr, ať na vás vyskočí ihned, jakmile bude k dispozici – distribuce (obzvlášť na Apple Podcasts) někdy chvíli trvá.

A o čem to dnes je?

„Štěstí v životě není výsledkem toho, čeho dosáhneme, ale toho, že jsme doma, sami u sebe, v přítomnosti.“ – Josef Ánanda Skuhrovec

Tentokrát jsme s mojí přítelkyní Luci zavítali za Josefem Ánandou Skuhrovcem (https://cestajogy.cz/), který nás pozval do jeho nově vznikajícího meditačního centra Ramana poblíž Mníšku pod Brdy. Josefa známe z různých spirituálních akcí, kde často učí meditaci. Má neskutečné charisma a často dokáže vtáhnout lidi kolem sebe do hlubokého klidu a pohody jen tím, že zkrátka je.

Josef Ánanda Skuhrovec

Tento díl podcastu na vás dýchne atmosférou exotické Indie a hlubokých spirituálních prožitků a uvědomění. Povídáme si o tom, jak Josef díky bouračce vzdal kariéru kravaťáka a život hospodského povaleče a bez plánu odjel do Indie, kde začal objevovat spiritualitu a podstatu naplněného života.

Josef nevyznává žádná dogmata ani náboženství. Říká, že je ve své práci inspirován tradičními naukami Východu i Západu jako je Jóga, Zen, Advaita Vedanta, Tantra a další učení. Praktikoval pod vedením opravdových Mistrů, ale nepředává učení ani tradice jednoho konkrétního směru, pouze své vlastní zkušenosti. Říká, že je Průvodce na Duchovní cestě, na cestě Domů, k sobě samému.

Povídáme si o mysl-otvírajících zážitcích z Indie, kdy si Josef na překrásné pláži v houpací síti pod palmou s jointem v ruce uvědomil nenaplněnost běžného života a začal hledat štěstí uvnitř sebe. Ptáme se na to, kde začít hledat a jak se dobrat finálnímu cíli, kterému lidé říkají různě, například nirvána, osvícení, láska nebo jednota. Bavíme se o tom, jak nebýt otrokem svého myšlení a jak využít neuvěřitelnou tvůrčí sílu myšlenky.

 

🎧 V epizodě uslyšíte:

  • Zážitky z Indie – indská pohostinnost
  • Uvědomění nenaplněnosti života a počátek hledání štěstí uvnitř sebe
  • Zmizení “já” a spojení s podstatou bytí
  • Kde se spojit se svým příběhem a začít hledat, pokud nás aktuální život nenaplňuje
  • Vědomá práce s dechem, myslí, tělem a soustředěností nejen skrze jógu
  • Původní chyba mysli – vnímání oddělenosti
  • Obklopení se lidmi, kteří nás podporují
  • Proč je ateismus také náboženstvím
  • Jak nebýt otrokem svého myšlení
  • Neuvěřitelná tvůrčí síla mysli
  • Učení Jiřího Vacka – jak se naučit uvědomovat si svoji podstatu
  • Jak přemýšlet o (ne)kontrastu materiálního a duchovního světa
  • Tvoření z vnitřního ticha
  • Stavba meditačního centra Ramana: prostor realizace

O tichu:

„Je potřeba naučit se mít pod kontrolou to, co se děje na úrovni našeho myšlení. A to až do té úrovně, že když chci, aby teď bylo uvnitř ticho, tak je uvnitř ticho. To je klíčový moment. Když se dostaneme do fáze, že jsme kdykoliv bez cizí pomoci schopni se v mžiku zastavit a vnímat to ticho za myslí, jsme doma. Tam jsme vědomí své božské podstaty. To je první mistrovská úroveň.“ – Josef Ánanda Skuhrovec

O síle myšlenky:

„Vše, co myslíme, je energie, kterou tvoříme svůj vlastní život. Každá myšlenka, a to i ta úplně nevědomá, která běží někde na pozadí a o které nevíme, tvoří a přitahuje do našeho života to, co do ní vkládáme. Pokud pochopíme tento proces a naučíme se ho vědomě kontrolovat, naučíme se přitahovat si věci, které nám neubližují a dělají náš život snesitelný a šťastný.“ – Josef Ánanda Skuhrovec

O osvícení:

„Před osvícením jsem nosil vodu a štípal dřevo. Po osvícení nosím vodu a štípám dřevo.“ – zenové přísloví

Přeji vám povznášející poslech! 🙏

Odkazy

 

Líbí se vám naše tvorba?

Nově nás můžete podpořit na Patreonu a k tomu získat exkluzivní bonusy.

Jestli vás tento podcast baví a přináší vám do života hodnotu nebo jen chcete podpořit naši tvorbu, jděte na www.patreon.com/luciavita a vyberte si jednu ze tří úrovní odměn. Virtuálně nás tak pozvete na čaj a získáte bonusy, které jinde nenabízíme. 😇🍵🙏 Moc děkujeme!

Vybrat odměnu 💎

Připojte se k více než 5 000 odběratelům mého pátečního Mindset Newsletteru. Jednou za 14 dní získáte 5 praktických tipů pro váš seberozvoj.

optin form

Nech to jít:
3 týdny k emoční svobodě

Aktuálně můžete projít mým novým online kurzem práce s emocemi. Propustíte usazené emoce z minulosti, naučíte se zvládat emoční vlny, více přijímat sebe a své emoce a uvolníte se do života ve větší lehkosti, radosti a emoční vyrovnanosti.

Vít Aora

MINDSET NEWSLETTER

Přidejte se k více než 5 tisícům lidí a odebírejte můj 14denní páteční Mindset Newsletter. Sdílím v něm vždy 5 krátkých tipů pro nastavení mysli, zkvalitnění života a skutečné sebepoznání.

Navíc vám zdarma pošlu jednu z mých nejoblíbenějších vedených meditací Energetický restart, která vám pomůže se za 11 minut kdykoliv přeladit do klidu a pohody.

formulář