Zpět na blog

Tento článek je ve značně rozšířené a upravené podobě součástí mé knihy Detox hlavy: Praktické techniky, rituály a postupy pro čistou mysl a skvělý pocit z každého dne.

Přiznám se: Podivně se vyžívám ve zbavování se věcí.

Když jsme se před pár lety s rodinou stěhovali z domu do bytu, měl jsem radost z vyhazování starých nepotřebných předmětů zbylých z doby „třeba se to jednou bude hodit”.

Cítil jsem, že se s vyhazováním zvětšoval nejen fyzický prostor kolem mě, ale i prostor v mé hlavě – prostor pro nové zážitky, nové zkušenosti i nové věci, které mi budou lépe sloužit. Těšil jsem se na krok do neznáma, na nové začátky!

Tento příspěvek ale nemá být o velkých změnách.

Je spíše o těch malých, na první pohled nepatrných, které můžeme dělat pravidelně a bez velkých příprav. Přitom mohou dlouhodobě pozitivně ovlivnit náš pocit štěstí.

Rád bych vám představil minimalismus tak, jak ho vnímám já, a navrhl možnosti, jak ho můžete aplikovat do svého života.

O čem minimaismus je a není

Podle Wikipedie je minimalismus směr, ve kterém

“…použití jednoduchých prostředků slouží pro dosažení maximálního účinku. Odstranění všeho nepodstatného umožňuje divákovi, posluchači nebo čtenáři intenzivně vnímat základní a důležité složky díla.”

Slovo „dílo” si v této definici vyměňte za „život” a z minimalismu je rázem návod, jak lépe žít.

Minimalismus se stává čím dál populárnějším tématem. Dává to smysl.

Vývoj trendu minimalismu Trend celosvětového vývoje popularity slova “minimalist” od roku 2004 do přítomnosti

Minimalismus je reakcí na konzumní společnost. Zahrnuje zvažování, jaké věci chceme vlastnit a zda je doopravdy potřebujeme. Minimalista nežije pod skálou, ale preferuje kvalitu před kvantitou.

Minimalismus zahrnuje zvažování, kterým esenciálním činnostem se věnovat. Minimalista se nesnaží stát průměrným v 20 činnostech, ale zaměří svou plnou pozornost na jednu nebo dvě, ve kterých se stane expertem.

Minimalismsu zahrnuje zvažování, kým jste. Minimalista se nesnaží být vším a každým, naplňovat každou roli a mít všechny charakterové rysy. Minimalista vědomě volí, jakým člověkem chce skutečně být.

Minimalismus tedy není o tom odpírat si potěšení. Je o tom zaměřit svoji pozornost na ty nejpodstatnější věci a tím maximalizovat svůj požitek z žití.

Skvěle to ilustruje Matt D’Avella. Nepřeskakujte první minutu. 🙂

Jak konkrétně využít minimalismus pro zkvalitnění svého života

Rozlišuji tři směry, ve kterých lze začít ubírat a osekávat, aby zbylo jen to esenciální. Co máte, co děláte a kým jste. Tyto tři oblasti spolu úzce souvisí a navzájem se ovlivňují.

Co máte

Když se lidé poprvé dozví o minimalismu, většinou začnou se svým šatníkem – vytřídí oblečení, které nenosí. Začali redukovat to, co mají.

Je to skvělý začátek a já sám se cítím spokojenější, když můžu z šuplíku vytáhnout jakékoliv triko a nemuset přemýšlet, jestli se hodí na dnešní schůzky nebo ne. Mým cílem je mít v arzenálu jen a pouze ty věci, z kterých mám skvělý pocit a které nosím s radostí.

Podobně můžete redukovat psací potřeby a další předměty na své pracovní ploše, nádobí, elektrospotřebiče (vážně potřebujete 5 hrnců a 3 mixéry s 10 různými nástavci?), hygienické potřeby, nábytek, plastové obaly, dárky (darovat jeden promyšlený osobní dárek) i potraviny (proč mít ve spíži 30 druhů koření, když jich používám 7?).

minimalismus nábytek

Následně se můžete přesunout do digitálního světa a utřídit svou počítačovou plochu a záložky v prohlížeči, odinstalovat nepoužívané aplikace, promazat staré fotky, zrušit předplatné nepotřebných služeb a tak dále a tak dále.

Pročištěním prostředí kolem sebe pročistíte i svoji hlavu. Jak venku, tak uvnitř – jak uvnitř, tak venku.

Druhou kategorií je…

Co děláte

Sundali jste všechny nepotřebné věci z psacího stolu a odstranili záplavu ikonek z plochy, darovali knihy, které už nebudete číst a vyházeli staré účtenky a věrnostní kartičky. Teď je čas zaměřit se na to, co děláte.

1) Sepište si na kus papíru všechny aktivity, které vám během týdne zabírají čas.

Sepište si s kým se scházíte, na čem pracujete, jak trávíte víkendy, jak často jezdíte v autě nebo MHD, co čtete a kolik času trávíte na Instagramu a Messengeru.

2) Druhým krokem je zamyslet se, jestli tyto aktivity přispívají k tomu, čeho v životě chcete dosáhnout.

Potřebujete se každý večer dívat na seriál, když chcete rozjet podnikání? U každé položky seznamu se zastavte a narovinu si odpovězte, proč ji věnujete čas a jestli v tom chcete pokračovat. Co radši věnovat čas svému rozvoji?

tibetská mísa

Stejně důležité jako to, co děláte, je totiž to, co neděláte. Dokonce navrhuji vytvořit si svůj NOT-TO-DO list, který je možná i důležitější než váš TO-DO list.

Osobně jsem si sepsal všeobecné aktivity, které nechci dělat (neujíždět na cukru, neposlouchat při práci neustále hudbu, nestěžovat si,…) a také konkrétnější aktivity, které nechci vykonávat v rámci své firmy, abych mohl lépe využít svůj potenciál.

Hodně mi pomohlo vytvořit si myšlenkovou mapu svých projektů, které jsem si seřadil do časové linky podle toho, v jakém pořadí je chci zrealizovat. Trénuji tím dotahování věcí do konce a vědomé vybírání priorit. V tomto mi pomáhá i Rozcestník, ve kterém si každý měsíc volím oblast života, na kterou se chci zaměřit.

Dále jsem například odstranil každoranní rozhodovací paralýzu z přemýšlení nad tím, co si dát k snídani. Většinu dní jím jedno ze tří jídel, které mi chutnají a po kterých mám nejvíce energie.

Přesouváe se k třetí kategorii, kterou je…

Kým jste

Co máte a co děláte z velké míry ovlivňuje to, kým jste. Vlastně to nejvíce funguje naopak – to, kým jste, zapříčiňuje to, co děláte a následně to, co máte.

Výrazem „kým jste“ nemyslím spirituální otázky bytí a nebytí, ale mluvím prakticky o našich hodnotách, vlastnostech a přesvědčeních.

Zjistil jsem, že jedny z nejdůležitějších hodnot jsou pro mě vnitřní klid a neustálý rozvoj.

Klidem nemyslím setrvávání na jednom místě a život v teple a jistotě, ale hluboký vnitřní klid, kdy cítím napojení na své opravdové já a uvědomuji si, že je vše v pořádku. Zároveň mě baví neustále se rozvíjet a objevovat. Rozhodl jsem se, že jsem klidný a pozitivní člověk, který si odhodlaně jde za svými sny. Díky tomuto rozhodnnutí o své „identitě“ je pro mě poté snažší rozhodovat se, kterou cestou se v životě vydat a jak se zachovat.

Les a moře: utřiďte si své priority, staňte se minimalisty

Stejně tak si i vy můžete říct, jaké charakterové rysy, přesvědčení a životní principy jsou pro vás klíčové a následně si sepsat způsoby, jak je dále podporovat a rozvíjet. Toto cvičení je také součástí Rozcestníku.

Minimalismus je o tom zaměřit se na to, co je esenciální.

Nemyslím si proto, že je dobré snažit se být vším najednou – skvělým studentem, odhodlaným podnikatelem, humorem sršícím extrovertem, olympijským sportovcem, michelinským kuchařem, uznávaným autorem a televizní hvězdou.

Stanovte si své hodnoty a nenechte se strhnout vším, co v dnešní době můžete. Vyberte si několik oblastí, na kterých vám záleží, a v nich vynikněte. Takový přístup k životu je aspoň sympatický mně. Jak to máte vy?

Začít můžete dnes

Minimalismus není kult ani uzavřená komunita asketických bláznů. Snad jsem vám vyvrátil některé mylné domněnky a inspiroval vás k tomu aplikovat třeba jedinou navrhovanou možnost do svého života. Pokud ano, rád uslyším, která to je 🙂

Začněte s tím, co máte. Rozhlédněte se kolem sebe a nechte si jen ty věci, které vám přináší radost. Věci typu „někdy se to může hodit” většinou stejně skončí v popelnici, jen o pár let později. Buďte obklopeni předměty, které vám dělají radost nebo mají jiný jasný přínos.

Poté pokročte k tomu, co děláte – na denní, týdenní i roční bázi – a přejděte k tomu, kým jste.

Právě vaše identita „kým jste“ nejvíce ovlivňuje vaše prožívání tohoto světa. Není to ale nejjednodušší první krok, proto jsem začal s redukováním věcí a identitu zařadil až na konec. Hlavní je totiž začít.

Minimalismus vnímám jako způsob, jak věnovat energii smysluplným věcem a pročistit si nejen prostor kolem sebe, ale i své životní priority.

Tak co… jak vnímáte minimalismus vy? 🙂

Kam dál?

Dalším skvělým krokem na cestě pročišťování svého života je redukovat šum a naučit se soustředit.

Nejlepší videa o minimalismu, která jsem kdy objevil, točí již zmiňovaný Matt D’Avella.

 

Připojte se k více než 5 000 odběratelům mého pátečního Mindset Newsletteru. Jednou za 14 dní získáte 5 praktických tipů pro váš seberozvoj.

optin form

Nech to jít:
3 týdny k emoční svobodě

Aktuálně můžete projít mým novým online kurzem práce s emocemi. Propustíte usazené emoce z minulosti, naučíte se zvládat emoční vlny, více přijímat sebe a své emoce a uvolníte se do života ve větší lehkosti, radosti a emoční vyrovnanosti.

Vít Aora

MINDSET NEWSLETTER

Přidejte se k více než 5 tisícům lidí a odebírejte můj 14denní páteční Mindset Newsletter. Sdílím v něm vždy 5 krátkých tipů pro nastavení mysli, zkvalitnění života a skutečné sebepoznání.

Navíc vám zdarma pošlu jednu z mých nejoblíbenějších vedených meditací Energetický restart, která vám pomůže se za 11 minut kdykoliv přeladit do klidu a pohody.

formulář