Zpět na blog
Pst... Mám novinku!
Vydal jsem knihu Detox hlavy: Praktické techniky, rituály a postupy pro čistou mysl a skvělý pocit z každého dne.
Omrknout detox

Během svých (krátkých) studií na ekonomce v Praze jsme na předmětu Principy managementu dostali za úkol udělat si tzv. Myers–Briggs test, krátce MBTI test.

Našel jsem stránku 16personalities.com, kde je tento test krásně vizuálně zpracován. Test vás zařadí do jedné z 16 kategorií označující typologii osobnosti. Těchto 16 osobností se dělí do čtyř kategorií – analytici (Analysts), diplomati (Diplomats), strážci (Sentinels) a průzkumníci (Explorers).

Typologie osobností MBTI - Explorers - průzkumníci

Jedná se o osobnostní test, díky kterému zjistíte, kde se pohybujete ve spektru introvert-extrovert, jaké jsou vaše silné a slabé stránky, na co si dát pozor při rodičovství nebo podnikání, jaký protějšek se k vám hodí ve vztahu, na čem vám záleží v přátelství a jak se nejspíše chováte na pracovišti.

Než takový test odsoudíte s tím, že víte, jací jste, zamyslete se nad tím, jaké výhody může mít znalost těchto typologií ve vztahu k ostatním lidem. Možná najednou pochopíte, proč se váš kolega chová jako osina v zadku a proč vaší sestru odpuzuje pohled na akvarijní rybičky.

Každá osobnost je charakterizována čtyřmi písmeny. Mně vyšla kombinace INFJ, tedy advokát. Po celou dobu čtení popisu INFJ jsem nezavřel pusu – sedělo to na mě jak prdel na hrnec! Podrobně jsou mé výsledky zobrazeny v mém MBTI profilu.

Ne každého test přesně vystihne, ale většinou najdete charakteristiky, které na vás budou sedět (princip horoskopů? :D).

Výsledky mého MBTI testu

Během vyučování jsme měli za úkol rozdělit se do několika skupin právě podle toho, jaké osobnosti nám vyšly. K úžasu všech jsme si v rámci skupin opravdu skvěle rozuměli.

Každá osobnost má v populaci jiné procentuální zastoupení. Advokátů je prý necelé procento, logistiků až 13 %. V USA je prý vaše typologie osobnosti podle testu MBTI tak významnou informací, že firmy tyto údaje o svých zaměstnancích pečlivě střeží – pokud jim zaměstnanci výsledky vůbec prozradí.

Zajímavé je i detailní zobrazení výsledků pro konkrétní kontinenty nebo země. Naříklad výsledky měření v České republice ukazují, že je zde o 3 % více introvertů než extrovertů, nejvíce je zde turbulentních prostředníků a oproti světu jsme více zaměřeni na konstantní seberozvoj.

Zajímavé, ne? Další zajímavostí je, že každý pátek posílám mailem Týdenní Výcuc 4-6 top poznatků mého týdne 🙂 (Nestoudná odbočka, jsem si toho vědom).

MBTI výsledky České republiky

Levý zelenomodrý sloupec označuje Českou republiku ve srovnání se světem, Evropou a USA.

MBTI je velmi komplexní test a sám nerozumím všem jeho výsledkům a teoriím, na toto téma byly sepsány celé knihy, ale i “amatéři” mohou získat spoustu užitečných poznatků.

Ne každý je fanda osobnostních testů. Častým argumentem je, že nějaký test přece neurčuje, kdo jsem. Zcela souhlasím! Já mám osobnostní testy rád z toho důvodu, že mi pomáhají uvědomit si věci, které o sobě tuším, ale nevnímám naplno. To, jestli se výsledky budu řídit nebo ne, je už přeci na mně.

Doporučuji vám udělat si tento test. Existují i české verze testu, stačí googlit. Vyplnění vám zabere zhruba 20 minut a pravděpodobně dostanete výsledky, které vás překvapí svou přesností. Pro ještě přesnější výsledky se vyvarujte prostřední možnosti “ani ani, ani ne” a odpovídejte pouze tehdy, máte-li na daný výraz vyhraněný názor “určitě ano” nebo “určitě ne”. U otázek, kde byste chtěli volit možnost ve středu spektra, raději nevyplňujte nic a otázku přeskočte.

Tak co, která z 16 osobností vám vyšla?

Vít Aora

EMOČNÍ OČISTA: ZAČÍNÁME UŽ BRZY!

7. dubna 2024 začne skupinový online kurz emoční očisty.

Budeme se učit lépe pracovat s emocemi a čistit usazenou emoční zátěž, která blokuje přirozený proud naší energie a radosti. Společně se s pomocí funkčních technik osvobodíme od tlaku negativity a vplujeme do větší lehkosti a pohody.

 

Chcete zjistit více a být u toho?

Všechny informace najdete zde:

Vodopád emoční očista