Zpět na blog

Žijí ve mně dvě osobnosti. Jedna je fajn, druhá je svině.

Když se špatně vyspím nebo mě něco rozhodí (stává se často), ovládne tělo a mysl depresivní Poser, který svět vidí v ponurých barvách. Rád mi několikrát za minutu připomene, že to, co dělám, postrádá smysl, a že nebude líp. Živí se sebelítostí, nihilistickými myšlenkami a mléčnou čokoládou.

Jindy se naopak projeví vnitřní Ježíš, který rozdává úsměvy, nenávist opětuje láskou a vodu mění ve víno (nebo spíš v zelený čaj). Miluje život, naplno si užívá přítomnost a věří, že bude lépe a lépe. Vždyť život je láska. Nejradši by se oblékl do batikovaného trika a vyběhl tančit do ulic.

Většinu času trávím v zóně mezi dvěma extrémy, kdy Ježíš kope Posera do zadku a brání mu v strávení dne ležením na koberci ve fetální pozici a Poser zase brání Ježíšovi v obléknutí batikovaného trika. Je to příjemný balanc, který zajišťuje, že dokáži spokojeně fungovat a nebýt ukřižován.

Dlouho jsem pozoroval, v jakých situacích se která z těchto osobností přihlásí o slovo. Vypozoroval jsem několik rozhodujících faktorů a vytvořil desatero, které by Ježíš zcela jistě schválil. Jeho následování mi zajišťuje příjemnější, bez-Poserový život.

  1. Pod nos neprď si
  2. Všímavost praktikuj
  3. Serotonin vyplavuj
  4. Chmury zažeň brokolicí
  5. Za Pho Bo poděkuj
  6. Kuráž si vypěstuj
  7. Samota přítel tvůj jest
  8. Bankovek neboj se
  9. Kmenem svým obklop se
  10. Nová území dobývej

1. Pod nos neprď si

Vypadni ven. Neseď doma a běž nasávat čerstvý vzduch. Nech se osvítit sluncem, ošlehat větrem a ušní bubínky pohlaď zpěvem ptáků. Obzvlášť pokud žiješ v malém bytě, snaž se trávit co nejvíce času venku a doma často větrej. Čerstvý vzduch a modré nebe nad tebou ti poskytne pohled na život z jiné, zdmi neohraničené, perspektivy. Až budeš venku, nezapomeň zhluboka dýchat.

2. Všímavost praktikuj

Všímej si, co se kolem tebe a v tobě děje. Co cítíš, co slyšíš, co vidíš, na co myslíš? Nenech se strhávat nekončícím proudem myšlenek a povznes se nad něj. Vytvoříš si tak nový mentální prostor a zjistíš, že většina stresu sama zmizí. Právě myšlenky jsou zdrojem většiny nepříjemných emocí (pokud tě zrovna nehoní lední medvěd nebo důchodce v Kauflandu, pak je stres na místě). Všímavost se můžeš učit v klidu při meditaci a postupně ji začít přenášet i do dalších situací, třeba jízdy tramvají, vaření nebo konverzace s partnerem či partnerkou. Zanedlouho začneš jednat méně impulzivně a více vědomě.

3. Serotonin vyplavuj

Neseď na zadku a hýbej se. Strečuj tělo, posiluj a vyplav hormony štěstí při kardio cvičeních. Stres se ukládá v těle, tak ho odfiltruj. Mít protažené a zdravé tělo je obrovská slast – dopřej si ji. Najdi si různá kompenzační cvičení, obzvlášť jestli často sedíš v kanclu nebo hraješ tenis. Cvič jógu nebo čchi-kung, skákej panáky, klikuj, plavej, saunuj se. Nemusíš to přehánět, i málo je více než nic a pokud nejsi na pohyb zvyklý/á, začni zvolna.

4. Chmury zažeň brokolicí

Jste to, co jíte, zní známá poučka. Dostatečně se hydratuj a přijímej kvalitní zdravou potravu. Každý je jiný, tak se nenech strhnout názory spolužáků nebo instagramerů. Pozoruj, co ti dělá dobře a co špatně a hýčkej své tělo. Jestli ti mastné jídlo nedělá dobře, zamávej bůčku pápá. Jestli se po vegetariánské stravě cítíš slabý/á, tak si ten řízek dej. Řiď se svými pocity, ale ne závislostmi.

5. Za Pho Bo poděkuj

Vytrénuj svůj mozek tak, aby místo negativ začal sám vyhledávat pozitiva. Každý den poděkuj za 10 věcí, za který jsi vděčný/á, brzy se začneš cítit mnohem lépe. Nespadni ale do rutiny, vděčnost opravdu prociťuj a zdůvodňuj si, proč jsi za danou věc vděčný/á – své pocity neofejkuješ, buď to cítíš, nebo ne. Připoj cvičení vděčnosti k nějakému existujícímu rituálu, který děláš každý den, třeba čištění zubů nebo pití vody. Tento spouštěč ti pak připomene, abys věci nebral/a za samozřejmost.

6. Kuráž si vypěstuj

Překonávej se, dávej si výzvy, vystupuj z komfortu a vybuduj si elitní mindset. Nauč se přetínat negativní myšlenkové cykly a spojovat se se svou vnitřní silou a odhodlaností. Začni maličkostmi – zvedni na ulici pohozený odpadek a hoď ho do koše – a postupuj k náročnějším osobním hrdinstvím, kterými postupně vybuduješ svou sebedůvěru a naučíš se jednat, když je potřeba jednat. Síla leží i ve zranitelnosti. Nauč se otevřeně říkat to, co cítíš, beze strachu, co si ostatní pomyslí.

7. Samota přítel tvůj jest

Možná ve svém nitru cítíš prázdnotu. Cítíš díru, která se často projeví tehdy, když jsi sám/sama se sebou, a kterou se snažíš zakrývat množstvím činností a aktivit, jen abys ji necítil/a. Já to tak někdy mám. Možná ji zakrýváš hraním počítačových her, sledováním YouTube videí, prací až do noci nebo scházením se s kamarády. Zkus někdy nedělat nic a jen pozorovat ten pocit samoty. Dobře se pozoruje v naprosté tmě. Nauč se být sám se sebou, přestože to je někdy nepříjemné. Samota nabízí šanci nahlédnout hlouběji do svého nitra, což je pohled, kterému se často vyhýbáme.

8. Bankovek neboj se

I slavný rapper Jay-Z říká, že má 99 problémů a peníze by vyřešily 87 z nich. Peníze nejsou zlo, peníze nejsou ani dobro, jsou to zkrátka obyčejné papíry, které jsme si zvolili jako prostředek pro vyjádření důvěry. Mít kladný vztah k penězům a umět s nimi nakládat je velká výhoda do života. Peníze prý zvýrazňují charakter člověka – z debila udělají ještě většího debila, ze štědrého člověka většího altruistu. Pokud se neplánuješ odstěhovat do komunit odstřižených od zbytku světa, vždy budeš v kontaktu s penězi, tak proč si k nim nevytvořit vřelý vztah.

9. Kmenem svým obklop se

Je skvělý pocit být obklopen lidmi, kteří si navzájem rozumí a sdílejí své zájmy. Vyhledej komunity lidí zabývající se stejnými zájmy jako ty a pravidelně se s nimi scházej. Jakmile narazíš na správné lidi, uvidíš, že si budete mít co povídat celý večer a stále to nebude dost. Pocítíš, jaké to je, být podporván/a ve svém nadšení. Takové prostředí nahrává zrychlenému osobnímu rozvoji a kromě nových přátel získáš i čerstvou energii do života.

10. Nová území dobývej

Nesetrvávej na jednom místě a vyhledávej změnu. Svět je obrovský a nabízí tolik příležitostí k objevování, že by byla škoda strávit celý život doma na zadku louskáním buráků. Přestěhuj se do zahraničí, vyzkoušej nové koníčky, poznej nové lidi, změň práci, založ byznys, nauč se japonsky, zkrátka poznávej a užívej si změnu. Je marné pěstovat si falešný pocit jistoty ve světě, kde se každý moment vše mění. Jestli cítíš, že jsi již dlouho zaseknutý v blátě, třeba je načase udělat velkou změnu a podívat se na život z jiného úhlu. Ty sám/sama víš nejlépe, kde by se hodil nový vítr.

Budeš-li následovat toto desatero pro 21. století, věřím, že se postupně začneš cítit šťastnější a volnější.

Tento článek píši i jako průvodce sám pro sebe. Vím, co je pro mě dobré, ale často na to zapomínám. Posledním jedenáctým přikázáním by proto mohlo být “žitu do flinta neházej”, aneb vytrvej a nepropadej panice, když se ti v životě něco začne nedařit a když zapomeneš následovat své hodnoty. Buď vděčný/á, že sis uvědomil/á, co se děje, a naskoč zpět ?

Chybí ti zde něco? Máš své postupy, jak se udržet v pohodě a být šťastnější? Dej mi vědět v komentářích nebo mi napiš email ?

Vít Aora

EMOČNÍ OČISTA: ZAČÍNÁME UŽ BRZY!

7. dubna 2024 začne skupinový online kurz emoční očisty.

Budeme se učit lépe pracovat s emocemi a čistit usazenou emoční zátěž, která blokuje přirozený proud naší energie a radosti. Společně se s pomocí funkčních technik osvobodíme od tlaku negativity a vplujeme do větší lehkosti a pohody.

 

Chcete zjistit více a být u toho?

Všechny informace najdete zde:

Vodopád emoční očista