Zpět na blog

K vyřešení problému je často potřeba podívat se na něj z jiné roviny.

Už několikrát se mi stala situace na chlup podobná této: Řeším programovací problém, hodiny zkouším všechno možné, projíždím fóra, hledám odpovědi, snažím se program zprovoznit. Nic, žádné řešení nepřichází a čas utíká.

Potom vstanu, jdu na záchod nebo něco zakousnout (znáte ten podvědomý tik, kdy podesáté otevřete lednici a zkontrolujete, co je uvnitř, pro případ že by se v ní náhodou zhmotnil přesně ten kus jídla, na který máte chuť?) a v tu chvíli mi to secvakne – vždyť to můžu naprogramovat úplně jinak a tenhle problém, který už několik hodin řeším, tím úplně obejdu!!

Jsou dva typy problémů:

1. Problémy, které musíte vyřešit rychle

Oranžová – plyn, nebo brzda?
Spadl eshop – obětovat tržby a dokončit schůzku, nebo se sbalit a jet domů nahodit web? (Odpověď je mít web, který nespadne.)
Číšník – náhodně ukázat na jedno jídlo v lístku, nebo požádat o více času?

Zkrátka “problémy”, které řešíte ihned. U takových situací se většinou vyplatí dát na svou intuici. No… asi si na křižovatce nevytáhnete tablet a nezačnete kreslit myšlenkovou mapu všech možných řešení.

2. Problémy, u kterých máte prostor se nadechnout

Pokud máte na vyřešení problému více času, vyplatí se poslechnout rady omílané učitelkami:
“Dvakrát měř, jednou řež” a “Jsi si jistý, že to chceš odevzdat? Radši si to ještě zkontroluj!”

Příště, až z ničeho nic dostanete skvělý nápad a v ten samý moment začnete s jeho realizací, se zastavte. Co takhle nejdříve vše promyslet a nestrávit čtyři hodiny prací na něčem, co šlo ve skutečnosti udělat za 30 minut?

Můžete si své myšlenky načmárat na papír, vytvořit si myšlenkovou mapu (např. MindMup rozšíření pro Google Drive), uvařit si nejdříve čaj nebo se jít na chvíli projít a popřemýšlet o detailech na čerstvém vzduchu. Většinou vás napadne efektivnější řešení a ušetříte si spoustu času a energie.

Shrnující tip: U akutních problémů zkuste poslechnout intuici (pokud vaše intuice není svině), u neakutních vše promyslete a až potom začněte realizovat.

V rámci tohoto článku se dále budeme bavit o druhém typu problémů.

Podstata řešení problémů

“Žádný problém nemůže být vyřešen na stejné úrovni myšlení, která jej stvořila.” – Albert Einstein

Každý ví, že na řešení problému je dobré se vys(p/r)at. Někdy problém nemůžete vyřešit bez toho, abyste se na něj podívali z jiného úhlu. Rád vždy uvádím co nejkonkrétnější příklady, takže tady jsou:

  • Láká vás život v cizině, ale nevíte, jestli to je opravdu to, co chcete. Takovou situaci nevyřešíte, ať už o ní budete přemýšlet sebevíc -> prostě se sbalte a vyzkoušejte to!
  • Nevíte, jak vylepšit váš produkt, který se moc neprodává -> sejděte se face-2-face se svými zákazníky a zeptejte se jich na názory.
  • Nebaví vás práce -> vezměte si na pět dní volno a popřemýšlejte o alternativách z útulné kavárny na druhé straně republiky.
  • Nemůžete vyřešit zapeklitý problém v programování -> mrkněte na YouTube, jak celý systém navrhnout lépe.
  • Přemýšlíte, co se životem po vysoké -> během studia pracujte jako stážista ve firmách z různých oborů a získejte tak větší přehled o tom, co by vás mohlo bavit.

Podstatou řešení problémů je podívat se na záležitost z jiného úhlu.

Jak tedy vyřešit problém?

1. Změňte názvosloví
Když o komplikovaných situacích přestanete přemýšlet jako o problémech a začnete je vnímat jako výzvy, přeladíte se z módu “achjo, mám problém, to je den…” do módu “pojď sem, podám si tě!”

2. Definujte problém
Řešíte správný problém? Je to vlastně problém? Má cenu ho řešit? Uvědomte si, co se snažíte vyřešit a jestli to stojí za řešení. Pokud řešíte správný problém a má cenu ho řešit, ladně pokračujte ke kroku 3.

3. Změňte úroveň myšlení
Dejte si pauzu, skočte na phở bò, proběhněte se, vyspěte se, přelaďte playlist, změňte prostředí. Cílem je přejít na vyšší úroveň vědomí, přerušit tunelové vidění a v ideálním případě na problém dočasně zapomenout. Během tohoto procesu k vám pravděpodobně samo od sebe připluje vhodné rozuzlení, stejně jako kytka vykvete tomu, kdo ji nepřelévá (proč jsi musel chcípnout, pane Fíkus, já tě měl tak rád!!).

4. Zvažte možnosti
Udělejte si přehlednou rešerši potenciálních řešení. Stačí krátký odrážkový seznam tužkou čárnutý na kus papíru. Vymyslete alespoň tři možnosti, zvažte je, vyberte výherce a dejte se do řešení. Done. Finito. Čas ušetřen, problém zmi(jo)zel.

Profi rada od profi profíka: Ve střevech máte tolik bakterií, že po dobrém vytrůnění je z vás doslova nový člověk. Nový člověk = nové nápady!

Zmizí strach, zmizí problém

Řešení problémů je jednoduché. Rozhodnete se pro jednu možnost a pak sledujete, zda to vyšlo nebo ne. Klíčem je naučit se nepodělat se, když něco poděláte. Selhání neexistuje, to je jen váš pohled na věc. Dokud vždy děláte nejlepší rozhodnutí, jakého jste v danou chvíli schopni, nemáte čeho litovat.

Někdy se vyplatí problém do hloubky analyzovat, jindy je výhodnější odhodlaně se rozhodnout pro jednu z variant. Vždy si ale pamatujte, že komplikovaný problém nevyřešíte na stejné úrovni myšlení, na které vznikl.

Připojte se k více než 5 000 odběratelům mého pátečního Mindset Newsletteru. Jednou za 14 dní získáte 5 praktických tipů pro váš seberozvoj.

optin form

Nech to jít:
3 týdny k emoční svobodě

Aktuálně můžete projít mým novým online kurzem práce s emocemi. Propustíte usazené emoce z minulosti, naučíte se zvládat emoční vlny, více přijímat sebe a své emoce a uvolníte se do života ve větší lehkosti, radosti a emoční vyrovnanosti.

Vít Aora

MINDSET NEWSLETTER

Přidejte se k více než 5 tisícům lidí a odebírejte můj 14denní páteční Mindset Newsletter. Sdílím v něm vždy 5 krátkých tipů pro nastavení mysli, zkvalitnění života a skutečné sebepoznání.

Navíc vám zdarma pošlu jednu z mých nejoblíbenějších vedených meditací Energetický restart, která vám pomůže se za 11 minut kdykoliv přeladit do klidu a pohody.

formulář