Zpět na blog

Novoroční předsevzetí jsou jen roční cíle maskované pod luxusním názvem. Bohužel u většiny lidí to novoročním předsevzetím opravdu končí – na Nový rok si něco předsevzou (?) a krátce po Novém roce na to zanevřou. Stanovování cílů je přitom skvělý způsob k přiblížení se ke svým snům a posílení svého odhodlání.

V tomto článku se dozvíte tipy a triky na stanovení předsevzetí (tedy cílů) takovým způsobem, abyste ze sebe měli na konci roku radost a nemuseli smutek zajídat čokoládou.

Jak si předsevzetí stanovit

1. Nedávejte si roční předsevzetí

Stanovte si cíle na 6 měsíců, ne na rok. Tím získáte šanci přehodnotit cíle v polovině roku. Podle Parkinsonova pravidla navíc zkrácením časového úseku zkrátíte i čas, který budete potřebovat k jejich dosažení.

“Každá práce trvá tak dlouho, kolik je na ni k dispozici času” – Cyril N. Parkinson

2. Svá očekávání vydělte dvěma

Před startem nového roku vám v žilách koluje alkohol, cukroví a zbytky kapra. Nenechte se zmámit svými hollywoodskými představami o tom, jak začnete 6× týdně běhat, za 3 měsíce uběhnete maraton a jak tím svým kolegům vytřete zrak. Vaše nové cíle a systémy (více o systémech níže) by měly být na hranici vaší komfortní zóny, ne za ní ani před ní. Tak zajistíte efektivní osobnostní rozvoj a zamezíte předčasné abdikaci.

Chcete hrát 4× týdně na kytaru? Určete si, že budete hrát 2×. Když už se budete cítit motivovaní a opravdu budete hrát 4×, dvojnásobně předčíte svůj cíl a budete nadšení. Chcete meditovat každý den 30 minut? Co takhle 3× týdně půl hodiny nebo 6× týdně 15 minut?

3. Upřednostňujte systémy před cíli

Systémy jsou činnosti, které děláte opakovaně a ze kterých se stanou zvyky. Zavedením funkčních systémů docílíte mnohem větších výsledků než jen občasnými akčními výstřely do tmy motivovanými inspirativním videem na YouTube.

Přečtěte si, jak si vytvořit fungující systémy.

4. Určete si 1-3 prioritní cíle

Jo, ohledně toho seznamu 37 cílů, který jste si sepsali…

Určete si 1-3 cíle, kterých tento rok opravdu dosáhnete. Na kterých vám záleží nejvíce? Které vás největšími kroky dovedou k vaší dlouhodobé vizi? Které cíle vám udělají obrovskou radost i pokud ostatní selžou? Zvýrazněte si tyto cíle, přestože vám i ty ostatní připadají důležité.

Jak u předsevzetí vydržet

Jen pouhá desetina lidí, kteří si stanoví novoroční předsevzetí, jich do konce roku dosáhne. Ta desetina je přibližná, nějaké zdroje tvrdí 8 %, jiné 15 %, na konkrétním čísle nezáleží. Záleží ale na tom, že je to zatraceně málo. Když něco slíbíte, ať už kamarádovi, babičce nebo kolegovi, tak to přece dodržíte, ne? Aspoň byste měli, jinak vaše slova ztrácí váhu.

To stejné platí u předsevzetí a cílů, akorát ten člověk, kterému něco slibujete, jste vy sami. Rozmyslete si proto, co si slibujete, a když už si něco slíbíte, udělejte vše pro to, abyste to dodrželi. Tím, že si radši neslíbíte nic, si také něco slibujete – to, že se celý život plánujete vyhýbat výzvám.

Jak tedy vydržet?

1. Začněte s proč

Za čím jdete? Proč si stanovujete to, co si stanovujete? Jaká je vaše vize? Začněte s proč.

Přečtěte si knihu: Simon Sinek – Začněte s proč

Přečtěte si článek: Podnikejte tak, abyste to milovali

2. Rozhodněte se

Musíte přesvědčit sami sebe, že jste rozhodnutí. Musíte vědět, že daný cíl splníte nebo že pro to uděláte maximum. Dejte svému rozhodnutí váhu. Proneste ho nahlas. Odhodlaným hlasem ho sdělte kamarádovi a rodině.

Pokud si nejste 100% jisti, že to, co si stanovujete, opravdu chcete, tak to nejspíš nedodržíte. Rozhodněte se pro cíl, který vám stojí za to a jděte all-in. Použijte pozitivní self-talk a afirmace, abyste se přesvědčili.

3. Zaveďte čtvrtletní schůzku se sebou

Vyznačte si v kalendáři 3 dny nebo i 3× více dnů (např. v březnu až se trochu oteplí, v červnu na dovolené a v září před startem školního roku), kdy se oprostíte od běžného života, vystrčíte hlavu z rutiny a zareflektujete na to, co se uplynulé 3 měsíce dělo a jak jste se posunuli ke svým cílům. Pokud jste vybočili z kurzu, nasměrujte se zpět. Poučte se z uběhlých událostí, dejte si pauzu a pusťte se s čistou hlavou do dalšího čtvrtletí.

V ideálním případě mezi tyto větší schůzky zařaďte každoměsíční několikahodinovku, sedněte si do útulné kavárny nebo čajovny a naplánujte si nadcházející měsíc. Vaší největší schůzku roku si do kalendáře vyznačte na prosinec.

4. Mějte cíle na očích

Pokud si nebudete předsevzetí pravidelně připomínat, jako by nebyly. Nalepte si je na zeď, hoďte si je do Google Sheetu, který si uložíte na lištu záložek v prohlížeči nebo si je vytetujte na čelo a čtěte si je vždy, když se podíváte do zrcadla. Čím více si je budete připomínat, tím více věcí kolem vás a ve vás se začne dít tak, abyste jich dosáhli.

No a… co si vlastně stanovit? Tipy na novoroční předsevzetí:

1. Vyzkoušejte a zaveďte nový ranní rituál

To, jakým způsobem začnete den, silně ovlivní průběh celého dne. Začněte pozitivně. Začněte malou výhrou. Co takhle meditace, strečink, procházka, čtení, čaj místo kafe, studená sprcha nebo journaling?

Ranní rituály, které vám změní život.

2. 30 minut pozitivní inspirace denně

Chcete být pozitivní holkou, klukem, ženou, mužem, mamkou, taťkou, ___ (doplňte cokoliv)? Tak konzumujte pozitivní informace.

Dejte si předsevzetí, že každý den (nebo obden) vstřebáte něco pozitivního – přečtete si kapitolu knihy, která vás inspiruje, zkoukněte motivační nebo vtipné video (ale jo, počítají se i ta kočičí), poslechněte epizodu vašeho oblíbeného podcastu.

“Co do sebe dáte z vás také vypadne.” – každý chlap na záchodě

3. Podporujte váš vztah

Zajděte každý víkend na rande se svou drahou polovičkou a přidejte tak svému vztahu trochu šťávy. Že si jídlo můžete uvařit doma a film zkouknout z pohodlí gauče a nemusíte kvůli tomu chodit do restaurace nebo do kina? Zkuste něco originálnějšího. Mrkněte na Our Love Challenges.

4. Pravidelně se hýbejte

Běh, posilka, procházky parkem, plavání, cokoliv vás baví bude super. Stanovte si konkrétní dny a vyznačte přesné hodiny v kalendáři, kdy si na pohyb uděláte čas. Choďte si např. zaběhat každé úterý, čtvrtek a neděli ráno. (Nebo jen v pátek odpoledne, ale dodržujte to.)

5. Berte překážky jako výzvy

Přeprogramujte svou mysl tak, aby brala zádrhele a “problémy” jako výzvy. Berte je jako příležitost k růstu. Pokud byste se za celý rok naučili jen jednu věc, ať je to tato.

O správném mindsetu hezky mluví Mark Dzirasa v knize 21 dnů.

6. Založte byznys

Standa prodává med, Pepik opravuje auta, Láďa prodává koberce na Bazoši, Tony má pekárnu. Rozjeďte něco svého.

Jestli jste na střední, je ten nejlepší čas začít. Jestli jste na vejšce, je ten nejlepší čas. Jestli pracujete v korporátu nebo na baru, je ten nejlepší čas. Jestli jste na mateřské, je ten nejlepší čas. Vykašlete se na myšlenky jako že jste v blbým věku nebo že v kapse máte jedinej dolar (cause it’s 99 cents) a začněte něco prodávat. Tenhle týpek z USA během 5 dní přeměnil 1 dolar na 1000 dolarů. Stop výmluvám.

Co takhle rozjet eshop? Sepsal jsem pro vás detailní návod jak na to. Jak založit eshop a rozjet podnikání od nuly.

Pokud máte nápad a hledáte příznivé prostředí na rozvoj svého byznys nápadu, využijte skvělé příležitosti rozvíjet se v pražském byznys akcelerátoru xPort. Právě tam se rodila kniha Our Love Challenges, kterou začal můj byznys Mementerra.

7. Vystupujte z komfortní zóny

Dejte si novoroční předsevzetí, že nafouknete svou zónu pohodlí.

  • Oslovujte cizí lidi, kdykoliv se naskytne příležitost.
  • V kavárnách žádejte 10% slevu.
  • Choďte do práce pěšky nebo jezděte na kole.
  • Přihlaste se na lekci jógy nebo Krav Magy.
  • Jděte do lesa v noci.
  • Choďte po městě s černou tečkou na čele.

Štěstí prý přeje odvážným, tak svou odvážnost trénujte.

8. Říkejte na vše “ano”!

Přijde vám, že máte v životě málo příležitostí? Pravděpodobně si je sami zavíráte před čenichem. Tento rok nebo půlrok říkejte na vše ano. Pozvání na kafe nebo svatbu? Jasně, rád! Lan party? Yes, man! Dědovou Škodovkou do Polska? Hell yeah!

9. Říkejte na vše “ne”.

Jste vyfluslí, sociálně deprivovaní, nemáte čas na sebe? Udělejte si hobby z odmítání. Pomoct ti s pracovním projektem? Nope! Double date s tebou? Ne, raději knihu. Uvolněte si na sebe čas a potěšte sebe dříve, než potěšíte ostatní. Trocha sobectví není na škodu.

Ne, raději knihu

10. Networkujte

Rozšiřte svou síť kontaktů. Zúčastněte se podnikatelských snídaní (např. Empiria 21), slow i speed networkingů (Toast Masters), zaplaťte si členství v coworkingových centrech (Impact Hub, K10), sejděte se s kamarády ze základky nebo prostě více mluvte s lidmi.

11. Detoxikujte se

Chtěli byste tento rok radši kreativně tvořit a číst dlouhé články a knihy nebo nesoustředěně těkat mezi několika činnostmi, neustále kontrolovat emaily a scrollovat nekonečným Instagram feedem? Dejte si detox.

Vypněte si všechny notifikace (lidi vás nesežerou, když odpovíte až za několik hodin) a nechávejte mobil mimo ložnici. Vydejte se někam bez navigace. Sraz s kamarády? Nechte mobil v tašce a hlavně ho nepokládejte na stůl displejem nahoru se zapnutým bzučením. Fakt ne. Nebuďte tenhle typ člověka. Prosím. Takže letos detox!

Dáváte si novoroční předsevzetí? Pokud ano, jaké? Pokud ne, proč?

Připojte se k více než 5 000 odběratelům mého pátečního Mindset Newsletteru. Jednou za 14 dní získáte 5 praktických tipů pro váš seberozvoj.

optin form

Nech to jít:
3 týdny k emoční svobodě

Aktuálně můžete projít mým novým online kurzem práce s emocemi. Propustíte usazené emoce z minulosti, naučíte se zvládat emoční vlny, více přijímat sebe a své emoce a uvolníte se do života ve větší lehkosti, radosti a emoční vyrovnanosti.

Vít Aora

MINDSET NEWSLETTER

Přidejte se k více než 5 tisícům lidí a odebírejte můj 14denní páteční Mindset Newsletter. Sdílím v něm vždy 5 krátkých tipů pro nastavení mysli, zkvalitnění života a skutečné sebepoznání.

Navíc vám zdarma pošlu jednu z mých nejoblíbenějších vedených meditací Energetický restart, která vám pomůže se za 11 minut kdykoliv přeladit do klidu a pohody.

formulář