Zpět na blog
Pst... Mám novinku!
Vydal jsem knihu Detox hlavy: Praktické techniky, rituály a postupy pro čistou mysl a skvělý pocit z každého dne.
Omrknout detox

Přemýšlíte, že byste začali podnikat. Chcete být sami sobě šéfem, nesedět v kanclu od 9 do 5, vydělávat hodně peněz nebo do světa udělat díru s úžasným produktem, který pomůže stovkám tisícům lidem. Možná chcete všechno z toho.

Zasekli jste se ale u prvního kroku.

Nemáte podnikatelský nápad.

Osobně mám spíš opačný problém. Nápadů mi hlavou lítá nespočet a nestíhám všechny realizovat. I tak jsem si za poslední 4 roky, kdy se aktivně věnuji podnikání, vytvořil 3 zdroje příjmu, které mě živí (Mementerra, Bosques Technologies, tento web), a další 2 nové projekty už vydělávat začínají. Nápady ke mně nechodí proto, že bych byl výjimečný nebo ovládal magii, ale je to kombinací dvou faktorů:

Záměr a aktivní hledání.

Tímto článkem chci sdílet své zkušenosti s tím, jak přijít na vhodný podnikatelský nápad, a také vás inspirovat k tomu, abyste vůbec začali hledat.

Nemyslete si ale, že stačí dobrý nápad k tomu, abyste za dva měsíce dosáhli pasivního příjmu, který vám plní kapsy zatímco usrkáváte kokosovou šťávu na Bali. Teda je to možný. Ale mně se to takhle zatím nepovedlo 🙂

Na druhou stranu se ani nenechte odradit. Narazíte na dost lidí, kteří vám nebudou věřit a váš nápad budou kritizovat. Hlavní je, abyste si věřili vy sami a cítili vnitřní nutkání daný projekt rozjet – tak poznáte, že do toho máte jít.

Zaprvé: Najděte své PROČ

Vít Libovický van Austrálie najděte své PROČ

Mé PROČ je svoboda. Chci žít tak, jak si přeji žít – nebýt omezen financemi a pracovní dobou.

Znáte dnes již zprofanovaný zákon přitažlivosti, který říká, že si do života dokážete přitáhnout cokoliv, co si doopravdy přejete? Pravidelně se mi v životě potvrzuje, že funguje.

Jakmile najdete dostatečnou vnitřní motivaci pro to vydat se na dráhu podnikání, možnosti se samy začnou otevírat. Najděte v sobě své PROČ. Proč chcete začít podnikat? Co vás táhne? Jaké chcete dosáhnout transformace? Jestli jsou odpovědí peníze, nahlédněte o úroveň dál a zjistěte, k čemu peníze potřebujete, co jimi chcete získat.

Jestli chcete vydělávat 40 tisíc měsíčně a mít klid, nepřejte si vést firmu o desítkách zaměstnanců. Jestli chcete být v kontaktu s lidmi, možná bude lepší otevřít si kavárnu a nezakládat IT společnost. Co od podnikání očekáváte? Jaká je vaše opravdová vnitřní motivace?

Vezměte tužku a papír a zapište si své PROČ.

Zadruhé: Stanovte si záměr

Až ucítíte vášeň pro své PROČ, stanovte si záměr najít vhodný podnikatelský záměr.

Naschvál slovo “záměr” opakuji dvakrát. Záměr funguje jako indikátor pro váš mozek, který se kalibruje a začne hledat všechny podněty, které vás posouvají zvoleným směrem.

Díky jasnému záměru zvýšíte šanci, že si v obchodě spíše vyberete knížku o podnikání než o lovu krevet. Po přečtení knihy se v konverzacích s ostatními začnete častěji dostávat k tématu podnikání a váš okruh přátel se rozšíří o lidi se stejným zájmem. Začnete poslouchat podnikatelské podcasty, budete analyzovat, co a jak prodávají vaše oblíbené značky a jak se prezentují na sociálních sítích.

Zkrátka se obklopíte vším, co souvisí s podnikáním, a brzy k vám začnou přicházet nové nápady.

Nesnažte se na nápady přicházet silou. Stanovte si záměr a relaxujte. Uvidíte, že se začnou objevovat samy od sebe. Výzvou najednou nebude jejich nedostatek, ale schopnost rozhodnout se, který realizovat a který nechat jít.

“Humans can achieve many of the things they struggle for merely by relaxing. Focus on what you want to achieve, and then relax. This does not mean that you do nothing; it means you allow the achieving to unfold as a result of your focusing ability. Focus creates the result.” – Michael Roads, Journey into Nature

Zatřetí: Zaznamenávejte

Nápady nemají otevírací dobu.

Přichází a odchází jak se jim zlíbí, často ve chvílích, kdy na nic konkrétního nemyslíte – při řízení auta nebo při procházce přírodou.

Vít Libovický surf Austrálie

Nápady často přicházejí, když na nic nemyslíte, třeba při jízdě autem nebo při procházce přírodou.

Noste s sebou všude zápisník nebo mobil, abyste si zajímavé myšlenky mohli zaznamenat. Třeba vám v danou chvíli nebudou připadat tak velkolepé, ale o rok později se k seznamu vrátíte a s novým pohledem na věc ucítíte příležitost.

Své nápady si zaznamenávám do aplikace Evernote, kterou mám synchronizovanou mezi mobilem a počítačem. Poslouží ale cokoliv, k čemu máte rychlý a snadný přístup.

Jak seznam začne růst, je na vás, abyste filtrovali, čemu věnovat pozornost a do čeho se nepouštět. Vždy se vracejte ke svému PROČ a ptejte se, jak vám tento nápad pomůže naplňovat vaši vizi.

Začtvrté: Realizujte

Nečekejte na grandiózní nápad, kterým dobudete svět – mohli byste čekat celý život.

Podnikání není věda. Jestli chcete prodávat pomalované plátěné tašky, tak se do toho pusťte a začněte prodávat pomalované plátěné tašky!

“Ať už uděláte jakýkoliv krok, budete o krok dál, než kdybyste zůstali na místě.”

Otázka, kterou si doporučuje položit Derek Sivers, autor knihy Anything You Want, je: Jak někomu můžu pomoct ještě tento týden? Možná vás to nakopne nesedět na zadku a udělat první krok.

Nápady jsou totiž jen násobky realizace.

Hrozný nápad -1 Žádná realizace $1
Slabý nápad 1 Slabá realizace $1,000
Průměrný nápad 5 Průměrná realizace $10,000
Dobrý nápad 10 Dobrá realizace $100,000
Skvělý nápad 15 Skvělá realizace $1,000,000
Úžasný nápad 20 Úžasná realizace $10,000,000

Úžasný nápad bez žádné realizace má hodnotu 20 dolarů. Úžasný nápad s úžasnou realizaci má hodnotu 200 milionů dolarů.

Další zdroje nápadů

Perfektní článek na Indiehackers.com o tom, jak přijít na podnikatelský nápad: How to brainstorm great business ideas.

Knihy (nejen) o podnikání, které doporučuji:

Myšlením k bohatství – Napoleon Hill
Anything You Want – Derek Sivers
Start With Why – Simon Sinek
The Lean Startup – Eric Ries
Budoucnost organizací – Frederic Laloux
Built To Sell – John Warrillow
The Dip – Seth Godin
The Richest Man in Babylon – George Samuel Clason
4-Hour Work Week a Tools of Titans – Tim Ferriss
Company of One – Paul Jarvis

Více informací k těmto knihám a další tituly najdete zde: Reading list.

Zajímavou inspirací můžou být také veletrhy a setkání, kde se to podnikatelemi hemží, např. Startup Festival VŠE, Czech Online Expo, Rise and Shine, Reshopper, Startup World Cup & Summit nebo Podnikni.to.

Kdybyste se rozhodli podnikat a zvolili si cestu vlastního eshopu, může se vám hodit můj článek Jak založit eshop a rozjet podnikání od nuly – kompletní návod k vydělávání na WordPressu.

Jestli hledáte inspiraci od mladých úspěšných podnikatelů, poslechněte si mé rozhovory s Tomem Nguyenem (marketing, time management, leadership a peníze) a s Davidem Gregorem (podnikání při studiu, Alibaba, prozákaznický přístup a předání byznysu).

Úžasným zdrojem nápadů je Pinterest. Dokáže doporučovat fotky, které jsou podobné té, na kterou se zrovna díváte. Najděte si proto fotku související s podnikáním (nějaké produkty nebo designy) a vyskočí na vás další fotky, které jsou ještě blíže tomu, co hledáte. Takto kopejte a kopejte a s jistotou narazíte na něco, co vás zaujme.

Jestli jste se rozhodli podnikat, držím vám palce a zároveň gratuluji k prvnímu úspěšnému kroku – vše začíná právě rozhodnutím.

Níže najdete související články a také přihlášení do newsletteru, ve kterém každý pátek posílám 4-6 tipů souvisejících s podnikáním a osobním rozvojem.

Připojte se k více než 5 000 odběratelům mého pátečního Mindset Newsletteru. Jednou za 14 dní získáte 5 praktických tipů pro váš seberozvoj.

optin form

Nech to jít:
3 týdny k emoční svobodě

Aktuálně můžete projít mým novým online kurzem práce s emocemi. Propustíte usazené emoce z minulosti, naučíte se zvládat emoční vlny, více přijímat sebe a své emoce a uvolníte se do života ve větší lehkosti, radosti a emoční vyrovnanosti.

Vít Aora

MINDSET NEWSLETTER

Přidejte se k více než 5 tisícům lidí a odebírejte můj 14denní páteční Mindset Newsletter. Sdílím v něm vždy 5 krátkých tipů pro nastavení mysli, zkvalitnění života a skutečné sebepoznání.

Navíc vám zdarma pošlu jednu z mých nejoblíbenějších vedených meditací Energetický restart, která vám pomůže se za 11 minut kdykoliv přeladit do klidu a pohody.

formulář