Zpět na blog

Lidé mi často říkají, že jsem sympatický a dobře se se mnou povídá. Otevírají se mi a sdílí příběhy, které jiným neřekli.

Věřím, že za tím stojí mnoho faktorů, ale z velké části to připisuji schopnosti vědomě naslouchat. Tuto dovednost jsem cíleně trénoval a stále se v ní snažím zdokonalovat.

Nechci být všemi oblíbený. To by znamenalo, že dělám pouze věci, které se ostatním líbí a říkám jen to, co chtějí slyšet. Vždy se snažím být co nejupřímnější. Vím ale, jak napomoct tomu, aby se v mé přítomnosti lidé cítili dobře a sdělovali mi, že “takhle dobře jsem si dlouho nepopovidal/a”.

Recept je neskutečně jednoduchý a chci ho s vámi sdílet.

Už na střední škole jsem přečetl knihu Jak získávat přátele a působit na lidi od Dale Carnegieho. Nepamatuji si z ní příliš, ale hlavní myšlenka mi utkvěla v hlavě:

Naslouchejte. Povzbuzujte druhé, aby hovořili o sobě.

Pro introverty vcelku snadná poučka, pro extroverty obrovská výzva. Naslouchat totiž neznamená slyšet.

Slyšíte ušima, ale nasloucháte srdcem. Vědomě se napojujete na druhého a vnímáte, jak se cítí, co ho zajímá, o čem doopravdy mluví.

→ Možná se o něčem zmíní jiným tónem hlasu a s jiskrou v oku, tak se zeptáte na otázku, která tuto myšlenku rozvede více do hloubky, přestože se v tématu pořádně nevyznáte.
→ Možná místo toho, abyste jeho příběh ihned následovali svým vlastním příběhem, zůstanete mlčet.
→ Možná ho/ji místo sdělování svých názorů a rad obejmete a vyjádříte tak, že tu jste pro něj.

Pokud rádi mluvíte a učíte se naslouchat, může pomoct jednoduché pravidlo: vnímejte během konverzace, zda nemluvíte více než 50 % času.

Podrobné sdílení svých vlastních příběhů je skvělé, ale ne vždy je na to vhodná chvíle. Naslouchat znamená být ochoten obětovat svoji touhu sdílet, odložit vyprávění na později a poskytnout druhému plnou pozornost.

Každý asi znáte někoho, kdo začne povídat a mele a mele a není k zastavení. Takové lidi nemá nikdo rád.

Jak vyjádřit, že druhého vnímáte?

  1. Ptejte se na doplňující otázky, které odkrývají hlubší vrstvy vyprávění. Nepřeskakujte povrchně z tématu na téma.
  2. Využijte techniky zrcadlení. Zopakujte hlavní myšlenku toho, co vám člověk říká, abyste ukázali, že víte, o čem mluví. Když vám vypráví o smutné události z minulosti, zrcadlete stylem “musel/a ses cítit hrozně, když se stalo XYZ. Co jsi dělal/a potom?”
  3. Ticho je váš kamarád. Zůstaňte několik vteřin mlčet, neuhýbejte pohledem, koukejte z očí do očí, a druhý se zaručeně rozmluví. Koncept “trapného ticha” je nesmyslný.
  4. Vciťte se do pocitů a myšlenek druhého. Kdybyste byli na jeho místě, co by vás zajímalo? Jak byste se cítili a na co byste mysleli? Co by vás potěšilo? Vcítit se do pocitů druhého je snadné, stačí ztišit svůj vnitřní hlas a místo sledování svých vlastních těkavých myšlenek zůstat v klidu a vnímat. Efektivním tréninkem je meditace všímavosti (mindfulness).
  5. Udržujte oční kontakt. Nebuďte divní a nezírejte, ale koukejte se z očí do očí zhruba 80 % času. Neustálé měnění poloh na židli a těkání pohledem jinam vyměňte za soustředěnou pozornost. Pomůže vám hluboké vědomé dýchání do břicha a relaxace svalů v těle, zejména obličeji (čelo, čelist).
  6. Nepřebíjejte zkušenosti. Není mnoho způsobů, jak někomu tak důrazně ukázat, že ho absolutně nezajímáte, než přebíjením zkušeností. V praxi to vypadá takto: On/Ona: (nadšeně) “Normálně, představ si, stalo se mi _____ (doplňte si)!” Vy: “To znám, minulý týden se mi stalo úplně to stejný, když jsem .. blah blah blah…”

“Souznění při rozhovoru bývá dosaženo tehdy, když dáte druhému najevo, že jeho myšlenky a pocity považujete za stejně důležité, jako by šlo o vaše vlastní. (…) Jestliže budete nahlížet na věci jeho očima, povzbudíte ho k tomu, aby měl vstřícný postoj k vašim myšlenkám. – Dale Carnegie”

V kostce: Šest způsobů, jak se stát oblíbeným:

Dale Carnegie uvádí šest zásad.

Zásada č. 1: Opravdově se zajímejte o druhé.
Zásada č. 2: Usmívejte se.
Zásada č. 3: Pamatujte si, že každému zní jeho jméno příjemně a je pro něho tím nejdůležitějším.
Zásada č. 4: Naslouchejte. Povzbuzujte druhé, aby hovořili o sobě.
Zásada č. 5: Mluvte především o tom, co zajímá druhé.
Zásada č. 6: Dejte druhému najevo, že si uvědomujete jeho osobní důležitost, a udělejte to upřímně.

Nejste tak důležití, jak si myslíte. Naslouchejte a získáte více, než kdybyste neustále jen povídali. Překonejte potřebu za každou cenu vyjádřit svůj názor.

A teď k praxi

Až příště sednete ke kafíčku nebo čaji s vaším kamarádem, kolegou, s přítelkyní nebo obchodním partnerem, pamatujte na 2 pravidla:

  1. mluvte méně než 50 % času
  2. držte oční kontakt alespoň 80 % času

Pokud od přírody málo mluvíte, zdokonalujte se v kladení vhodných otázek. Nepředstírejte falešný zájem, ale najděte si na konverzaci to, co vás bere, a ponořte se do hloubky. Místo tlachání o fotbalu nebo událostech dne se druhého zeptejte, co ho/ji za poslední měsíc nejvíce potěšilo nebo co plánuje na příští rok.

Naslouchání je dovednost, kterou můžete tréninkem zdokonalovat, tak začněte co nejdříve.

Připojte se k více než 5 000 odběratelům mého pátečního Mindset Newsletteru. Jednou za 14 dní získáte 5 praktických tipů pro váš seberozvoj.

optin form

Nech to jít:
3 týdny k emoční svobodě

Aktuálně můžete projít mým novým online kurzem práce s emocemi. Propustíte usazené emoce z minulosti, naučíte se zvládat emoční vlny, více přijímat sebe a své emoce a uvolníte se do života ve větší lehkosti, radosti a emoční vyrovnanosti.

Vít Aora

MINDSET NEWSLETTER

Přidejte se k více než 5 tisícům lidí a odebírejte můj 14denní páteční Mindset Newsletter. Sdílím v něm vždy 5 krátkých tipů pro nastavení mysli, zkvalitnění života a skutečné sebepoznání.

Navíc vám zdarma pošlu jednu z mých nejoblíbenějších vedených meditací Energetický restart, která vám pomůže se za 11 minut kdykoliv přeladit do klidu a pohody.

formulář