Zpět na blog

2018 je za námi a je čas poučit se ze svých chyb, vyházet staré ponožky a koupit nový kalendář.

Tento rok pro mě nebyl vůbec jednoduchý. Často jsem byl emočně zmítán ode zdi ke zdi a musel jsem si ujasnit spoustu věcí, ale právě díky tomu přinesl tento rok obrovskou dávku poznatků, které bych teď s vámi rád sdílel. 🙂

1. Za všechny problémy můžou naše myšlenky

To, jak vidíme své životy a celý svět závisí na myšlenkách, které nám běhají hlavou. Je potřeba se nachytávat a měnit negativní vzorce myšlení za pozitivní – ne však násilím, ale tím, že si myšlenky všimneme, přijmeme ji a necháme jít.

O nachytávání svých myšlenek píši v tomto článku.

Je potřeba měnit myšlenky, které nám ubližují a přetransformovat je (anglicky se tomu říká mental redecorating).

  • “Jsem nešikovný” změníme na “Když už se mi něco nepovede, tak tím aspoň pobavím ostatní.”
  • “Jsem labilní citlivka” změníme na “Jsem pozorný ke svým emocím, mám se rád.”
  • “U ničeho nevydržím dlouho, pořád měním hobby” změníme na “Jsem aktivní a zkouším tolik nových věcí.”
  • “XYZ musím udělat tak, aby se to líbilo lidem ABC.” změníme na “Následuji svou intuici a tím k sobě přitahuji ty nejhezčí věci. Tvořím si svůj vlastní vesmír.”
  • “Jsem tichý introvert a málo se projevuji” změníme na “Jsem taktní, pozorný a naslouchám, čímž ostatním poskytuji více hodnoty, než kdybych pořád mluvil.”

To, na co se soustředíme, se postupně zhmotní. Pokud se budete chtít dostat z dluhu, jen svůj dluh zvětšíte. Pokud budete každý “problém” brát jako výzvu a možnost k osobnostnímu růstu, budete růst.

“Choose your feelings and thoughts with care. If you think you cannot choose, you have just chosen apathy. Constantly and consciously choose love.”
– Michael J. Roads

2. Kreativita je dovednost, kterou se můžete naučit

Kreativita lze cvičit stejně jako jakýkoliv jiný skill. Například každé ráno sepište 10 nápadů na různá témata:

  • 10 lidí, kterým můžete poslat nápady na zlepšení jejich podnikání
  • 10 kontroverzních příspěvků na Instagram
  • 10 věcí, které se o sobě bojíte říct
  • 10 aktivit, které vás bavily, když jste byli děti
  • 10 způsobů, jak zefektivnit MHD ve vašem městě.
  • atd.

Když nemáte 10 dobrých nápadů, tak vymyslete 20 špatných – pár z nich bude zákonitě dobrých. Tento bod je inspirovaný komikem a spisovatelem Jamesem Altucherem.

3. Jsme sami sobě největším nepřítelem

Odkrývejte své stinné stránky a pracujte s nimi. Na čem jste závislí? Jaký špatný zvyk si obhajujete, abyste se ho nemuseli zbavit? Co vás nejvíce rozčiluje? Jakou nedokonalost se bojíte si přiznat?

4. Důležitost ranních rituálů

Během roku jsem několikrát pozměnil své ranní rituály a jejich pořadí, ale základ zůstal stejný:

  • Hydratace hned po probuzení (voda s citronem v létě, v zimě jen voda nebo čaj)
  • Studená sprcha – probudí vás, trénujete tím odhodlání a jste zdravější
  • Meditace zaměřená na koncentraci a mindfulness (čas měřím přes aplikaci Insight Timer a někdy využiji i jejich nabídky vedených meditací)
  • Vizualizace (svých dlouhodobých cílů + vizualizace toho, jak proběhne ideální den, který mám před sebou)
  • Vděk – poděkování za to, co mám a kým jsem. Děkuji za různé věci během celého dne. Často si totiž všímáme těch dvou procent věcí, které nás štvou a nevidíme zbylých 98 %, které jdou tak, jak mají. Poslechněte si skvělý rozhovor Tima Ferrisse a A.J. Jacobse o 10 způsobech, jak být vděčný.
  • Čtení – knihy, které mě v jakémkoliv směru rozvíjí
  • Pohyb  – strečink / jóga / proběhnutí se / posilovna

5. Síla afirmací

Jistě znáte tu profláklou hlášku připisovanou Henrymu Fordovi, který řekl “Whether you think you can or you can’t, you’re right”, neboli ať už si myslíte, že něco zvládnete nebo nezvládnete, v obou případech máte pravdu.

Došlo mi, jak často se nevědomky utvrzujeme v představách, které nás brzdí na cestě k lepšímu životu. Jak například reagujete, když něco rozlijete? Většina z vás pronese nebo si pomyslí něco jako “já jsem pako / ježiš, já jsem blb / jsem fakt nešikovná”, čímž svou nešikovnost jen prohlubujete a podporujete její opakování. Co kdybyste se místo toho zasmáli?

Podobných příkladů je spousta. Své myšlenky nemůžeme jednoduše změnit nebo jim zabránit, aby přicházely, ale můžeme změnit způsob, jak na ně reagujeme. Proto pečlivě volte myšlenky, kterým dáte energii a kterým ne. Kontrolujte, co do svého života přitahujete a co naopak nechcete.

6. Pomalost a rychlost se nevylučují

Lidé si neuvědomují, že můžou konat rychle a přitom pomalu zároveň. Nemusíte zpomalit ťukání do klávesnice nebo se k autobusové zastávce courat. Stačí, když to budete dělat vědomě. Je velký rozdíl mezi zbrklým spěchem (to většina lidí považuje za produktivitu) a kontrolovanou rychlostí (uvnitř jste klidní, ale konáte rychle). Proto když už spěcháte, tak vědomě.

“Když spěcháte, zastavte se.”
– někdo to určitě řekl

U některých aktivit se ale vyplatí zpomalit nejen interně, ale i externě. Věděli jste, že snížením rychlosti jízdy z 60 na 50 km/h snížíte riziko smrti sraženého skoro o polovinu? To mi přijde jako pádný důvod nespěchat a raději na schůzku dorazit o dvě minuty pozdě. (zdroj)

7. Konflikty v týmu je třeba řešit ihned a jasně

V uplynulém roce 2018 jsme do naší firmy Mementerra najali dvě nové posily. Bohužel mezi holkami vznikl konflikt, který jsme značně podcenili, což vyústilo v odchod jedné z nich. Poučení? Konflikty řešit co nejdříve a jasně nastavit pravidla, tzn. žádné “uvidíme, jak se to vyvine”.

8. Automatizujte vše, co vás nebaví

Pokud vás v podnikání i osobním životě něco nebaví, máte několik možností:

  1. pokračovat v tom a hudrovat (nebo nedělat nic)
  2. vyškrtnout to
  3. změnit způsob, jakým to děláte
  4. automatizovat to / delegovat to

Tento rok jsem se zaměřil na čtvrtou možnost. Nebaví vás odpovídat na maily zákazníků? Paráda, buďte za tu nechuť rádi, protože vás dokopává k tomu si konečně někoho najmout na customer support. A podobně můžete smýšlet o všem, co vás prdí 😉

9. Co do sebe dáte z vás také vypadne

Jop, je to přesně jako u jídla a ranního trůnění – vypadne z vás to, co do sebe dáte. Teď ale mluvím o přijímaných informacích a podnětech celkově. Když se budete dívat na pozitivní filmy, číst pozitivní knihy a články, jíst zdravě, hýbat se a stýkat se s pozitivně naladěnými lidmi, tak z vás pravděpodobně bude pozitivní člověk. Jestli své večery strávíte sledováním reality show a kriminálek, podkopáváte si vlastní nohy.

“Akceptujme všechny lidi takové, jací jsou, ale vybírejme si, tohle se mi líbí a to si chci přitáhnout do života a takový chci být a to chci dělat. Ale také tohle si nevybírám do svého života, takový nechci být, tohle nepřitahuji do svého života, to nebudu dělat. Vlastní filtr je potřeba nastavit nesmírně pevně a opravdu vydržet a být pevný, protože to je válka.”
– Mark Dzirasa, 21 dnů, den dvanáctý

10. Vše funguje na základě protikladů

Tenhle rok mi nálady oscilovaly mezi pozitivními a negativními neskutečně zvláštně a cloumaly se mnou z jedné strany na druhou. Díky tomu jsem si v praxi ověřil teoretickou znalost, že vše funguje v protikladech.

Radost sama o sobě neexistuje a vnímáte jí jen proto, že máte porovnání vůči smutku. Teplo také neexistuje, je to jen naše porovnání se zimou. Vlastně ani nic nemůžeme označit za pozitivní nebo negativní. Veškeré hodnocení je jen výplodem našich myslí. Věci prostě jsou takové, jaké jsou.

Co z toho plyne? Že můžeme využít všech věcí, které nás štvou, abychom si více užily ty fajn chvilky. Snažte se být šťastní, ale buďte vděční i za všechny emoční propady, které jsou cennými životními lekcemi.

11. Vaše produktivita je odrazem síly vaší vize

Pokud nemáte silnou vizi, pokud nemáte něco, po čem toužíte a co vás každé ráno vykopne z postele, budete mít problém motivovat se k jakémukoliv posunu vpřed. Naopak ujasníte-li si své cíle, objevíte v sobě zdroje energie, o kterých jste netušili, že je vůbec máte.

Teď je řada na vás

A co vy, jaké jedno největší poučení si odnášíte z uplynulého roku? Napište mi to do komentářů níže ?

Připojte se k více než 5 000 odběratelům mého pátečního Mindset Newsletteru. Jednou za 14 dní získáte 5 praktických tipů pro váš seberozvoj.

optin form

Nech to jít:
3 týdny k emoční svobodě

Aktuálně můžete projít mým novým online kurzem práce s emocemi. Propustíte usazené emoce z minulosti, naučíte se zvládat emoční vlny, více přijímat sebe a své emoce a uvolníte se do života ve větší lehkosti, radosti a emoční vyrovnanosti.

Vít Aora

MINDSET NEWSLETTER

Přidejte se k více než 5 tisícům lidí a odebírejte můj 14denní páteční Mindset Newsletter. Sdílím v něm vždy 5 krátkých tipů pro nastavení mysli, zkvalitnění života a skutečné sebepoznání.

Navíc vám zdarma pošlu jednu z mých nejoblíbenějších vedených meditací Energetický restart, která vám pomůže se za 11 minut kdykoliv přeladit do klidu a pohody.

formulář